Ana SayfaMüzik20 yıllık klasikleşen albümler

20 yıllık klasikleşen albümler

Bugün artık klasik olarak anılan ve üzerinden ne kadar zaman geçtiğini ancak böyle yıldönümlerinde fark edebildiğimiz zamansız albümlere dönüp bakmanın kendine has garip bir zevk verdiğini kabul etmek gerek. Açıkçası 2003 de bu açıdan bakıldığında içinde hazine barındıran bir yıl. NME de bu fırsatı kaçırmayıp bu sene 20. yaşını dolduran klasik albümleri andığı bir liste yayınladı. Gelin birlikte hem o listeden birkaç isme göz atalım hem de ülkemizden anmak istediğimiz 20 yıllık diğer albümleri ekleyelim.

“Room on Fire” – The Strokes

2001 yılında çıkardıkları süper ilk albüm “Is This It” ile tüm dünyada ses uyandıran Amerikalı indie rock grubu The Strokes’un, bir kerelik mucize olmadıklarını ispatlama albümü aslında “Room on Fire”. Julian Casablancas’ın deyimiyle “eğer hemen yeni bir albüm çıkarmazsak kariyerimiz biter” motivasyonuyla kaydına girdikleri “Room on Fire” hiç de korkulduğu gibi olmayıp grubun şimdiden klasikleşmiş bir diğer albümü haline geldi. ‘Reptilia’, ‘The End Has No End’ ve ‘12:51’ gibi hitleriyle hafızalardaki yerini koruyor.

“Frank” – Amy Winehouse

Kısacık süren kariyeriyle ölümsüz bir efsaneye dönüşen Amy Winehouse’un ilk albümü “Frank” yalnızca 2003 yılı söz konusu olduğunda değil, popüler müzik tarihine göz gezdirdiğimizde dahi anılacak bir dönüm noktası. Belki başyapıtı olarak nitelendirilebilecek “Back to Black”ten sadece üç yıl önce, adını tüm dünyaya duyuran bu unutulmaz debut, ‘Stronger than Me’, ‘Take the Box’ gibi hitleriyle dönüp dönüp dinlenilecek zamansız bir albüm.

“Elephant” – The White Stripes

Popüler müzik tarihinin en ikonik ve tanınır albüm açılışlarını düşünsek muhtemelen bu kırmızı-beyaz albüm kapağı birçoğumuzun gözlerinin önüne gelir. Jack White ve Meg White’tan oluşan Amerikalı rock duosu The White Stripes dördüncü albümleri “Elephant” ile tahminen kendilerinin dahi tahmin edemeyeceği bir başarıya ulaştılar. ‘Seven Nation Army’nin vinyet melodisiyle açılan ve ‘I Just Don’t Know What to Do With Myself’, ‘The Hardest Button to Button’ gibi hitleri barındıran albüm, grubu kendi dinleyici kitlesinin ötesine taşımıştı.

“Hail to the Thief” – Radiohead

Halihazırda tüm dünyada sadık bir dinleyici kitlesi oluşturdukları zamanda çıkan bu altıncı Radiohead albümü hala grubun kariyeri içerisinde hayranlarını birbirine düşüren bir özelliğe sahip. Grubun önceki eserlerine kıyasla elektronik elementlerin daha çok görülebildiği deneysel yapısıyla “Hail to the Thief” birçok dinleyeni şaşırtmıştı. ‘2 + 2 = 5’, ‘Go to Sleep’ ve ‘There There’ gibi parçalarla bugün hala tazeliğini koruyan bir diğer modern klasik.

“Fever to Tell” – Yeah Yeah Yeahs

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 yılın ardından yeni bir albümle sevenlerinin karşısına çıkan New York çıkışlı Amerikalı rock grubu Yeah Yeah Yeahs’in ilk albümü “Fever to Tell” hala birçok otorite tarafından grubun kariyerinin zirve noktası olarak görülüyor. Açıkçası bu görüşe itiraz etmek de çok kolay değil. Yine de ‘Maps’, ‘Y Control’, ‘Black Tongue’ gibi hitlerle dolu bir albümün üzerine çıkamadıkları için kimi suçlayabiliriz ki?

“Tasty” – Kelis

Hayatımızda yer alan 2000’lere dair birçok şeyin soundtrack’inde yer alabilecek ‘Milkshake’ gibi büyük bir hit hangi albümde yer alsaydı böylesi bir klasiğe dönüşebilirdi belki de. Yine de Kelis’nin üçüncü stüdyo albümü “Tasty”yalnızca A yüzü teklisine yaslanmayan bütünüyle zamanın ruhunu yansıtabilen hala taze kalabilmiş unutulmaz bir albüm.

“Absolution” – Muse

Milenyum sonrası modern rock müziğin tonunu belirleyen gruplardan Muse’un altın dönemine şahit olmuşlar için bugün hala görüldüğü an ayağa kaldıran bir albüm kapağı. İngiliz rock grubunun üçüncü stüdyo albümü “Absolution”, içinde ‘Time Is Running Out’, ‘Hysteria’ gibi klasik teklileri barındıran kusursuz bir klasik.

“Dangerously in Love” – Beyoncé

Yalnızca yirmi yaşını doldurmuş klasik bir albüm değil, yeni bir pop ikonunun doğuşunun ilanı… Destiny’s Child ile adını duyurduktan sonra solo kariyerine adımını attığı ilk albüm “Dangerously in Love” ile Beyoncé bugün yarattığı efsaneyi başlatmıştı. ‘Crazy in Love’, ‘Naughty Girl’, ‘Me, Myself and I’ gibi listeleri altüst eden ilk hitleri hala aynı etkiye sahip.

Dangerously In Love

50 Cent’in “Get Rich or Die Tryin”i, Kings of Leon’un “Youth & Young Manhood”u, The Rapture’ın “Echoes”u,Dizzee Rascal’ın “Boy in da Corner”ı gibi unutulmaz ilk albümlerin yanı sıra Jay-Z’nin “The Black Album”ı, Blink-182’nun kendi adını taşıyan albümü ve Outkast’ın “Speakerboxxx/The Love Below”ı gibi klasikleri de yer alıyor NME’nin hazırladığı listede.

Biz de yazıyı bitirirken NME’nin listesine ek olarak aynı yıl bizim buralardan çıkmış ve yirminci yaşını doldurmuş beş albümü analım dedik. Tabii ki 2003’ü düşündüğümüzde Tarkan’ın, biz daha “Karma” albümünün etkisini henüz ülkecek üzerimizden atamamışken hemen ardından çıkardığı “Dudu” akıllara ilk gelen albüm oluyor. ‘Dudu’,‘Gülümse Kaderine’ ve ‘Sorma Kalbim’ gibi teklilerle bugün hala megastarın dönüp dinlenen albümlerden biri. Teoman’ın ‘Kupa Kızı ve Sinek Valesi’, ‘Nefes Nefese’ gibi şarkılarının yer aldığı kendi adını taşıyan beşinci stüdyo albümü; Şebnem Ferah’ın ‘Ben Şarkımı Söylerken’, ‘Mayın Tarlası’ gibi hitlerinin yer aldığı “Kelimeler Yetse”; Kenan Doğulu’nun altıncı stüdyo albümü “Demedi Deme” ve Göksel’in üçüncü albümü “Söz Ver” ise yirminci yaşını doldurmuş ve bugün klasikleşmiş diğer klasik albümlerimiz.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR