Ana SayfaMüzikHedonutopia'ya dair merak edilenler

Hedonutopia’ya dair merak edilenler

Alternatif sahnenin yükselişe geçen isimlerinden Hedonutopia’yı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Alternatif sahneye her geçen gün yeni bir isim ekleniyor. Bunlar arasından ise bazıları gerek sound’ları gerek şarkı sözleriyle rakiplerinin arasından daha kolay sıyrılıyor. Özellikle son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız Hedonutopia, 7-8 Ekim’de düzenlenecek MIX Festival kapsamında Zorlu PSM sahnesinde performans sergileyecek. Biz de bu konser öncesinde grubun doğuş hikayesinden üst üste yayınladıkları albümlere özel bir dosya hazırladık. 

İç seslerin buluşması

Hedonutopia son yıllarda yükselişe geçmiş olsa da ortaya çıkışı bundan 14 yıl öncesine dayanıyor. “İçimizdeki sesleri dışarı çıkartmaya çalıştık” diyen Fırat Külçek ve Kerem Feyzi tarafından kurulan grup, 2016 yılında 18. Battle of the Bands yarışmasında birinci olmasının ardından ilk albümü “Ucube Dizayn”ı yayınladı.

Grup kurulmadan önce ne yapıyorlardı?

Tanışıklıkları üniversite önemine dayanan Fırat Külçek ve Kerem Feyzi müzikle hep ilgili olsalar da kendi müziklerini icra etmeye başlamadan önce farklı mesleklere sahiptiler. Külçek 11 yıl müzik öğretmenliği yapmış ve bu alanda zihinsel engelli çocuklarla da çalışmış. Feyzi ise aldığı biyoloji eğitiminin ardından bir süre mesleğini yapıp sonrasında da sekiz yıl boyunca hava kargo işinde çalışmış. Bu süreç müziğe yatırıp yapabilmeleri için onlara gerekli olan maddi kaynağı sağlamış.

7 rakamının gizemi

2016’da yayınladıkları ilk albümleri “Ucube Dizayn”ın ardından 7 yıl boyunca 7 şarkıdan oluşan 7 albüm yayınlamaya karar veren grup, bu süreci müzik kariyerlerinin birinci dönemi olarak tanımlıyor. Grup sırasıyla bu yıla kadar “Yarı Cennet”, “Yakamoz Sandalı”, “Arzu Ütopyası”, “Beyaz Durak”, “Nergist” albümlerini yayınladı. 7. albüm ise tahmin ediyoruzki bu yıl bitmeden önümüzdeki aylarda dinleyiciyle buluşacak.

Kült bir grup olma gayesi

Kendilerine has sound’u, çoğu zaman kafa karıştıran şarkı sözleri ve ilginç vokaliyle farklı bir duruşa sahip olan Hedonutopia, “şöhret” çukuruna düşmeden, sadece üretime odaklanmış olmasıyla dikkat çekiyor. Onlar için önemli olan ün kazanmaktan ziyade kült bir grup olabilmek ve bunu hayat boyu sürdürebilmek. Her ne kadar kendileri “Biz çok dinlenelim derdinde değiliz. İnsanların gurur duyacağı bir şeylerin peşindeyiz. Biz herkesin içindeki son ses olmak istiyoruz ve bunun için sadece iç seslerimizi açık ediyoruz” dese de daha popüler hale gelmiş olmaları dinleyicinin de iç sesini çoktan yakaladıklarını gösteriyor. Zaten başarı denen şey de bu değil midir?

Evde kaydedilen ilk albüm

Malum hepimizin evlere kapandığı o pandemi sürecinde 7 yıla 7 albüm gayesiyle yola çıkan Hedonutopia‘yı durdurmadı. Bu döneme denk gelen ve beşinci albümleri olan “Beyaz Durak”ı yatak süngerleriyle yalıtımını yaptıkları evlerinde, prodüktörsüz olarak, sadece kendi beğenilerine ve iç seslerine odaklanarak ortaya çıkardılar. O dönem verdikleri bir röportajda “Bizce en iyi albümümüz bu” yorumunu yapmışlardı.

İlham aldıkları

Onlar her müzik türünden ilham alıyor. Düş Sokağı Sakinleri de onlar için bir ilham kaynağı, Blonde Redhead de. Haliyle üretim süreçlerini etkileyen şarkılar sorulduğunda onlar hepsini sıralamak yerine Spotify’da hazırladıkları Hedonukarma adlı playlist’e meraklıları yönlendiriyorlar.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR