Dünyada sadece bir gitar, bir klavye, bir davulla müzik yapılmıyor elbette! Bazen kulağımızı titreten, izlerken gözlerimize inanamadığımız, kalbimize nakşolan melodiler çok ilginç enstrümanlardan çıkıyor.

Tesla bobinlerinin hem muhteşem şimşekler çaktırdığını hem de büyüleyici melodiler çıkardığını biliyor musunuz mesela? Ya da bir Türk müzisyenin dünyaya Yaybahar adında muhteşem bir enstrüman armağan ettiğini? İşte dünyanın en ilginç 12 müzik enstrümanından derlediklerimiz. 

Toha 

Totem Harp/ Totem Arp olarak da adlandırılan bu enstrüman besteci Victor Gama tarafından yaratılmış. Toha, kuşların ruhunu uyandırmak amacıyla soyu tükenmiş bir Angola kuş türünün yuvasından esinlenerek üretilmiş bir müzik aleti. Toha’nın en ilginç özelliklerinden biri, aynı anda iki müzisyen tarafından çalınabiliyor olması. 

Kontrbas Balalayka

Balalaika, Rusya’ya özgü bir telli çalgı. Balalaika ailesinin en büyük enstrümanı olan Contrabass Balalaika ise dik bir bas diyebiliriz. Daha net bir ses kalitesi elde etmek için genellikle büyük bir deri pena ile çalınıyor. Huzurlarınızda Viaceslav Svedov’un kontrbas balalaika ile yaptığı bir Led Zeppelin cover’ı…

Stilofon

1967’de Brian Jarvis tarafından icat edilen Stylophone ya da Stilofon, minyatür bir analog kalemle çalışan bir klavye. Metal klavye, her notayı için bir kalemle dokunarak çalınıyor. Orijinal stilofon melodisiyle Logic Pro’da ufak bir mix yaptığınızda Spotify Üçüncü Yeniler listesinde yeriniz hazır! 

Picasso Gitar 

Usta Luthier Linda Manzer tarafından inşa edilen bu gitar, Amerikalı caz gitaristi Pat Metheny için yapıldı. Bu ilginç görünümlü gitar Kübist hareketin kurucusu ve 20. yüzyılın en ikonik sanatçılarından biri olan Pablo Picasso’dan ilham aldı. Arp gitarın 42 teli, 4 sapı ve 2 ses deliği var.

Glasharmonika

Glassharmonika ya da Glass armonika 18. yüzyılda Benjamin Franklin tarafından icat edilmiş. İtalyancada “armonica” harmoni demek. Parmakların ıslatılmasından sonra dönen düzenek üzerindeki bardaklara sürterek ses çıkarıyorsunuz. 18. yüzyılda bu enstrümanın popülerliği, çalanları ve dinleyenleri delirttiği, hastanelik ettiği iddiası nedeniyle azalmış olsa da bugün, nadir de olsa icracılarına rastlıyoruz. 

Saw (Müzik Testeresi) 

Müzikal testere de denilen Saw, bir el testeresinin müzik aletine dönüşmüş biçimi. Bu ilginç müzik aletini İngiltere’de satın alarak bir çello yayıyla çalan Yeliz Bulgurcu, türküleri bu enstrümanla yorumlamış ve oldukça dikkat çekmişti. Müzikal testere perdesiz bir enstrüman olduğu için notaların yerleri pratiğe bağlı olarak ve dene yanıl yöntemiyle bulunabiliyor.

Hang 

Bazen Asma Tamburu (Hang Drum) olarak da adlandırılan Hang, iki çelik sacdan yapılmış. Hang, çalan kişi tarafından dokunulduğunda belirli notalar üreten çeşitli oyuklara sahip.

Pipa 

Pipa veya Çin lavtası, geleneksel bir Çin müzik enstrümanı. Gövdesi armut şeklinde ve ahşaptan. Parmak ile çalınan bu çalgının üzerinde dört veya beş tel bulunuyor. Bu çalgıda 12-31 perde var. Pipa, Çin’de çok popüler ve yaklaşık olarak 2 bin yıldır çalınıyor. 

Yaybahar 

Yaybahar, Türk müzisyen Görkem Şen tarafından “gerçek zamanlı akustik yaylı sentezleyici” olarak tanımlanan bir akustik enstrüman. İngiltere merkezli bir radyo olan Classic FM, yaptığı incelemede yaybaharı “tamamen tuhaf, ürkütücü ve hoş sesler” çıkaran bir “dahi canavar” olarak nitelendirmişti. 

The Wintergatan Marble Machine 

Wintergatan Mermer Makinesi, 2 bin basamaklı çelik bilyeden oluşan bir devre dahil olmak üzere enstrümanlarla dolu elle çalıştırılan bir müzik kutusu. Cihaz hareket ettikçe bir vibrafon, bas, davul, zil ve diğer enstrümanlar etkinleşiyor. İnanılmaz komplike bir sistem ama kesinlikle nasıl bir şey olduğunu duymalısınız.

Chapman Stick 

Chapman Çubuğu, iki elle tellere dokunarak çalınan elektrikli telli bir çalgı. 1970’lerin başında Emmett Chapman tarafından tasarlanan Chapman Çubuğu genellikle 10-12 perdeye sahip. Tamamen polifonik bir akor çalgısı olarak tasarlanan Chapman Çubuğu, bas gitar tınısı veriyor. 

Zeusafon 

Muhtemelen en korkutucu enstrümanlardan biri! Bu enstrümana “Şarkı söyleyen Tesla bobini” de deniyor. Kendisini kabaca, kıvılcım çıkışını modüle ederek müzik tonları üretmek üzere modifiye edilmiş Tesla bobinleri olarak tanımlayabiliriz. Frekansı, insan tarafından duyulabilen ses frekanslarının önemli ölçüde üzerinde, böylece de dijital modülasyon anlayabildiğimiz sesler duymamıza olanak veriyor. Müzik tonu, doğrudan kıvılcımın havadan geçişinden ortaya çıkıyor.

Kaynak: Capitol Theatre