Ana SayfaMüzikAnton Corbijn'in gözünden izlediğimiz şarkılar

Anton Corbijn’in gözünden izlediğimiz şarkılar

Müzik tarihinde şarkıları vizöründen izlediğimiz belki de en ünlü, en yaratıcı isimlerden Anton Corbijn’in imza attığı video klipleri inceledik.

Aybüke EBİNÇ

Bir şarkıyı dinlemek kadar hikayesini izlemek de önemlidir. Anton Corbijn imzalı klipler yaratıcılığı, ilham veren sinematografisi ve başarılı kurgusuyla bence her zaman çok ilgi çekici. Müzik tarihinin pek çok önemli ismiyle yıllarca pek çok işe imza atmış ünlü fotoğrafçı ve yönetmen Anton Corbijn’in elinden çıkmış 10 video klibi sizler için seçtim.

‘Policy of Truth’ – Depeche Mode

Listenin ilk video klibi, sık sık Corbijn’in gözünden izlediğimiz şarkıların sahibi Depeche Mode’dan geliyor. Anton Corbijn ve Depeche Mode birlikte pek çok işe imza attı, hatta Corbijn 2020 yılında kendi çektiği 500 Depeche Mode fotoğrafını bizlerle paylaştığı bir kitap bile yayınladı. Onun gözünden bu kez siyah-beyaz New York manzaralarının bir anda çarpıcı neon renklere karıştığı bir video kliple izliyoruz 1990 tarihli ‘Policy of Truth’u. Mute Records etiketiyle yayınlanan “Violator” albümünün bol synth’li, oldukça iyi şarkılarından biri olan ‘Policy of Truth’ ise Martin Gore imzalı.

‘Seven Seas’ – Echo & The Bunnymen

Şimdi ise 1984’e geri dönelim. Liverpool çıkışlı post-punk grubu Echo & the Bunnymen’in dördüncü stüdyo albümünden ‘Seven Seas’. Bir tiyatro perdesiyle açılış yapan videoda Liverpool’dan yola çıkıp büyük denizlere açılan bu grubun, bu denizlerde, şehirlerde geçen maceralarını da izliyoruz aslında. 80’lerin new wave tınılarını kendine has tarzıyla ayağımıza getiren Echo & the Bunnymen’in hikayesini Corbijn’in gözünden izlemek isterseniz video klip işte hemen burada.

‘Straight to You’ – Nick Cave & The Bad Seeds

Bu kez açılan perdede biricik melankoli kralı Nick Cave’i izliyoruz. Oldukça yalın ama renkleriyle, tasarımıyla bir o kadar sinematografik bu video, Nick Cave & The Bad Seeds’in 1992 tarihli yedinci stüdyo albümü “Henry’s Dream“den ‘Straight to You’ parçası için çekilmiş. 1992 başında tekli formatında yayınladığında da Birleşik Krallık ve ABD listelerinde yükselen, övgü toplayan parçanın video klibi, sonrasında fotoğraf projelerinde, albüm kapaklarında birlikte çalışacak olsalar da, Nick Cave & the Bad Seeds tarihindeki ilk ve tek Corbijn imzalı klip işi.

‘Opus 40’ – Mercury Rev

Listenin belki de en ilgi çekici, sinematografik yanı en güçlü işlerinden birine geldi sıra. Amerikalı indie rock grubu Mercury Rev’in 1998 yılında V2 Records etiketiyle çıkardığı “Deserter’s Song” albümünden ‘Opus 40’. Albüm yayınlandığı yıl, NME tarafından “yılın albümü“ seçilirken ‘Opus 40’ de dikkat çeken parçalar arasında yer alıyordu. Sinema tarihinin ilk bilimkurgu yapımı olarak bilinen George Mélies imzalı “Ay’a Seyahat” filmi atmosferinde, siyah-beyaz, solist Jonathan Donahue’ yu bir astronot kostümünde izlediğimiz bu oldukça ilgi çekici Corbijn işine aşağıdan göz atalım ve devam edelim bir sonraki şarkıya.

‘Atmosphere’ – Joy Division

Karanlığın sesini biraz daha açalım. Sakin ritmiyle hiç parlamayan ama buna rağmen bir o kadar çarpıcı, karanlık mı karanlık, hüzün dolu çok iyi bir Joy Division parçası ‘Atmosphere’i izliyoruz bu kez Anton Corbijn’in vizöründen. 1980 yılında grubun meşhur parçalarından ‘She’s Lost Control’ ile birlikte tekli formatında yayınlanan, Ian Curtis’in ölümünden sonra yapılan derleme albüm “Substance”da da yerini alan Bernard Summer, Peter Hook, Stephen Morris ve Ian Curtis imzalı bir parça ‘Atmosphere’. All Music’ten Ned Raggett’ın bir ağıt ve müthiş bir müzikal veda olarak tanımladığı bu parça NME’nin En İyi 20 Gotik Şarkı listesinin de birinci sırasında. Böyle çarpıcı bir parçanın video klibi de en az o kadar çarpıcı ve karanlık. Gotik temadan ayrılmayan videoda, siyah ve beyaz pelerinlerle çölde dolaşan karakterler en sonunda Curtis’in fotoğraflarıyla bir deniz kıyısına varırlar. Tüm şarkılar için teşekkürler Ian Curtis ve bu güçlü sinematografik ağıt için teşekkürler Anton Corbijn.

‘Heart-Shaped Box’ – Nirvana

Nirvana’nın son video klibinin yönetmen koltuğunda da Anton Corbijn oturmuştu. ‘Heart-Shaped Box’ video klibi, aynı zamanda grunge devi Nirvana ve ünlü fotoğrafçının ilk ve son ortak projesiydi. 1993 tarihli “In Utero” albümünden ‘Heart-Shaped Box’, albümün en hit parçalarından ve yine Kurt Cobain imzalı. 1992 sonuna doğru şarkıya bir video klip çekmek isteyen grup, ilk olarak ‘Come As You Are’, ‘In Bloom’, ‘Lithium’ parçalarının kliplerinin yönetmeni Kevin Kerslake ile çalışmak istedi, ancak klip senaryosunda anlaşıp çekimlere başlanmadığı için 1993 yazının sonlarına doğru Anton Corbijn ile anlaştılar. Pek tarzı olmasa da klibin sahne tasarımları, senaryosu kendinden çok Kurt Cobain’in fikirleriyle ilerlemiş bu videoda Corbijn. 1994 MTV Müzik Ödülleri’nde En İyi Alternatif Müzik Videosu ödülünü de alan ‘Heart-Shaped Box’ klibinin iki farklı kurgu versiyonu bulunuyor. Buraya yönetmenin kurgusunun son halini bırakıyorum.

‘Reflektor’ – Arcade Fire

Quebec çıkışlı indie grubu Arcade Fire’ın 2013’te yayımladığı “Reflektor“ albümünün çıkış parçası sırada. Albüme adını veren şarkının 7 dakika 41 saniyelik, siyah-beyaz videosunda da Anton Corbijn imzası var. Yaratıcılığıyla ve başarılı sinematografisiyle dikkat çeken klipte Corbijn sayesinde çok güzel bir yedi dakika izliyoruz bence.

 ‘Hero of the Day’ – Metallica

Metallica’nın 1996’da yayınladığı “Load“tan ‘Hero of the Day’in videosunda da Anton Corbijn imzası var. Lars Ulrich, James Hetfield ve Jason Newsted’in her kanalda olduğu bir televizyon evrenini izleyen gencin başrolde olduğu siyah-beyaz klipte, stop motion tekniğiyle animasyon da kullanmış Corbijn.

‘Electrical Storm’ – U2

Yine Corbijn’le beraber pek çok işe imza atan bir grupta sıra: U2. Dünyaca ünlü Dublin çıkışlı rock grubu U2 için Corbijn pek çok video klip, fotoğraf çekti. Hatta 20 yıldan fazla süren ortaklık ve dostluklarının sonunda 2005’te “U2&I“ adlı bir fotoğraf kitabı da hazırladı. Anton Corbijn ve U2 ortaklığı deyince akla ilk grubun en hit parçası ‘One’ın video klibi gelse de bugün ‘Electrical Storm’ videosuna göz atalım. Grubun derleme albümü “The Best of 1990–2000“de çıkan ve sonra 2002’te tekli versiyonuyla da yayınlanan ‘Electrical Storm’un klibi Güney Fransa’da çekilmiş ve başrolünde Larry Mullen ve Samantha Morton var.

‘Sea of Time’ – Rainbirds

Son olarak Rainbirds’ten ‘Sea of Time’ klibini seçtim bu liste için. Adını Tom Waits’in parçasından alan Almanya çıkışlı pop-rock grubu Rainbirds’ün 1989 tarihli ikinci stüdyo albümleri “Call Me Easy, Say I’m Strong, Love Me My Way, It Ain’t Wrong“tan ‘Sea of Time’ ile yolları kesişen Rainbirds ve Corbijn, sonraki yıllarda da ortak projelere imza attılar. Grubun diskografisinin en hit parçalarından olan ‘Sea of Time’ın sakin ritimli, bol akordeonlu dingin parçasına Corbijn; bembeyaz fonlu, 80’ler sonu 90’lar başı estetiğiyle hareketlenen bir video işiyle eşlik etmiş. Sonraki yıllarda dağılan Rainbirds, pop-rock tarihinin biraz underrated kalmış bir ismi. Mutlaka şans verilmesi gereken ‘Sea of Time’ parçasının video klibini de buraya bırakıyorum, buyrun.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR