Öyle albüm isimleri var ki “Şair burada ne demek istemiş acaba” dedirtiyor bizlere. İşte isimleriyle dikkat çeken 13 albüm.
Zeynep SİPAHİ / [email protected]
Geçen günlerde bir dosya konusu hazırlarken, tesadüf eseri birkaç albüm adına denk geldim. O kadar uzun ya da kontekst olarak o kadar karmaşıklardaki yanlış yazmamak adına kopyala yapıştır yapmak en iyisi diye düşünmüştüm. O gün karşılaştığım ve “Şair burada ne demek istemiş acaba” diye gülerek not aldığım hem yerli hem yabancı sahneden o tuhaf albüm isimlerini bir araya getirdim. Keyifli okumalar!
Limp Bizkit‘in üçüncü stüdyo albümü olan “Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water” listemizin ilk sırasında yer alıyor. “Chocolate Starfish” İngiliz argosunda anüs anlamına geliyor. “Hot dog flavored water” ise Limp Bizkit‘in gitaristi Wes Borland‘ın turne sırasında durdukları bir dinlenme tesisinde gördüğü Crystal Geyser markalı tatlandırılmış sulara dair yaptığı şakaya dayanıyor.
“E herkes yapıyorsa, öyleyse biz neden yapamayalım” değil mi? Kendi kendimizi gaza getirmek için eminimki çoğumuz bu tür bir cümleyi en az bir kere kurmuştur hayatında. The Cranberries de “Biz niye yapamayalım” demiş olsa gerek ki ilk albümleri olan “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?”yi 1993’te yayınladı. İyi ki de “yapabilmişler”.
Alternatif sahnenin deli mi deli isimlerinden Fiona Apple‘ın 1999’da yayınladığı “When The Pawn…” albümünün bu üç noktalı bitişini görüp adını kısa sanmayın çünkü albümün orijinal adı tam olarak şu:
“When the pawn hits the conflicts he thinks like a king
What he knows throws the blows when he goes to the fight
And he’ll win the whole thing ‘fore he enters the ring
There’s no body to batter when your mind is your might
So when you go solo, you hold your own hand
And remember that depth is the greatest of heights
And if you know where you stand, then you know where to land
And if you fall it won’t matter, cause you’ll know that you’re right”
Nova Norda‘nın ilk stüdyo albümü olan ve kısa bir süre önce yayınlanan “Paralel Evrende Dünya Tarihi”, yerli sahnenin üçüncü yenilerine cuk diye oturan bir albüm ismi. Nova Norda albüm adını şöyle açıklamıştı verdiği bir röportajda: “Albümdeki her parçada başka bir tarihi döneme ve coğrafyaya ışınlanıyoruz!”
Şimdi bu nereden çıktı demeyin. Evet, MFÖ‘nün 1986’da yayınladığı üçüncü stüdyo albümü ve hatta benim çocukluk dönemimin ilk kasetlerinden “Vak The Rock”, uzun bir albüm adı olmamasına karşın, ilginç kategorisinden listemizdeki yerini almaya hak kazanıyor. O zaman hep bir ağızdan “Vak vak vak vak the rock, Vak vak vak vak the rock” demeye hazır mısınız?
Bu albüm adını okuduğumda içimden hep şunu söylerken kendimi buluyorum: “Peki canım!” 🙂 Elton John‘un 1973’te çıkardığı “Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player” o dönem hem Amerika hem de Avrupa müzik listelerinde bir numaraya oturmuştu. John‘un uzun ve ilginç albüm isimleri bununla da sınırlı değil. 1975’te yayınladığı “Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy”u da unutmamak gerek.
Düşünsenize bir müzik markete giriyorsunuz ve o zamanlar müzik yayını yapan dijital platformlar olmadığı için “Özlem Tekin‘in yeni albümünü istiyorum” demek için 10’dan geriye doğru saymaya başlıyorsunuz. 🙂 Tekin‘in 2005 yılında çıkardığı bu albüm yerli sahnenin en epik albüm adlarından biri değil de ne?
Trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Barış Akarsu Türkçe rock müziğin genç ve değerli isimlerinden biriydi. Müzik kariyerinin henüz çok başındaydı, 2007 yılında o talihsiz kaza başına geldiğinde. O günden tam bir yıl önce ise ikinci stüdyo albümü “Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek” albümünü çıkarmıştı. Şimdi bu albümün adı ister istemez farklı anlamlar da çağrıştırıyor bize.
Dağıldıklarını duyurdukları zaman sevenlerini üzen ama kısa bir süre önce sadece konserler için bir araya geleceklerini duyuran Malt‘ın ilk albümü “Kendi Adını Taşıyan İlk Albüm” gelmiş geçmiş en iyi albüm isimlerinden biri değil mi sizce de? Tabii bunun, grubun solisti Cenk Durmazel‘in keskin zekasının ürünü olduğu da aşikar.
Yerli sahnede üçüncü yeniler akımıyla birlikte dolu kadehi ters tutanlardan feci bisikletlere hem ilginç grup adları hem de şarkı sözlerine oldukça aşinayız. Adamlar‘ın alternatif sahneye adım attığı, 2014’te yayınladıkları ilk albümleri “Eski Dostum Tankla Gelmiş” de ilginç adıyla hafızalarımıza kazınanlardan.
Şarkı sözleriyle yerli sahnede apayrı bir yeri olan Feridun Düzağaç‘ın albüm isimleri de bir o kadar başarılı. Uzun kategorisine girmezler ama kısa ve öz olmalarıyla oldukça ilginç oldukları kesin. Kendi aramızda genelde aldığımız karardan emin miyiz diye son bir birbirimize söylediğimiz “Köprüden Önce Son Çıkış” espirisi Düzağaç‘ın 2014’te yayınladığı albümünün adı olmuştu. Keza “Tüm Hakları Yalnızlığıma Aittir”, “Bir Devam Filmi” ve “Orjinal – Alt Yazılı” albümlerinin isimlerini de unutmamak gerek.
Amerikalı rock grubu Modest Mouse‘un 2004’te yayınladığı dördüncü stüdyo albümü “Good News for People Who Love Bad News”, ironik albüm ismiyle bu listede olmayı hak ediyor. Siz de “kötü haber sevenlere iyi haber” vermeyi sevenlerden misiniz?
Kısa bir süre önce ülkemizi de ziyaret eden Arctic Monkeys‘in 2006’da yayınladığı ilk stüdyo albümünün adı tıpkı The Cranberries‘inki gibi mesajı net veriyor. “İnsanlar benimle ilgili ne diyorsa, o ben değilim” cümlesini hayat mottosu edinmek gayet sağlıklı diyor ve huzurlarınızdan çekiliyorum.