“Konserler ne zaman başlayacak, ülkemizde de konser olacak mı?” Bu soru, geçen seneden beri gündemimizden düşmüyor. Müzisyenler, “Umutlarımız her geçen gün tükeniyor” diyor. 

BÖLÜM 2

Pandeminin en yıkıcı etkisini yaşayan müzik dünyasında uzun zamandır çalışanların sesini bir önceki haberimizde duyurmuştuk. Bu bölümde de konserlerin ne zaman başlayacağına ilişkin öngörüleri, dünyada yapılan konser deneylerini, sanatçıların sosyal medyada ortaya koydukları tepkileri ele alıyoruz. 

BÖLÜM 1: MÜZİK DÜNYASINDA MORALLER BOZUK

KONSERLER NE ZAMAN BAŞLAR? SEKTÖRÜN GÖZÜ TEMMUZ AYINDA 

muzik3

Haziran ayı çoğu yerde etkinlik duyuruları yapılıyor. Ancak bu etkinlikler yapılabilecek mi, orası belirsizliğini koruyor. Müzik sektörü, temmuz ayında konserlerin yapılacağını umuyor. Ankara’da pandeminin başından beri kapalı olan 6.45’in işletmecisi Turan Bedir, “Temmuz ve ağustos aylarında konserlerin yarı yarıya kapasitede olacağını düşünüyorum” diyor. Tonmaister ve prodiksiyon amiri Güneş Turaç, bar ve kulüplerin eylül ayından önce faaliyete geçebileceğini düşünmüyor. Ama  “Turizm ruhsatlı mekanlar, oteller, açık hava etkinlikleri ve amfi tiyatrolarda temmuz ayında etkinliklere izin çıkacak” diyor. Türkçe pop partilerinin aranan DJ’lerinden Ali Taş “Temmuz başı veya ortası gibi bir açılma bekliyoruz fakat umutlarımız her geçen gün tükenmeye devam ediyor” diyerek yine de kafasının karışık olduğunu söylüyor. Hakan Yalçın, “Temmuz ayı itibariyle izin vermek zorunda kalacaklar. Sessizce Temmuz’u beklememeliyiz ama. Bu süre içerisinde müzik sektörünün hamaseti bırakıp kenetlenmesi ve gerekli tüm adımları atması, özetle susmaması gerekiyor” diyerek herkesi birlik olmaya çağırıyor. Müzisyen Burak Çakaloz da “Haziran ayı için herhangi bir karar alınmadı ancak kısa sürede bunun düzenleneceğini ve Temmuz ayında hatta daha erken uygulanabileceğini düşünüyorum” diye belirtiyor düşüncesini. 

muzik1

Zaten konserler başlasa da müzik sektörünün yine de desteğe ihtiyacı var. Menajer Can Şener, “Yüzde 100 kapasiteyle bile üzerimizdeki vergi yükü ve mekan kiraları ile birçok proje açıkhava mekanlarda çalışamıyor. Geçerli olsa bile bu çözüm değil. İrili ufaklı binlerce müzisyen, sanatçı, mekan, teknik firma var. Somut bir desteğe ihtiyacımız var. Normalleşme bizim adımıza somut maddi destek ve vergi düzenlemesiyle mümkün” diyerek özetliyor durumu. Ancak müzisyen Deniz Küçük, bu kadar umutlu değil: “Ben artık bu durumla ilgili biraz ümitsizliğe kapıldığımı söylemek durumundayım. Rasyonel olmak gerekirse Temmuz’da, hatta Haziran’ın ikinci yarısı açılmasını beklemek abes olmasa da, gerçekçi baktığımızda; yani bugüne kadar yaşananları göz önüne aldığımızda birtakım kişilerin, biz üvey evlatlarına çalışma imkanını Eylül-Ekim’den önce vereceğini düşünmüyorum” diyor. 

SANATÇILAR UMUTSUZ: “SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ” 

Pek çok sanatçı, 1 Haziran kararlarının ardından sosyal medyadan tepkilerini dile getirdi. Sanatçı Özgün, “Sesiniz çıkmazsa sesimiz çıkmayacak” sloganıyla durumu şöyle dile getirdi: “Her alanda normalleşme başlarken sanat ve eğlence sektörünün görmezden gelinme hali her geçen gün daha anormal bir hal alarak devam ediyor. Şarkılarımızla, sanatımızla hayatlara dokunan ve tüm insanlığa yol arkadaşlığı yapan müzisyenler olarak en zor zamanlarımızda ısrarla görmezden gelinmemiz, yok sayılmamız artık çok ama çok ağırımıza gidiyor. Bu kararı alan mercilerden bir hafta boyunca hiç müzik dinlemeden, şarkı söylemeden yaşamalarını istesek bunu yapabilirler mi acaba? Hiç ama hiç sanmıyorum. Gerçekten sözün bittiği yerdeyim.”

ufuk beydemir
Ufuk Beydemir: “Bu kadar kıymetsiz, değersiz, nefret edilesi bir topluluk muyuz?”

Ufuk Beydemir, “Neden bu ülkenin müzisyeni, üreticisi, sanatçısı nasır tutmak zorunda? Hep çok güçlü kalmak zorunda? