Sosyal hayattan uzaklaştık mı, evet. Ama bu müzikten uzak kalacağız anlamına gelmiyor. Şimdi ruhumuzu dinleme zamanı dedik ve Jam Session’ın bu seneki programını radarımıza aldık. İşte bu yılın Jam Session programı hakkında bilmeniz gereken 9 şey. 

Başladığı günden beri sahneler arası bir müzik yolculuğuna dönüşerek bizi sevdiğimiz sahnelerde sevdiğimiz müzisyenlerle buluşturan ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Jam Session konserleri pandemi döneminde de bizi müziksiz bırakmıyor.

Alternatif sahnenin en sevilen isimlerini gözlerimizi kapatıp ruhumuzu dinlediğimiz anda; odamızda, binamızda, salonumuzda izleyeceğiz… Geçmişe dalmak için değil, kaldığımız yerden devam etmek için, müziğin gücünü bu yıl Salon İKSV, Blok Meze, Bina, Arka Oda, Kulp, Hunhar gibi gitmeyi çok özlediğimiz mekanlarda deneyimleyeceğiz.

Bu yılın performansları ise heyecan verici! Detaylar için hazır mısınız?

Aramıza katılın! 

Jam Session 2021 Poster 1

Büyük Ev Ablukada / Salon İKSV

Onları anlatmak için kelimeler yetmez! Alternatif sahnenin en gizemli aynı zamanda en popüler ekiplerinden Büyük Ev Ablukada, Jam Session konserlerinin açılışını Salon İKSV sahnesinden yapıyor. Büyük Ev Ablukada, 2008 yılında İstanbul’da kuruldu. Afordisman Salihins ve Canavar Banavar ile başlayan grup daha sonra “Full Faça”olarak nitelendirilen “elektrikli” haline geldi. Akılda kalan şarkıları ve ilginç isimleriyle önce internette tanınır hale geldi. Grubun ilk albümü Full Faça 2012’de, Ay Şuram Hâlâ Ağrıyo 2017’de dijital platformlarda yayınlandı. Büyük başarı kazanan Fırtınayt da 2017’de dinleyiciyle buluştu. Ekip son olarak geçtiğimiz yılın kasım ayında Mutsuz Parti adında canlı albümlerini yayınladı. 

Nilipek. / Blok Mekan

Nilipek.’in hayatımıza girişi aslında 7 Pink Floydlar ve 2 Prenses’teki geri vokaliyle oldu. Sonra da solo kariyeri başladı. Üniversitedeyken 4 farklı grubu vardı. Yüksek lisans yaparken Hypnotic School adında bir dream pop grubunda çaldı. Müzik hayatının hep bir parçası oldu. 2015’te Sabah, 2017’de Döngü ve 2020’de Mektuplar adında üç solo albüme imzasını atan Nilipek., Blok Mekan’dan seslendiği Jam Session konseriyle The Irish Spirit YouTube kanalında. 

Can Güngör / Kulübe

“Ben kendimi melankolik ya da romantik olarak tanımlayamıyorum. Kendimi sevdiğim ve gerçekleştirebildiğimi hissettiğim zamanlar, hafif ve üretken olduğum zamanlar” demişti, Dergy’e verdiği röportajda Can Güngör. Güngör’ün Sular Dar adını verdiği son albümü mayıs ayında yayınlandı ve büyük ilgi gördü. “Yeni nesil ozan” tanımının hakkını sonuna kadar veren Güngör, sound’unda caz’dan rock’a uzanan geniş bir skalada geziniyor. Can Güngör, derin ve anlamlı şarkılarını kendi dağ kulübesinden seslendirerek bizi bambaşka dünyalara götürecek. 

Barış Demirel ft. Da Poet / Bina

Kadıköy, Kadife sokakta bulunan ve Moda’nın simge mekanlarından biri olan Bina, Barış Demirel ve Da Poet’i ağırlıyor. Caz sahnesinin en yetenekli trompet sanatçılarından Barış Demirel, 7 Haziran’da yeni albümü Mutluluklar’ı yayınlamaya hazırlanıyor. Demirel, geçtiğimiz haftalarda albümden ilk single’ı “Sal Beni”yi de dinleyicileriyle paylaşmıştı. Barış Demirel bu coğrafyanın seslerinden ve türlerinden ilham aldığı; hiphop, caz, rock ve lo-fi öğelerin bir araya geldiği albümündeki tüm enstrümanları da kendisi çaldı. Demirel’e bu performansta hip hop ve elektronik müzik sahnelerinin özgün prodüktör ve MC’lerinden Da Poet eşlik ediyor. Ünlü MC, ana akım hip-hop’tan jungle’a, spoken word’den electronikaya uzanan pek çok türde ustalığını konuşturuyor. 

