Elektronik müzik, keşfedilmeyi bekleyen derin bir okyanus gibi adeta. Onlarca alt kolu ve yüzlerce sanatçısı var. İşte sizi hiç yaşamadığınız deneyimlere çağıran, yerli elektronik sahnenin az bilinen 9 ismi…

Fadıl DİNÇER / [email protected]

Elektronik müziğin hemen her dönem önyargıya maruz kalmasının en büyük sebebi; bu müziğin sadece 125-140 bpm’de yapılan, kulüplerde çalınan, çılgın partilere eşlik eden bir müzik türü sanılması… Oysa elektronik müzik dans müziklerinin -ki dans müziği elektronik müziğin bir alt türüdür ve gayet güzeldir- yanında daha içe dönük, deneysel ya da agresif alt türleri de kapsayan, yapılabileceklerin uçsuz bucaksız olduğu bir dışavurum…

Elektronik müzik, teknoloji ile olan etkileşimiyle bireyleri daha özgür bir biçimde sanat yapabilir hale getirdi ve müziği daha çabuk hayata geçirme pratiği sağladı.

Kökeninde özgürlükçü ve değişimci bir ruh olan elektronik müzik bu özellikleriyle günümüzde birçok alt tür çıkardı ve bu durum elektronik müziğin sonsuz evrilmesinin önünü açtı. House, trance, techno, breakbeat, jungle, hardcore, downtempo, psychedelic gibi birçok alt türle başlayan bu yolculuk günümüze değin rave, dub, disco, acid, drumm’n bass, ambient, trip hop gibi daha sayamadığım onlarca alt türü ortaya çıkardı.

İşte sizlere elektronik müziğin farklı uçlarında dolaşan ve 2020 de albüm/tekli yayınlamış gruplar/isimler…

Cava Grande

cava grande

Elektronik müziğin önemli gruplarından Portecho’dan tanıdığımız Tan Tunçağ’ın son projesi Cava Grande bizi hüzünlü bir yolculuğa çıkarıyor.
2018 de yayınladığı Worm Universe albümü ile dikkatleri üzerine çeken Cava Grande kendi müziğini “melankolik ambient elektronika” olarak tanımlıyor. Yeni albüm öncesi Mayıs başında çıkardığı Unveiled EP’si ile ağırbaşlı ritimler ve insanı derinlere çeken atmosferik bir müzikal evren yaratan Cava Grande’yi takibe devam ediyoruz.

Captain Kubar

kaptan kubar

Prodüktör ve besteci Emre Tuncel’in projesi olan Captain Kubar bizlere müzikal bir ziyafet sunuyor. Kendini “ziyaret ettiği her gezegende yeni müzikal maceralar peşinde koşan bir gemi kaptanı” olarak tanımlayan Captain Kubar, etnik trip-hop, trap, reggae, elektronik, caz gibi türler arasında geziniyor. Nisan başında çıkardığı Planet Pop ile elektronik dans müzikle post punk öğelerini birbirine harmanlayan Captain Kubar’ın gemisinde şimdiden yerinizi ayırtın.

Elz and The Cult

elz and the cult

Son dönem en çok dikkatimi çeken gruptan bahsetmek istiyorum şimdi:
Grubun kurucusu Umut Elz. Proje de Elz’e ait. Sahnede ise Eylül Deniz, Efe Akıncıoğlu ve Elz’den oluşan bir üçlüye dönüşüyorlar. 2016 yılında yayınladıkları ilk teklileri “I Did This to Myself” ile müzik yolculuğuna başladı. Tarzlarını electronik, pop, dark-pop, dark-wave, goth olarak nitelendiren grup Mayıs ayında çıkardıkları Bloodline albümü ile bizi karanlık bir dünyaya davet ediyor.

