Eğer 90’larda büyümüş şanslı bir nesilseniz, en az birkaç tane komik şarkılı kasetiniz olmuş, o tuhaf sözleri ezberlemişsinizdir. İşte o yıllara damga vuran en absürt şarkılardan seçtiklerimiz…

90’lar, Türkçe pop müziğin en görkemli yılları… Pop müzik öyle büyük bir ilgi görüyordu ki, artık kendi içinde bile alt dallara ayrılmaya başlamıştı. İşte genellikle ünlü bir şarkıdan uyarlanarak veya sample alarak hazırlanan absürd şarkı geleneği tam da o zamanlar filizlenmeye başladı. Bu fırtınayı başlatansa Grup Vitamin’in MC Hammer’ın ünlü şarkısı “U Can’t Touch This”den uyarladığı “Dokundur” oldu. Henüz internet, cep telefonu veya gelişmiş teknoloji yokken, Vitamin’in yayınladığı Bol Vitamin albümü, walkmen’lerin baştacı olmuş, şarkı kulaktan kulağa, radyodan dinleyicilere yayılarak komik şarkılar akımını başlatmıştı. Yıl, 1991… Şimdi geriye yaslanın ve zaman tünelinde 90’lı yılların en “şakalı” şarkılarına şöyle bir göz atalım….

Grup Vitamin- İsmail

Türkçe pop müziğin zirve yaptığı yıllar, şarkıları absürd komediye çevirme konusunda Grup Vitamin’in tartışmasız bir üstünlüğü vardı. “Dokundur”la başlayan serüven, klibinde Ata Demirer’in rol aldığı “İsmail” şarkısıyla en üst seviyeye ulaşmış, Grup Vitamin daha sonra “Takmayacaksın”, “Al Aşkını Sok Gözüne”, “Ellere Var Da Bize Yok Mu” gibi pek çok hitle çocukluğumuza damga vurmuştu. Ne yazık ki Vitamin’in söz yazarı, Gökhan Semiz’in 1998 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Vitamin uzun süre sessiz kaldı. Grup 2015 yılında “İsmail 2”yle müziğe geri döndü. 

Kel başa şimşir tarak
Bu ayakları artık bırak
Ne işin var ki diskoryumda?
Yanında bir kız sarımtırak
Ayranın yok içmeye
Atla gidersin çeşmeye
Bu ne perhiz?
What is this?
Aman ismail
Can’t touch this

 

Uf-Er – Hebelüp 

Grup Vitamin’in eski üyeleri, 1992 yılında ekiple anlaşamadı ve ayrıldı. Bu ikili, Ufuk Yıldırım ve Ercan Saatçi’ydi. Uf-Er adıyla Vitamin tipinde şarkılara devam eden ikili, Vitamin Değil, Şifa Niyetine adında bir albüm yaparak eski gruplarına manidar bir selam vermeyi de ihmal etmedi. Grubun “Ebabil Bir Kuştur” şarkısı çok sevildi, hatta bir reklam filminin de müziği oldu. Ama bu albümün gizli bir bombası vardı, o da “Hebelüp”tü. 90’lar çocuklarının her sözünü ezbere bildiği bir şarkı oldu “Hebelüp”. Dönemin trap’i olabilir mi, neden olmasın? Bu şarkıyı dinlerken derdinizi tasanızı unutup bir anda sözleri takip etmeye başlayabilirsiniz. 

Konuşuyoruz ama nece konuşuyoruz
Konuşuyoruz ama anlamıyoruz
Konuşuyoruz ama nece konuşuyoruz
Konuşuyoruz bomboş
Lagaluga dalavere hebelübe lübünüz
Daradori dart dart darlanma dallama
Hebelübü hübülübü dürülülü hebelüb
Tremola kafakola kokakola hebelüb

 

Grup Raptiye- Hello Malatya 

Vitamin rüzgarını alarak kendi komikli şarkılarını yapan bir grup da, Grup Raptiye’ydi. 90’larda Doğu şehirlerinden şan şöhret olacaklarını zannedip İstanbul’a gelen ve istismar edilen taşralı kızları konu alan bir sosyal hiciv şarkısı olan “Hello Malatya”, bir zamanlar TV ekranlarında bol bol dönen ilginç de bir klibe sahipti. Şarkının başında geçen “Habire babalama habire bumba” tekerlemesi de kabus gibi kulaklara çökmüştü. Şarkının sample’ının Dr. Alban’ın “Africa” şarkısından alıntı olduğunu da ekleyelim. 

Hello malatya ne var ne yok orda
Çok özledim laf aramızda
Gürbüz güzel bir kız idim
Ne hale geldim bak sonunda

 

Barbaros Hayrettin – Ben Sizin Babanızım 

90’larda büyüyen gençliğin travmatik anıları içinde yer alan bir şarkı da “Ben Sizin Babanızım”. Barbaros Hayrettin lakabıyla 1996 yılında dev gözlükler, tuhaf bir papyon ve sarı bir ceketle rüyalarımıza kadar giren Hayrettin Öneşol, “Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur” diyerek bir çeşit parodi yaptığı klibiyle listemizdeki yerini alıyor. Aslen Almanya’da Kobra adında bir grubu olan Hayrettin, bu şarkıyla yaşadığı patlamanın ardından, Berlin’e yerleşmiş. Hayrettin, “Kral benim diyen yozlaşmış kitleyle dalga geçmek istedim” diyerek açıklıyor bu şarkıyı yapma nedenini. 