Evde / Arka Oda, Bina

Geçtiğimiz yılın en güzel sürprizlerinden biri de The Irish Spirit’in destekçisi olduğu Nova Norda, Birkan Nasuhoğlu, Sedef Sebüktekin ve Canozan’ın birlikte bir eve kapanarak 21 günde kaydettikleri Evde albümü oldu. Ev konsepti taşıyan bir sahnede konser verme fikrinden ortaya çıkan Evde projesi, pandemi koşullarında Canozan’ın önerisiyle beraber bir eve kapanma ve albüm kaydetmeye evrilmişti. Ekip bu albümden Nova Norda’nın “Bir Yol Buldum” ve Sedef Sebüktekin’in “Zehir” şarkılarını kliplendirdi. Moda’nın gözbebeği mekanları Arka Oda ve Bina’da gerçekleşecek Jam Session performansları öncesi bir de sürpriz var. Teras Noir podcast’leriyle de tanıdığımız, oyuncu ve stand-up sanatçısı Efe Tunçer’in ekiple olan röportajını izlemenizi tavsiye ediyoruz. 

İnsanlar / Arka Oda

Barış K. ve Cem Yıldız’ın projesi olarak hayata geçen İnsanlar, Anadolu’nun köklü seslerini elektronik dokunuşlarla yeniden yorumluyor. Pek çok izleyici, İnsanlar konserlerinin ritüel havasında geçtiğinde hemfikir. Arka Oda’da sahne alacak olan İnsanlar, bir zamanların ünlü Derdiyoklar ve sonrasında gelişen Evdeyoklar’ın devam projesi. İnsanlar’ın ünlü “jam session”ları içinde onlara zaman zaman Ayyuka, Siya Siyabend, Kabus Kerim gibi isimler de eşlik ediyor. İnsanlar, kendi müziklerini Anadolu Pop, rock ve funk ekseninde Synth-Folk ve Post-Techno olarak adlandırıyor. Bu benzersiz performans The Irish Spirit YouTube kanalında sizleri bekliyor. 

KeuS / Kulp

KeuS Kerem Sedef ve Suat Yılmaz’ın çok eski arkadaşlıklarının sonunda ortaya çıktı. Kendilerini sadece elektronik müzik ikilisi olarak değil, aynı zamanda film ve oyun bestecisi olarak da tanımlayan KeuS, Yol adını verdikleri EP’lerini geçtiğimiz ocak ayında yayınladı. Kerem Sedef, davul konusunda usta bir isim. Kariyeri boyunca Gripin ,Ercüment Vural, Mehmet Erdem ve Model gibi müzisyen ve gruplarla çalıştı. Suat Yılmaz ise Suatus ismiyle yayınladığı single’larla biliniyor. KeuS’un enerjik performanslarını Asmalımescit’in sevilen mekanı Kulp’ta sergiliyor. 

Lara Di Lara / Blok Mekan

Son albümü Sudaki Çığlık’la büyük beğeni toplayan ve sonrasında yayınladığı single’larla da üretkenliğinin doruklarında olan müzisyen Dilara Sakpınar, Lara Di Lara adındaki solo projesiyle Blok Mekan’dan dinleyiciyle buluşuyor. Müzik kariyerine Türkiye’nin önde gelen indie elektro ekiplerinden 123 ile başlayan Dilara Sakpınar, vokalisti olduğu grupla beş albüm yayınladı. Solo kariyerinde de istikrarlı bir ivme yakalayan Lara Di Lara, son olarak geçtiğimiz günlerde “Bedeninin Her Bir Kıvrımında” adında bir single yayınladı. 

Lalalar / Salon İKSV

Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat’tan oluşan Lalalar ekibi bir süredir sessiz ve derinden tüm listeleri istila ediyor. Lalalar, Anadolu ezgilerinin nostaljik dokusunu fütüristik ögeler, sinematik bas tınıları ve kirli elektro beat’leriyle yeniden yorumluyor. 70’lerin arabesk ruhunu dans pistiyle buluşturan ekip şu ana kadar bir albüm yayınlamadı ama zaman zaman sürpriz yaparak dinleyiciyle buluşturdukları single’larla büyük alkış aldı. Son çalışmaları “Ceketini Al Yoluna Bak”ı geçtğimiz yılın kasım ayında yayınlayan Lalalar’ı Salon İKSV sahnesinde izliyoruz.

Tüm Jam Session konserlerini The Irisih Spirit YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Gözünü kapat, ruhunu dinle!