Depart

depart

Depart 2018 yılının sonunda Batu Boris Bekler ve Ömer Kaçmaz tarafından kuruldu. Müzik tarzlarını downtempo ve elektronik müzik olarak niteleyen grup Şubat ayı başında çıkardıkları Destination Unknown albümünün temasını “pozitif bir bakış açısı yaratmak” veya “yaşadığımız ülkenin getirdiği ekonomik ve politik sıkıntılardan kaçış” olarak açıklıyor. Kaçırılmayacak bir albüm.

Oğuz Kont

oguz kont

Müzik kariyerine davulcu olarak başlayan Oğuz Kont, ilerleyen yıllarda Yüzyüzeyken konuşuruz ve Yok Öyle Kararlı Şeyler gibi gruplara performansıyla eşlik etti. 2015 yılında kurduğu The Flabbies grubuyla çalışmalarına devam eden Oğuz Kont, 2020 yılına gelindiğinde kariyerine solo olarak devam etmeye karar verdi. 2020’de akışına kendinizi kaptırdığınız bir şarkı olan ilk teklisi “Lost in Kyoto”yu yayınladı, Mayıs ortasında ise Chambers ı yayınlayan sanatçı tarzını enstrumantal şarkıların dream pop ve ambiance esintileri ile birleşimi olarak tanımlıyor.

Serkan Çinioğlu

serkan cinioglu

Yıllardır reklam müzik dünyasında adından söz ettiren, bol ödüllü prodüktör Serkan Çinioğlu solo kariyerine 2019 da başladı. 2019 yılında Sırma ile birlikte yayınladığı “Bizden Önce” teklisinden sonra 2020 yılında Glasxs ile bir araya gelen Serkan Çinioğlu “Kimse Görmüyor” ve “Güneş Doğmaz” teklileri ile büyük beğeni topladı. Yeni şarkılarında modern elektronik müzik soundunun yanında etnik öğelere de yer veren Serkan Çinioğlu güçlü davullar ve enerjik synthlerle karşılıyor bizi. Serkan Çinioğlu ve Glasxs bu şarkıda da öncüsü oldukları Türkçe sözlü future bass tarzını öne çıkarıyor.

BILLUR

billur yapıcı

Kendisini Nükleer Başlıklı Kız’dan bilen bilir. NBK’nın nevi şahsına münhasır vokali Billur Yapıcı, BILLUR projesine 2019 yılında çıkardığı Poisonous Soul ile başladı. 2020 yılında çıkardığı Our Lies ile bambaşka bir pencereden kendini gösteren BILLUR tarzını alternatif, elektronik, avangart pop olarak adlandırıyor. Söz, müzik ve düzenleme tamamiyle kendine ait olan şarkılar çıkarmaya devam edeceğini söyleyen BILLUR’a İngiltere’deki yaşamında bol şans diyoruz.

Okay Vivian

okay vivian

Elektronik müziğin derin sularında gezinmeye devam ediyoruz. İlk teklisini 2018 de yayınlayan Okay Vivian’ın yeni EP’si Diamond Sparks for Eyes Şubat 2020 de tüm dijital mecralarda yerini aldı. İlhamını antikalardan, Japon korku filmlerinden, sırlardan ve yabani bitkilerden alan Okay Vivian; müziğinde ağır ritimlerle dağılan vokalleri, nefesleri, fısıltıları birleştirip manipüle ederek yoğun ve ritüelistik bir atmosfer yaratıyor. Gözlerinizi kapatın ve dinleyin 🙂

Çiçek Çocuk

çiçek çocuk

“Çiçek Çocuk” serüvenine 2013 yılında, “sınırlandırılmamış alanlar yaratma hedefiyle” başladı. Yakın döneme gelindiğinde post-modern jenerasyonunun eleştirelliğini, parlatılmış pop ve kakafoni düzenlemeler aracılığıyla dışa vurmaya başladı; söz yazarı, prodüktör ve performans sanatçısı kimlikleriyle öne çıktı. Şubat ayında yayınlanan ve Türkiye’deki ilk electroclash denemesi olan Çiçek Çocuk’un ilk albümü ÇÇ001, bir hiper-elektronik pop dekonstrüksiyonu olarak tanımlanıyor. Buyrunuz…