Ben sizin babanızım
Ben ne dersem olur
Önce yemek yiyicem
Ve diskoya gidicem
Orda hop hop yapıcam
Hop hop hop
Orda zıp zıp yapıcam
Zıp zıp zıp

 

Süheyl ve Behzat- Abdülkadir 

Yıllarca ekranlarda “Şahane Pazar” programını sunan, tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’un oğulları Süheyl ve Behzat kardeşler, nedendir bilinmez ama 2000 yılında Kötü Şarkılar adını verdikleri bir albüm yaptılar. Hiciv yaparak müzik yapma akımına karşı koyamamış olan Uygur kardeşlerin en ünlü şarkıları “Abdülkadir” oldu. Khaled’in “Abdel Kader” adlı şarkılarından uyarlanan bu parçada ikilinin “Ya rock söyleyecez, ya da hicaz” derken, yanlış anlamaya mahal vermemek için “rock” telaffuzunu Fransızca yapmaları da dikkatli kulaklardan kaçmadı elbette! 

Abdülkadir, Rami’ye ya da Unkapanı’na gidelim;
Ya rock söyleyecez ya da hicaz vallahi aç kalacaz
K..çını başını açtın mı şarkıcı olursun,
Abdülkadir sen ne dedin yavrum, şşşt tutturursun
Gülen bir kaset yapacaksan milenyumda yap,
Milenyumda yapmazsan uranyumda yap

 

Rüya Ersavcı- İstemiyorum Baba 

Komik olma amaçlı mıydı bilinmez, ama bir dönemin ünlü popstarı Rüya Ersavcı’yı bu listede anmadan olmaz. 1993 yılında ikinci albümü İzle Beni’yi yayınlayan Rüya Ersavcı, “İstemiyorum Baba” ile belki “istemeden” de olsa absürd bir şarkıya imza atmış oldu. Dönemin gençliğini yakalamaya yönelik enerjik bir parça olan “İstemiyorum Baba” dillere pelesenk olurken, Ersavcı televizyonun en renkli programlarından “Saklambaç”ın da sunuculuğunu üstlendi. Ersavcı, birkaç yıl sonra anne oldu ve müziği bıraktı. Ancak bu şarkı ve ilginç klibi, 90’ların en ünlü simgelerinden biri oldu. Şarkının sözleri “Kızım seni Michael Jackson’a mı vereyim?”, “Kızım seni Saddam’a mı vereyim?” gibi fantastik bir düzlemde sürüp gidiyordu.

İstemiyorum baba
İstemiyorum baba
Birisi bir edi
Bana sarman dedi
Birisi bir büdü
Bilmem büyüdü mü?
No no no

 

Ve Volkan- Anoni Niyolay 

1997 yılında yayınlanmış olan bu şarkı kulaklarımızı tırmalarken bir yandan da “Ne diyor o? Ananı yiyolar mı diyor o?” sorularını sorduruyordu hepimize haliyle. Kariyerine Bendeniz’in vokali olarak başlayan Volkan Akyol daha sonra Ve Volkan adıyla solo albümünü kaydetmişti. Almanya doğumlu olan sanatçı, birkaç albüm daha yayınladı ve 2008’de Vokalistanbul grubunu kurdu. Yine de “Anoni Niyolay”ın yarattığı etkiyi pek çok kişi unutamadı. 

Ben sana dedim
Sen dinlemedin
Oyunlara geldin
O o ooooo
Anoni niyolay ye ye
Anoni niyolay ye ye

 

Küçük Ceylan- Şantaj Montaj 

Küçük Ceylan’ın bambaşka bir insan olduğu 1993 yılında yayınladığı albümüne de ismini veren bu ulvi eser, “Yaptığına şantaj denir, böyle aşka montaj denir” diyerek ardından “Şantaj montaj şantaj montaj” diye umarsızca devam eden bir eserdi. Pek çoğumuzun bir kez dinleyince kulaklarımızda asılı kaldığı için kendimizi kötü hissettiği, belki de amacı “komiklik olsun”dan ziyade “akılda kalsın” olan bu şarkı, misyonunu tamamladı ve 90’ların en komik şarkıları içinde listemizdeki yerini aldı. 

Her gün beleş yaşıyorsun
Üstüme gül kokluyorsun
Gerçeğe yalan diyorsun
Yaptığına şantaj denir
Böyle aşka montaj denir

 

 

BUNLARI DA UNUTMADIK 

  • Erol Köse- Dr. Erol Bey 
  • Ciguli- Binnaz 
  • Faruk K.- Honki Ponki 
  • Mustafa Topaloğlu- Abu Çi Çi 
  • Gökhan Tepe- Bayıldım (Pantolonunu sevdim, çıkar onu bebeğim)
  • Neşe Karaböcek- Yam Yam 
  • Hakan Peker- Hey Corç