Ana SayfaMüzikDua Lipa: Ne Kadar Radikal? Ne Kadar İyimser?

Dua Lipa: Ne Kadar Radikal? Ne Kadar İyimser?

Günümüzün en büyük popüler kültür figürlerinden Dua Lipa’nın heyecanla beklenen ve her yanını iyimserlikle bezediği “Radical Optimism” çıktı. Peki, Dua Lipa’nın radikal iyimserliği müziğe nasıl yansıdı? Birlikte düşünelim.

Ant Arın ŞERMET

Dua Lipa ismi, duyulduğu ilk günden beri iddialı, tavizsiz ve başarıyla anılır halde. Daha 18 yaşında imzaladığı ilk profesyonel sözleşmesinden günümüze kadar değişmeyen en temel özelliği müziği, sahne performansıyla ve sunum gücüyle birleştirince ortaya çıkan büyüleyici gerçeklik. Gerçeklik demişken çok da kolay bir yolculuk olduğunu söyleyemeyiz. Dua Lipa’nın ebeveynleri Kosova’da doğup büyümüş Arnavut bir çift. Kosova’da her şeyi geride bırakarak Londra’ya gittiklerinde hata yapma lükslerinin olmadığını bilen ama aynı zamanda hayatın tadını çıkarmanın da gerekliliğini savunan bir ikili. Dua Lipa’nın hem yeteneği hem müziğe olan ilgisi hem de özgüveni noktasında babası Dukagjin Lipa’nın rolü hiç de azımsanmayacak seviyede. Yugoslavya’nın en kaotik ve maalesef ki kanlı döneminde Kosova’nın en bilinen rock gruplarından Oda’da şarkı söyleyen baba Lipa, kızının David Bowie, Radiohead, Bob Dylan, The Police gibi efsanelerle erken yaşta tanışmasını sağlayıp kendi yolunu bulması konusunda desteğini esirgememiş. Dua Lipa’nın üçüncü albümünün iddialı ismi “Radical Optimisim”, yani radikal iyimserlik Lipa ailesinin Kosova’dan Londra’ya, Londra’dan da dünyaya yayılan hikayesi için de garip bir kesişimde bulunuyor. Evet, bu albümün ismiyle Lipa ailesinin bir alakası yok. Dua Lipa’nın yakın bir arkadaşının, “Hayatta her zaman, her şeye karamsar yerden bakıyoruz. Dünyaya iyi gelecek tek bir şey var. O da radikal iyimserlik. Ancak o zaman mutlu olabileceğiz” demiş ve 4 yıllık albüm sessizliğini bitirmesini sağlayacak ilk işaret fişeğini atmış Dua’nın zihninde.

 

“Radical Optimism”, Dua Lipa’nın ilk albümünü çıkardığı günden beri planladığı bir albümmüş. Verdiği bir röportajda “İkinci albümümde ne yapacağımı bilmiyordum. Ancak üçüncü albümümde Kevin Parker’la çalışacağımı biliyordum. Bütün planlamamı bunu gerçekleştirmeye göre yaptım. Bir diğer hayalim de Glastonbury’de headliner olmaktı. Onu da başardım” sözleriyle ne kadar planlı ve dikkatli kariyer adımları attığına şahit olmak mümkün.

Kevin Parker’la çalışmak Dua Lipa’nın sadece duyduğu hayranlıkla açıklanamaz. Yaratıcı ve imza iş yapma konusunda aktif en kıymetli birkaç zihinden biri olan Kevin Parker’ın varlığı, müziği daha kapsamlı ele almasını sağlıyor. Albüm çıkmadan önce Massive Attack, Primal Scream gibi efsanevi gruplardan ilham aldığını söyleyen Dua Lipa’nın sunacağı materyal ekstra merak uyandırmıştı böylelikle. 11 şarkıdan oluşan 36 dakikalık “Radical Optimism”, en az Dua Lipa’nın olduğu kadar Tame Impala olarak tanıdığımız Kevin Parker’ın da albümü. Çünkü albümdeki etkisini sadece prodüktör dokunuşu diyerek tanımlamak en hafif tabirle haksızlık olur. Albümdeki sadece 4 şarkıda Kevin Parker’ın yazım ya da kayıt sürecinde katkısı yok. O şarkılar da henüz üzerine konuşmak için belki erken olsa da ilk bakışta pek de dikkat çekmeyen şarkıları. ‘These Walls’u ayırabiliriz tabii ki bu bakıştan. Lakin Eurovision’da duysak kazanmasına kesin gözüyle bakacağımız ‘Falling Forever’, dansa davet ettiren ‘Maria’ ve Dua Lipa’nın kendisiyle aynı adı taşıyan ilk albümüne daha yakın bir üslupta olan ‘Anything for Love’ bahsettiğimiz şarkılar. Elbette burada da harika fikirler olsa da Kevin Parker – Dua Lipa uyumu çok farklı bir seviyede.

