Bir zamanlar dilimize pelesenk olmuş cümleleri o dönemin pop şarkılarında da dinleyebiliyorduk. Peki neydi o şarkılar, gelin hatırlayalım. 

Şarkı yazarları dillere pelesenk olacak şarkıları yazarken nelerden besleniyor acaba diye hiç düşündünüz mü? Sadece içişleriyle ilgili konular değil, etrafı da iyice gözlemleyerek ortaya çıkardıkları şarkılar kimi zaman listeleri altüst ediyor, kimi zaman da sadece o dönem yükselip sonra “One Hit Wonder” yani tek atımlık şarkılar mertebesinde takılı kalıyor. Peki ya o sırada televizyon açık kalmışsa? Çok sevdikleri bir reklamdan etkilenmişlerse? Ya da sokakta yürürken kulaklarına bir şey çalınmışsa? İşte zamanın ruhu dediğimiz şey tam da böyle bir şey, bir zamanlar çok moda olan bir terim bir şarkının içine girebiliyor. Bugün dinlediğimizde de “Biz sahiden bu sözü çok mu ederdik?” diye düşünüp duruyoruz. Huzurlarınızda bir dönemin jargonuna uygun olarak ortaya çıkmış pop şarkıları… 

Ayça- Yıkılıyo 

Dönemin ünlü müzik kanalı Eko TV’den ve Okan Bayülgen’in Zaga programından tanıdığımız Ayça Tekindor aktör Çetin Tekindor’un yeğeni. Aynı zamanda da kemancı! Bir döneme damgasını vuran “Yıkılıyo!!” cümlesi de onunla özdeşleşmişti. Bir de “bıyıklı” ve “degaje”… Bu üç kelime de aynı şarkıda paket olarak geçiyor zaten. Sözleri Tarık Mengüç’e, müziği Phoebus Tassopoulos’a ait olan bu şarkı 2004 yılında yayınlanmış ve tam da hedef kitleyi tutturmuştu. Ama sonrasında yaptığı şarkılar bu şarkının gölgesinde kaldı. Ayça da müziği bıraktı, evlendi, Bodrum’a yerleşti. 

Aşkın Nur Yengi- Ay İnanmıyorum

90’ların en ünlü şarkılarından biri olan “Ay İnanmıyorum” Aşkın Nur Yengi’yi tanıdığımız şarkılardan biriydi. Sanatçının 1994 yılında yayınlanmış Kara Çiçeğim albümünde yer alan “Ay İnanmıyorum”un söz ve müziği Aşkın Nur Yengi’nin bizzat kendisine ait. Bu cümleyi de dönemin pek çok dizi ve reklamında duyardık. Tabii bu şarkıyı yanlış anlama potansiyeli de çok yüksekti, çoğu dinleyici “Ayran buyurun” veya “Hayran oluyorum” şeklinde de duyuyordu “Ay İnanmıyorum”u. 

Tarkan- Hepsi Senin Mi? 

Sokaklarda duyduğu cümleleri en yalın biçimde şarkılarına taşıyan isimlerden biri kuşkusuz Sezen Aksu. Tarkan’ın da ikinci albümü Aacayipsin için yazdığı “Hepsi Senin Mi?” şarkısı da bunun en iyi örneklerinden biri. Üstelik Tarkan’ın 90’lardaki serseri, seksi ve baştan çıkaran hallerine, tavırlarına da çok uygundu. Bu şarkıdan sonra pek tasvip etmesek de gündelik dilimize de yerleşti diyebiliriz bu cümle için. Neyse ki şimdilerde sokakta böyle laf atmalar pek duymuyoruz. 

TARKAN

Mustafa Sandal- Kopmam Lazım 

2000’lerde esen argo rüzgarına kapılanlardan biri de Mustafa Sandal’dı. Gece gezmesine çıkmanın bir diğer adının “Kopmaya gidiyorum” olduğu yıllar yani… Hatırladınız değil mi? Kopmak yani çok eğlenmeye, kendini kaybetmelere gitmek demekti. Mustafa Sandal bu şarkıda önce “Yıkılıyorsun bu akşam” diyerek yine 2000’lerin ünlü lafı “yıkılmak”tan bahsediyordu. Sonra da ekliyordu: “Bu gece kopmam lazım!” Musti’nin 2002 yılında yayınlanan albümünün adı da Kop’tu. 

mustafasandal

Ayşe Hatun Önal- Olay 

Günümüz jargonunda sıklıkla kullandığımız “Olaaaaaay!” ifadesi, Ayşe Hatun Önal’ın 2017’de yayınladığı Selam Dengesiz albümünün çıkış şarkısı “Olay”da kendini bulmuştu. Ahmed Salah Hosny’nin ünlü bestesi üzerine İsra Gülümser’in kaleme aldığı “Olay” biraz bu nedenle de dillere dolanmıştı. Biraz “Çok iyi”, “Esas konu!”, “Fenomen” gibi anlamlara da gelen bu sözcüğün çok iyi olduğunu vurgulamak için kullanıldığını da söyleyebiliriz.

TURKCEUYARLAMA

Ajda Pekkan- Aynen Öyle 

Ve yine bugün çok kullandığımız ifadelerden biri “Aynen” veya “Aynen Öyle”. Ajda Pekkan’ın 2008 yılında yayınladığı “Aynen Öyle” aynı zamanda Pekkan’ın 17’inci stüdyo albümünün de ismi. Söz ve bestesi Şehrazat imzalı olan bu şarkıda Volga Tamöz’ün elektronik pop düzenlemesi de bu şarkıyı çıktığı yılın yaz aylarında baş köşeye koymuştu. Günümüzde de genellikle uzun bir konuşmayı pek de yorulmadan onaylamak, bazen de hafifçe küçümsemek anlamlarında kullanılan bu sözcüğün pek sevilmediğini de eklemeliyiz. 

Hadise- Nerdesin Aşkım 

2013 yılında Onur Ayı’nda sokaklarda çok sık duyduğumuz “Nerdesin aşkım? Burdayım aşkım!” sloganı 2014 yılında Hadise’nin yayınladığı Tavsiye albümünde kendini bulmuştu. Ancak Hadise versiyonunun LGBTi Onur Yürüyüşleri’yle pek alakası yoktu. Bu daha çok, sloganın çok tutmasıyla alınmış bir karar gibiydi. “Nerdesin Aşkım”ın çıkışı da yine 2013’te Cem Yılmaz’ın CM101MMXI FUNDAMENTALS gösterisi sayesinde olmuştu, onu da hatırlatalım. 

Nil Karaibrahimgil- Bu Mudur 

Cem Yılmaz demişken, kendisinin Türkçe’mize armağan ettiği söz öbeklerinden biri olan “Bu Mudur”la devam edelim. Yılmaz’ın 2000’lerin başlarındaki ilk gösterilerinde kullandığı bu cümle, 2004 yılında Nil Karaibrahimgil’e de ilham vermiş olacak ki, tarihinin en başarılı pop şarkılarından biri olan “Bu Mudur”u yazmıştı, Karaibrahimgil. Epeyce de sevilmişti bu şarkı. Atiye de 2013’te “Budur” diye bir şarkı yapmıştı. Galiba bu cümleyi kullanmaya o yıllardaki kadar sık olmasa da hala devam ediyoruz. 

Tuğba Özerk- Lololo 

Argoda “Lolo” ya da “Lölö” olarak geçen bu deyim “Beni kandıramazsın, boş laflar söyleme, işin aslını biliyorum” gibi bir anlama geliyor. Ama aynı zamanda “Bana lolo yapma” da “İtiraz etme, düş önüme” gibi bir kararlılık ve otorite de bildiriyor. Söz ve müziği Nazan Öncel’e ait olan “Lololo” da Tuğba Özerk’i 2005 yılının en çok dinlenen pop şarkıcılarından biri yapmıştı.

Günümüzde bu deyimi Ezhel de kullanıyor. Ezhel’in 2019 yılında yayınladığı “Lolo” da aynı kapıya çıkıyor: “Çünkü işin lolololo/ İşin gücün laf/ Hep tut bir saf…/ Bize de mi lolololo?/ El insaf…/ Hep iftira, hep…”