“Isınsın Biraz”, “Hüzün Kokar Bu Şarkı” ve “Düzen” şarkılarına “Az bilinen iyi şarkılar” listelerinde denk geldiğimiz Efza Yordamoğlu’nu daha yakından tanımak istedik.

Sebla KOÇAN/ [email protected]

Henüz 25 yaşında okullu bir müzisyen Efza. Bugüne kadar yaptığı single’lar özellikle Nordik esintileri, trip hop ve downtempo şarkıları seven dikkatli kulaklardan kaçmadı. Ama bu gizemli müzisyen hakkında çok az şey biliyorduk… Efza’yı ve şarkılarını mercek altına aldık.

Merhaba Efza… Bugüne kadar seni yayınladığın “Hüzün Kokar Bu Şarkı”, “Isınsın Biraz” ve “Düzen” parçalarından biliyoruz. Ama seni hiç tanımıyoruz. Bize biraz kendini anlatır mısın?
Merhaba, 25 yaşındayım. Şu anda hem müzik prodüksiyon okuyorum hem de vokal koçluğu yapıyorum…Tabii asıl hayalim, hedefim olan kendi parçalarıma devam ediyorum ve bi’ EP macerasına girişmiş bulunuyorum.

Şarkılarını evde mi kaydediyorsun, profesyonel bir müzik şirketiyle çalışıyor musun?
İlk iki parçada eğitim gördüğüm okuldan hocamla çalıştık. Prodüksiyonları okulda yaptık. Gitar ve vokallerimi evde kaydediyorum. “Düzen”in her şeyi bana ait; yani tamamen pijama terlik ve ev :))) EP de evde devam ediyor 🙂 Şu an bağımsızım.

ŞU AN ÇALIŞTIĞIM ALBÜMÜN TÜRÜNÜ TANIMLAYAMIYORUZ

Şarkıların bir ara popüler olan Nordik akımın duru, sade ve vurucu şarkılarına çok benziyor. İlham kaynakların hangi müzisyenler? Hangi albümler başucunda duruyor? 
Teşekkür ederim… İlham konusu zor ve karışık bi’ soru benim için, bazı parçaların soundları, mixleri beni çekiyor bazılarının ritimleri ya da enstrümanları, şarkı sözleri… Çok fazla tür dinlemeye çalışıyorum, her dinlediğim şey ya da fikirler ilham benim için o yüzden…
Albümler: Portishead – Dummy, Amy Winehouse – Back to Black ve herhangi bir Schubert parçası,
Fytch – In These Shadows, Sezen Aksu – Biraz Pop Biraz Sezen.

efza3

Günümüzde tüm janralar birbiri içine geçmiş durumda. Şarkıların için trip hop ve elektronica demek doğru olur mu? Sen nasıl tanımlıyorsun müziğini?
Evet ve bu sınır tanımayan duruş beni inanılmaz mutlu ediyor. Parçalar hem elektronik hem downtempo olduğu için evet trip hop dedik ama aslında biz de biraz janraları iç içe geçirdik sanki özellikle “Isınsın Biraz” enteresan oldu, “Düzen” için film müziği yorumunu çok aldım…
Ben şöyle bi üç parçaya geri dönüp bakarsam downtempo, elektronik derim (?) ama şu an çalıştığım albümü ben ve arkadaşlarım tanımlayamıyoruz 🙂

“ALTERNATİF KAFA HEP VARDI AMA CESARETLENDİRECEK Bİ’ŞEY YOKTU”

“Hüzün Kokar Bu Şarkı”daki kalp ritminin özel tekniklerle gerçek zamanda kaydedildiği notunu düşmüşsün. Oldukça ilginç bir şey bu. Bunu nasıl yaptınız, nereden aklınıza geldi, biraz anlatır mısın? 
Evet parçanın metronomu yavaş olduğu için stüdyoda yerlere yattım ve kalbimin yavaş atmasını bekledik :))) Sadece kick yerine kalp ritmimi koyduğumuz yerlerde edit yaptık gerisini ellemedik. Bunu nasıl yaptığımız tabii ki sır, hangi mikrofonu kullandığımızı asla söylemeyeceğiz… Parçanın prodüktörü aynı zamanda hocam Süden Pamir’in fikriydi.

Daha önce belki de Türkçe alternatif sahnede “satmaz, dinlenmez, okunmaz” denilen pek çok türde müzik yapan yepyeni grupları dinleyebiliyoruz artık… Sence neler değişti, Türkçe alternatif sahne nasıl bugünlere geldi? 
Aslında bu hep vardı bence, sadece cesaretlendirecek bi’ şey yoktu belki de. Biri yaptı sonra biri daha biri daha, hazır insanlar aynı şeylerden sıkılmışken farklılık güzel gelmiş olmalı. Şu an şirketler bile bu tarz müzisyenlerin peşinden koşmaya başladı… İnsanlar evlerinde müzik yapıp evlerinden bunları yayınlayabiliyor bu bence büyük bir etken. Çok fazla tür ve alt tür var, çok güzel fikirler ve harmanlar var bunun alternatif kafaları cesaretlendiğini düşünüyorum. 

efza

2010 sonrası “Üçüncü Yeniler” olarak adlandırılan akım sayesinde eskisinden de fazla sayıda müzisyenle, grupla tanışıyoruz. Senin aralarında dinlediğin, sevdiğin, belki de ilerde bir işbirliği içine girmek isteyeceğin isimler kimler? 
Büyük Ev Ablukada çok dinliyorum, seviyorum. Dilhan Şeşen hoşuma gitti. Abkountry, Yiğit Seferoğlu, Fırat Ağacık üçlüsünü sizin Instagram’dan gördüm onları sevdim. Emir Bermuda var. o kadar çok var ki aslında…

Hayalindeki konser sahnesi, yeri nasıl bir şey? 
Yurtdışında yer farketmez, benim dilimi bilmeyen ve anlamayan insanların tepkisini çok merak ediyorum. Çok heyecanlandırıyor beni.
Sahnede de böyle yeşil kadife vintage ve samimi bir berjerde akustik konser. Bi de böyle aşırı renkli ışıklar, acayip kostümler, çılgın danslar ve elektronik bi’ repertuarla başka konser 🙂

Müzik dışında ilgilendiğin başka şeyler de var mı? 
Yemek yapmayı çok seviyorum, terapim diyebilirim. Resim çiziyorum. Yogadan keyif alıyorum. Psikoloji alanını çok seviyorum bununla alakalı öylesine ‘’Sanat Terapisi’’ eğitimi aldım.