Albüm çıkmadan önc yayınlanan üç şarkı da ikilinin birlikte yazımıydı. Ki özellikle ‘Houdini’nin nakaratında yer alan klavye, bas gitar kullanımı ve gitarın klavyeyle aynı melodiyi farklı tondan çalması şarkının ilginçliğini, ilgi çekicilikle birleştiriyordu. Dua Lipa’nın da yıllar içinde sesinin ve vokal tarzının oturması ortaya harika bir vokal performansı çıkardı. Bir de üzerine eklenen klibin gücünü düşünürsek ‘Houdini’, şimdiden bu albümün yıldızı olmayı başardı.

Diğer teklilerden ilki olan ‘Training Season’, Dua Lipa’nın neo-psychodelia olarak tanımlamaya en yakın olduğumuz şarkısı olabilir. Çok sade ama dinler dinlemez kapan gitarlar ve Kevin Parker’ın geri vokallerdeki maharetiyle Dua Lipa da özgüvenini artırmış duyuluyor. ‘Illusion’, Kylie Minogue’ın ‘Slow’ klibiyle aynı mekanda çekilmesi ve koreografisiyle selam göndermiş olsa da diğer iki şarkı kadar güçlü olduğunu söylemek zor.

 

Dua Lipa’nın şarkı yazarlığı konusundaki maharetini sadece 2020’nin değil, 2020’lerin en önemli albümlerinden “Future Nostalgia” da duymuş olsak da ‘French Exit’ ve ‘Happy for You’ gibi iki tane kendimizi dinlemekten alıkoyamadığımız şarkıyı yazmasıyla bir kez daha şapka çıkardık. ‘French Exit’, Fransızcayla İngilizcenin iç içeliğine, davul ataklarının şarkının iskeletine karışmasıyla arşa çıkarken ‘Happy for You’, tam bir kırık kalp şarkısı. Albümün mottosuna dönüşen radikal iyimserlik, bu şarkıda en hissedilir noktaya ulaşıyor ve dinleyicileriyle adeta ufaktan dertleşiyor…

‘Whatcha Doing’ ve ‘End of an Era’ için net bir yorum yapmak güç. Evet, ikilinin uyumu fark ediliyor. Özellikle bas gitarlar ve Dua Lipa’nın sesi bu şarkılarda rüştünü ispat ediyor. Gelgelelim, “Future Nostalgia”da olan ve sadece çıktığı dönem için değil, bulunduğu 10 yılı tanımlayacak albümlerden biri olmasını sağlayan bütünlüklü, hikaye anlatan mizacı bu albümde pek de görebildiğimizi söyleyemeyiz. Buna albümün zayıflığı demek çok acımasızca olur. Ama “Future Nostalgia” göre en hissedilen farkı bu. İyi bir roman okumaktan ziyade, iyi hikayelere sahip ama arada o kadar da ilgi çekmeyen bir hikaye kitabı okumak gibi…

 

Dua Lipa’nın tırnaklarıyla kazıyarak ilerlediği ve bir müzisyenden, komple bir sanatçıya, popüler kültür figürüne dönüştüğü kariyerinin şu ana kadarki en şaşalı albümü diyebiliriz Radical Optimism için. Evet, önceki albümü “Future Nostalgia”nın kusursuzluğundan, mihenk taşlığından bu albümde bahsedemeyiz. Gelgelelim Dua Lipa’nın da böyle bir isteği yok gibi gözüküyor. Çünkü İngiltere’nin en büyük kitap kulübünü kurup orada muhteşem kitapları, yazarlarıyla tartışan da her performansında sahneye %200’ünü veren de aynı insan. Yıllar içinde çoğu albümde yaşanan durum, Radical Optimism’de de yaşanıp ayrışanlar ve daha az tercih edilenler ortaya çıkacaktır diye tahmin etmek güç değil. Lakin bu süre zarfında Dua Lipa 4, belki de 5. albümü için planlamasını çoktan bitirmiş olabilir.

 

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR