Hayat durdu ama müzik susmadı. Dünyaca ünlü yönetmen ve yapımcılar, yeni müzik belgeselleri için kolları sıvadı. 2021 yılında birbirinden heyecan verici belgeseller izleyeceğiz. Hangileri mi? 

Rihanna’nın güzellik dünyasına bomba gibi düşmesi, Billie Eilish’in şarkılarını nasıl kaydettiği, Beatles’ın aydınlık yüzü, hip hop kültürünün efsane ikonu Tupac ve annesi, Woodstock’a taş çıkartan Harlem festivali… 2021’de müzikseverler ve sinema sevdalıları olarak, tüm bu heyecan verici belgeselleri izleyebileceğiz. Bazılarının yayın tarihleri beli oldu bile. İşte bu yıl içinde izleyeceğimiz müzik belgeselleri…

The Beatles: The Get Back

Michael Lindsay-Hogg tarafından yönetilen The Beatles belgeseli Let It Be (1970), dağılmanın eşiğindeki Beatles’ı anlatıyordu. The Beatles: The Get Back ise bunun tam tersi olması için hazırlandı. Yönetmenliğini Peter Jackson’ın üstlendiği belgeselde grubun daha önce hiç kullanılmamış görüntüleri var. George Harrison, John Lennon, Paul McCartney ve Ringo Starr’ın son albümlerini nasıl kaydettikleri ve son canlı konserleri de belgeselde yer alıyor. Bu belgesel için Lennon’ın ve Harrison’ın eşleri Yoko Ono ve Olivia Harrison’dan da izin alındı.

Paul McCartney x Rick Rubin

The Beatles: Get Back, Paul McCartney’nin tek belgesel projesi değil. Müzisyen, ünlü Beastie Boys ve Johnny Cash yapımcısı Rick Rubin ile henüz ismi belli olmayan altı bölümlük bir dizide bir araya geldi. Rubin daha önce, Malibu’daki kayıt stüdyosu hakkında Shangri-La adlı belgesel dizisinde yer almıştı. Belgeselin yapımcıları, Bee Gees belgeseli How Can You Mend a Broken Heart’ın yönetmeni Frank Marshall ve Frank Sinatra’yı anlatan All or Nothing At All’un yapımcısı Jeff Pollack. 

Tina Turner 

Searching for a Sugar Man, Whitney ve LA92 belgesellerinin de yapımcıları olan TJ Martin ve Dan Lindsay, Tina Turner’ın kariyerini anlattıkları bir belgeselle seyirciyi selamlıyor. Turner’ın The Ike & Tina Turner Revue zamanalarından başlayarak, fırtınalı evliliği ve nihayetinde dünyanın en çok satan solo sanatçılarından biri olmasına kadar olan süreci anlatıyor. Belgeselde Turner’ın arkadaşları, iş arkadaşları ve daha önce hiç görülmemiş görüntüler de yer alıyor. 

Summer Of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) 

Amerikalı davulcu, DJ ve prodüktör Questlove’ın ilk yönetmenlik denemesi olan bu belgesel, tam 50 yıldır düzenlenen ama hiçbir zaman çok popüler olmayan Harlem Kültür Festivali’nden yayınlanmamış görüntüleri derliyor. Sundance 2021’de promiyeri yapılacak olan belgeselde, Harlem festivaliyle 300 bin kişinin katıldığı Woodstock festivalinin benzerlikleri ele alınıyor. Harlem Kültür Festivali’nin Afro-Amerikalıların müziğini ve kültürünü kutlayan ve Siyahilerin gurur duyduğu bir atmosfer olduğunu altı çiziliyor. Belgeselin adı, ilk başlarda “Black Woodstock” olacaktı ancak son kararla Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) yani “Ruhun Yazı (…Ya da, Devrim Televizyonda Gösterilemediğinde)” olarak değişti. 

Billie Eilish: The World’s A Little Blurry

Müzik belgeselleri, son dönemin en büyük pazarlarından biri. Özellikle de Billie Eilish gibi bir isim listelerin zirvesinde, genç yaşında Grammy’leri koltuğunun altına topluyorsa… Apple TV bu belgesel için 26 milyon dolar ödedi. Belgesel, şarkıları ve kendine has duruşuyla alkış alan dünyanın en ilgi çekici yıldızlarından biri olan Eilish’in hikayesini anlatıyor. Yönetmeni RJ Cutler olan belgeselin 2021’in şubat ayında yayınlanması planlanıyor. 

Rihanna 

rihanna

Aslına bakarsanız, Apple TV’nin Eilish için ödediğine benzer bir parayı da Amazon Rihanna için ödedi. Yönetmenliğini Peter Berg’ün yaptığı Rihanna belgeselinde Barbadoslu yetenekli sanatçının Fenty markasını yaratması, girişimci ve popstar olarak yaşadığı hayatı ele alınıyor. Tam dört yıldır çekimleri süren Rihanna belgeselinin tüm çekimlerinin 1200 saat olduğu da biliniyor. Berg, aynı zamanda birkaç yıl önce aramızdan ayrılan Soundgarden solisti Chris Cornell hakkında da bir belgeselin hazırlık aşamasında. Berg’ün Rihanna belgeselinin 2021’in bahar aylarında yayınlanması planlanıyor. 

Supervillain: The Making of Tekashi 6ix9ine

Asıl adı Daniel Hernandez olan Tekashi 6ix9ine hip hop dünyasının en ilgi çekici karakterlerinden biri. Tartışma yaratan şarkıları, tutuklanması ve başının sürekli derde girmesiyle magazin gündeminin de en sevdiği isimlerden biri. Showtime’da yayınlanacak olan Supervillain: The Making of Tekashi 6ix9ine’ın üç bölümlük bir belgesel olması planlanıyor. Hulu’da yayınlanan son filmi 69: The Saga of Danny Hernandez’den farklı olarak, yönetmenliğini Karam Gill’in üstlendiği belgeselde rapçiyle özel bir röportaj da yer alıyor. 

Hip Hop Uncovered / Outlaw: The Saga of Afeni & Tupac Shakur

FX de hip hop belgesellerine ev sahipliği yapan kanallardan biri. Disney’in sahibi olduğu kanalda hem şubat ayında yayınlanması düşünülen Hip Hop Uncovered hem de Tupac’ı anlatan beş bölümlük bir mini belgesel yayınlanacak. İlk belgesel Hip Hop Uncovered, Amerikalı rapçilerin suç dünyasıyla olan yakın ilişkileri ve sokak kültürünü ele alan 6 bölümlük bir yapım. Allen Hughes’ın yönettiği efsane rapçi Tupac’ı anlatan ikinci belgesel ise, Tupac’ın yanı sıra ABD’de siyah haklarını savunan Kara Panter partisi üyesi annesini de ele alıyor. 

2021’DE BU BELGESELLERİ DE İZLEYECEĞİZ 

  • Little Richard 
  • Jerry Lee Lewis 
  • Truth to Power 
  • God Said Give ‘Em Drum Machines
  • This Is National Wake
  • The Velvet Underground

Kaynak: Deadline