Ana SayfaHaberlerGündemden düşmeyen mevzu: Müzik ve yapay zeka

Gündemden düşmeyen mevzu: Müzik ve yapay zeka

Neredeyse istisnasız hergün yapay zekanın müziğe yaptığı iyilikleri ya da kötülükleri konuşur olduk. Kah sanatçılardan destek alırken kah yerin dibine sokuluyor. Kimi teknolojiye kucak açarken kimi gelenekselliğin bitmesine öfke duyuyor.

Pitchfork dergisinin editörlerinden Puja Patel ve Wired‘dan Gideon Lichfield ve Lauren Goode ile bir araya gelerek “Have a Nice Future” adlı podcast programının yeni bölümünde yapay zekanın müziğin nasıl yapıldığını ve dinlendiğini değiştirdiği konusunu tartıştılar. İşte bu podcast’te konuşulanlardan satır başlıklarını sizler için derledik.

Puja Patel, yapay zeka konusundaki son favori olayının “DJ David Guetta’nın bir video yaparak Eminem’i nasıl bu şarkıda kendisiyle çalıştırdığını anlattığı zaman oldu. Eminem tarzında sözler yazmak için ChatGPT’yi kullandı ve sonra farklı bir programı kullanarak bu sözleri Eminem’in sesiyle söylemesini sağladı.” şeklinde anlatırken Drake ve The Weeknd‘in ‘Heart on My Sleeve’ine de değinmeden geçmedi. “Bir kişi Drake’in sesini ve The Weeknd’in sesini kullanarak bir ses kütüphanesi oluşturmuş ve kendi melodisini ve kendi ritmini kullanarak tamamen yeni bir şarkı oluşturmuş. Yani bu teknolojiyi kullanmanın bir milyon farklı yolu var. Bu aslında yeni bir şey değil, müzisyenler uzun zamandır mevcut kayıtların arasına girip manipülasyonlar ile bunu yapıyorlar. Ama şimdi halk tarafından çok daha kolay erişilebilir hale geldi, bu da konuyu herkes için biraz daha karmaşık, endişe verici ve garip hale getiriyor.”

Gideon Lichfield‘ın “Yapay zeka üretimi müzik dünyasında heyecanlandığınız bir şey var mı?” sorusuna, “Kesinlikle var. Müzisyenlerin bunu zaten ne kadar çok kullandığını, sadece finansal açıdan düşünderek hafife alıyoruz. Kaynaklardan yoksun olan, bir plak şirketiyle anlaşması olmayan, finansal desteğe sahip olmayan insanlar için kapılar açıyor. Çok fazla fırsat var.” şeklinde cevap veren Patel yapay zeka iyi kullanıldığında destekleyen kesimden.

Lichfield ise konuyu “Bir şeyde iyi olan insanlar var. O şeyi daha iyi veya en azından daha üretken hale getirmek için yapay zekayı kullanabilirler. Bir de o şeyin nasıl yapılacağını bilmeyen insanlar ver. Yapay zekayı kullanarak o şeyin ucuz bir taklidini yapabilirler. Esas korku, yapay zekayı kullanarak ucuz taklitleri yapan insanların, gerçek yeteneklere sahip insanların yaptığı çalışmaları bir şekilde baskılayacağı. Ama belki de çoğu ucuz taklitler yeterince iyi olmayacak ve yetenekli insanlar genel olarak bundan fayda sağlayacak.” şeklinde özetledi.

Dediğimiz gibi, yapay zeka üzerine tartışmalar iyi ya da kötü çığ gibi büyüyor. Bakalım yakın gelecek daha neler gösterecek.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR