Rock müziğin atası olarak kabul edilen yerli blues dünyasının unutulmaz şarkılarından 8 tanesini derledik.  

Kökeni 1000 yıla dayanan ve Afrika’ya kadar uzanan blues müzik, güçlü bir ritim hakimiyeti ve enstrümantal çeşitlilik gerektiren bir müzik türü. 1700’lerde siyahi toplumun çektiği acıyı müzikle dile getirmesinden doğan blues, aslında bir çeşit ağıt olarak ortaya çıkmıştı. Önce swing, sonra funk, sonra da hard rock’la kaynaşan blues, rock müziğin atası olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ise bu müziğin çok sağlam temsilcileri ve örnekleri var elbette. İşte blues dünyasının size armoni dolu bir dünyanın kapısını açacak 8 şarkısı…. 

Acil Servis- Bebek 

1992 yılında kurulan ve aynı yıl Cafe Gitar’da sahne almaya başlayan Acil Servis; Ertan Kızıltan (Vokal), Emre Karabulut (Gitar), Orhan Yolsal (Gitar & geri vokal), Çetin Güney (Bas & geri vokal) ve Soner Doğanca (Davul)’dan oluşuyor. Grubun 1996 yılında yayınlanan Küçük Adam albümünde yer alan “Bebek” onlarla özdeşleşen bir imza şarkısı oldu. Yakın zamanda bu şarkıyı rock müziğin genç isimlerinden Alkan Dalgakıran da coverlamıştı, hatırlarsanız. Dinleyicilerinin de yorumladığı gibi: “Rock bitti dendiğinde, Acil Servis devreye girer.” Yıllar geçse de eskimeyen bir şarkı… 

 

Kerim Çaplı- Kim Kurtarır Canımızı 

30 yaşına kadar ABD’de yaşamını sürdüren davulcu, gitarist, klavyeci, vokalist ve virtüöz Kerim Çaplı, gelmiş geçmiş en üretken isimlerden biriydi. Çaplı, Jimi Hendrix ile birlikte Woodstock festivalinde çalmış hatta Hendrix’ten birlikte çalışma teklfi dahi almıştı! Yurt dışında Kim Çaplı adıyla bilinen sanatçı, The Sundowners ve The Monkees ekiplerinde de yer aldı. Kerim Çaplı, Yavuz Çetin ve Batu Mutlugil’le birlikte Türkiye’de Blue Blues Band’i kurdu. 2004’te ise ne yazık ki aramızdan ayrıldı. O ve Yavuz Çetin hakkında “Blue” adında bir belgesel yayınlandı. Çaplı’nın 90’lar rock ruhunu sonuna kadar yaşatan Kerim Çaplı Project Kayıp albümü 2019’da yayınlandı. Albümde Çaplı’nın oğlu Ahmet Çaplı da bir şarkıda yer alıyor. “Kim Kurtarır Canımızı” bir blues başyapıtı. Dinlemeden geçmeyin. 

 

Batu Mutlugil- Biubiublues 

Senaryosunu ve yönetmenliğini Teoman’ın üstlendiği 2005 yapımı “Balans ve Manevra” filmi her ne kadar gişede iyi bir başarı elde edemediyse de, filmin Aylin Aslım, Şebnem Ferah gibi isimleri de konuk eden soundtrack’i oldukça ses getirmişti. Soundtrack içinde yer alan “Biubiublues” şarkısı da, müzisyen Batu Mutlugil imzalıydı. 2000’lerde Taksim dünyasına damga vuran Mojo’nun da sahibi olan Mutlugil, aynı zamanda Duman grubunda yer alan Batuhan Mutlugil’in de babası. Usta ismin Yavuz Çetin ile birlikte Türkiye’nin ilk blues grubu olan Blue Blues Band’de de çaldığını ekleyelim. 

 

Sahte Rakı- Seni Çok İstiyorum 

Sahte Rakı The Blues Band olarak da bilinen ekip, 2005 yılında kuruldu. Sahne aldıklarında müzisyenler her seferinde değiştiği için, üyelerinin sayısının 30’u bulduğunu söylüyorlar. “Bu memleket blues müziğini icra etmek için gerekli tüm elementleri içinde fazlasıyla barındırıyor. Bu yüzden çok iyi blues müzisyenlerimiz var. Özellikle Ankara’nın blues müzisyenleri” diyorlar. Bir Yavuz Çetin cover’ı olan “Seni Çok İstiyorum”, grubun 2016’da yayınladığı Mostar Kayıtları adlı EP’lerinde yer alıyor. Blues, caz ve rock’ı müziğinde harmanlayan Sahte Rakı ismini de aslında geçici olarak koymuşlar ama daha sonra bu ismi benimsemiş ve öyle bırakmışlar. 

 

Deniz Demiröz- Kamçıla Bebeğim 

Piyano, keman ve klasik gitar eğitimi alan müzisyen Deniz Demiröz, 2005 yılında Türk rock dünyasının köklü gruplarından Bulutsuzluk Özlemi’ne dahil oldu. Bulutsuzluk Özlemi Zamska albümünde gitaristliğinin yanı sıra tüm şarkıların düzenlemelerinde imzası bulunmasının yanı sıra aynı zamanda bir öğretmen olduğunu da belirtelim. Deniz Demiröz’ün 2011 yılında yayınladığı Her Şey Yalanmış albümünde yer alan “Kamçıla Bebeğim” tam bir motivasyon şarkısı. Blues dünyasının tüm öğelerini birleştiren şarkıyı sabah uyandığınızda ayılmak için dinlemenizi öneririz! 

 

Mehmet Güreli- Blues 

Yazar, müzisyen, ressam ve yönetmen Mehmet Güreli’nin on parmağında on marifet var sahiden de. 1986’da yaptığı “Vapurlar” filminin bir de aynı isimde albümünü yayınlayan Güreli, Ada Müzik etiketiyle yayınlanan bu albümde “Blues” adını verdiği enstrümantal bir parçaya da imza atmıştı. Bu filmin başrolünü İstanbul Şehir Hatları Vapurları’nın oynadığını ve birbirinden muhteşem görüntülere ev sahipliğini yaptığını da hatırlatalım. 

 

Yavuz Çetin- Köle 

60’lı ve 70’li yılların blues şarkılarından etkilenen Yavuz Çetin, Türk rock tarihinin en yetenekli gitaristlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kadıköy’deki Shaft Rock-Blues & Jazz Club’da düzenli olarak sahne alan Çetin, 1999 yılında yayınlanan ikinci albümü Satılık’la gerçek bir rock klasiğine imza attı. Ancak, ne yazık ki albümünün yayınlandığını göremeden aramızdan ayrıldı. Yavuz Çetin’in bu albümde yer alan “Köle” şarkısı, yerli blues’un en iyi örneklerinden biri. Onun gitardaki ustalığını dinlerken blues ve rock’n roll ruhunun damarlarınızda aktığını hissedeceksiniz. Efsaneyi özlemle anıyoruz. 

 

Asım Can Gündüz- Aşk Dansı 

Gelelim, bu alanda tartışmasız yetenekli bir diğer ustaya… Uzun yıllar ABD’de yaşayan ve 80’lerde Türkiye’ye dönen Asım Can Gündüz, 1998 yılında coverladığı şarkılara Türkçe sözler yazarak Bir Sevgi Eseri adını verdiği bir albüm yayınladı. George Michael’ın “Careless Whisper” şarkısına “Aşk Dansı” adını vererek yeniden yorumlayan Gündüz, bu albümü “Romantik blues” olarak tanımlamış ve tüm parçaları sanatçılarıyla birebir görüşüp teliflerini alarak hazırlamıştı. ABD’deki Blues Hall of Fame’in Gündüz’ü “Efsane Blues Sanatçısı” onuruna layık gördüğünü de ekleyelim. 2016’da kaybettiğimiz Asım Can Gündüz’ün efsanesini bugün oğlu Evrencan Gündüz devam ettiriyor. Onu sevgi ve özlemle anıyoruz.

 

BU ŞARKILARI DA UNUTMAYIN 

  • Bulutsuzluk Özlemi- İstanblues
  • Canozan- Tarlabaşı Blues
  • Cem Özkan- Turkish Blues
  • Göksenin- The Dream
  • Mara- Hayatın Kenarında
  • D-100 Enfeksiyon Blues