Yeniden normal bir yaşama dönmemiz için yepyeni tınılar gerekiyor ama meraklanmayın, müthiş isimler geliyor.

Fadıl DİNÇER/ [email protected]

2020 yılı bitti ama izleri uzun bir süre peşimizi bırakmayacak gibi görünüyor. Yeniden normale dönmek, eski düzenimize uyum sağlamak göründüğünden daha çok zaman alacak gibi. Bu etkileri dijital dünyada da yaşıyoruz. Tekrar tekrar sorgulanan sosyal medya platformları, değişime ayak uydurmakta zorluk çeken müzik platformları bizleri de geleceğin belirsizliği adına hafiften karamsar havaya sokuyor.

2020 yılı tahminen dijital dünyada en çok zaman geçirilen yıl olmuştur, bilhassa da müzik platformları için. Evde hapsolmanın getirdiği olumlu bir yön de biribirinden güzel yeni isimleri dinlediğimiz, keşfettiğimiz bir yıl oldu. Bu yazımda 2020 yılı içerisinde çok dinlediğim ve 2021 yılında isimlerini daha çok duyacağımızı tahmin ettiğim 7 ismi sizlerle paylaşmak istedim. Oldukça da zor oldu açıkçası…

Müzik güzeldir, keşfetmek paylaşmak çok daha güzel. 

Alfie Templeman

2018 yılında yayınladığı ilk teklisi “Orange Juice” ile dikkatleri üzerine çeken İngiliz şarkı-söz yazarı Alfie George Templeman, hemen ardından yayınlanan Chess Club Recorda imzalı Like An  Animal EP’si ile müzik kariyerine hızlı bir başlangıç yaptı. Kendi müziğini  “indie ve R&B” olarak tanımlayan Ocak 2003 doğumlu genç yıldız sırayla ikinci EP’si Sunday Morning Cereal‘i ve aynı yıl üçüncü EP’si Don’t Go Wasting Time‘ı yayınladı.  2020 yılında yayınladığı “Happiness in Liquid Form” teklisi radyo listelerinde üst sıraları zorlayan Alfie Templeman’nın ismini 2021 yılında ve daha sonrasında duymaya devam edeceğiz.

Arlo Parks

Gerçek adı Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho olan 2000 doğumlu Arlo Parks, 2018 yılında yayınladığı “Cola” ve “Black Dog” teklileri ilk kez karşımıza çıktı ve büyük beğeni topladı. Takip eden yıllarda çıkardığı tekliler ve EP’ler ile müzik kariyerini yükseklere taşıyan genç sanatçı kısa süre içerisinde müzik otoritelerinin dikkatini çekmeyi başardı. BBC’nin müzik eleştirmenlerinin yaptığı yıllık bir anket olan Sound of 2020’de;  2020 yılının çığır açan isimleri listesinde yer bulan Arlo Parks aynı yıl AIM Bağımsız Müzik Ödülü’nü kazandı. 29 Ocak 2021 tarihinde çıkması planlanan ilk albümü Collapsed in Sunbeams‘i sabırsızlıkla bekliyorum ve sizleri Arlo Oarks’ın dünyasına davet ediyorum.

Beabadoobee

2017 yılında çıkardığı “Coffee” teklisi ile birkaç gün içinde yüz binlerce dinlenme başarısı yakalayan 2000 doğumlu Beabadoobee nin ismini -her ne kadar zor telafuz etsek de- ileriki yıllarda çok duyacağız. Şimdiden Instagram’da 889 bin takipçisi ve Spotify’da aylık 14 milyon dinleyicisi olan Beabadoobee’nin hayranları arasında Harry Styles ve Taylor Swift yer alıyor. 2020 Brit Ödülleri’nde Yükselen Yıldız Ödülü’ne aday gösterilen ve 2020 NME Ödülleri’nde “Radar Ödülü’”ne layık görülen Beabadoobee ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki satışlara göre Billboard Beabadoobee’yi 2020’nin “En İyi Yeni Rock Sanatçısı” seçti. Spotify’da dinlenme sayısı 845 milyona dayanan “Death Bed (Coffee For Your Head)” şarkısı ile Beabadoobee’nin dünyasına giriş yapabilirsiniz ve eminim ki bir daha çıkmak istemeyeceksiniz.

Celeste

2019’da, hem Brit Ödüllerinde “Yükselen Yıldız”’ ödülünüğ hem de  BBC Müzik Ödülülerinde “Yılın Sanatçısı” ödülünü kazanan ve aynı zamanda BBC’nin müzik eleştirmenlerinin yıllık anketinde, Sound of 2020’de bir numaralı çığır açan isim olarak gösterilen Celeste için söyleyecek çok fazla bir şey yok aslında. Müzik kariyerine 2014 yılında Avicii, Tieks ve Real Lies gibi elektronik müzik prodüktörlerine  vokal yaparak başlayan Celeste,  şarkıcı-söz yazarı Michael Kiwanuka’nın desteği ile Polydor Records ile anlaştı. 2019 yılında Sir Elton John, kişisel Apple Music çalma listesine “Strange” ve “She’s My Sunshine”ı ekledi ve Celeste için kariyerindeki yükseliş dönemi başladı. Not Your Muse adlı ilk stüdyo albümünü 26 Şubat 2021’de çıkarmayı planlayan Celeste; “en az 2022’ye kadar bir süre zevk alacakları ve dinleyebilecekleri” bir albüm olmasını istediğini söyledi. Açtık kollarımızı bekliyoruz…

Chika

“Afrikalı-Amerikalı mı? Bunu hiç hissetmedim, hiç duymadım, hiç tatmadım, koklamadım…” 2016’da Instagram gönderisi ile adından söz ettirmeye başlayan Chika sosyal medyada yaptığı sosyal içerikli viraller ile yaygın bir ilgi gördü. İlk teklisi “No Squares”i Nisan 2019’da yayınlayan Chika’nın başarısı Warner Music’in dikkatini çekti ve şirket Chika ile sözleşme imzaladı. 2019 ve 2020 yıllarında yayınladığı  “High Rises”, “Industry Game” “Song About You” şarkıları ile hatrı sayılır bir dinleyici kitlesine ulaştı ve bir çok ödül kazandı. 2020 yılında “En İyi Yeni Sanatçı” dalında Grammy Ödülü’ne aday gösterilen Chika ile tanışın, Chika’yı  dinleyin ve takip edin lütfen.

Bu arada kendisinin Business of Fashion tarafından 2019’da moda endüstrisini şekillendiren ilk 500 kişiden biri olarak kabul edildiğini de belirtmek istedim.

KennyHoopla

Indie, punk ve emo rap  öğeleri taşıyan ve yeni neslin yeni rockstar’ı adayı olan KennyHoopla 1997 ABD doğumlu. Müzik kariyerine Soundcloud’a yüklediği şarkılarla başlayan KennyHoopla 2017 de ilk resmi teklisi “Waves”i yayınladı  ve bunu 2018’de “Sickness” izledi. 1 Şubat 2019’da, o dönemde en popüler şarkısı olan ve daha fazla tanınmasını sağlayan tekli  “Lost Cause”u çıkardı.  4 Şubat 2020’de KennyHoopla “How Will I Rest in Peace?” teklisini çıkardı.  Bu parça kısa sürede en popüler şarkısı oldu ve 1 milyon görüntülemeye ulaşan ilk şarkısı oldu. 12 Ekim 2020’de Travis Barker ile ilk albüm çalışmalarına başladığını duyuran sanatçı ardından Travis Barker ile “Estella” teklisini yayınladı. 2021 yılında yayınlanacak albümü sabırsızlıkla bekliyoruz.

Noah Cyrus

2000 doğumlu Noah Lindsey Cyrus tahmin edeceğiniz üzere Miley Cyrus’un en küçük kardeşi. Eğlence sektörüne 2009 yılında aile geleneği olan Hannah Montana serisi olan “Hannah Montana: The Movie” ile merhaba diyen Noah sonrasında küçük rollerde bu seriye devam etti. 2016 yılında ilk teklisi “Make Me (Cry)”ı yayınlayan Cyrus, 2017’de Amerika’da “Zamanın En Etkili 30 Gençleri”nden biri seçildi.  2020 yılında çıkardığı ilk albümü The End of Everything ile müthiş bir başarı yakalayan Noah, aynı yıl 63. Grammy Ödülleri’nde “En İyi Yeni Sanatçı” dalında aday gösterildi. The End of Everything albümünden “July” ve “Lonely” şarkılarını şiddetle tavsiye eder ve Noah Cyrus’un adını daha çok duyacağımızı sizlerle paylaşmak isterim.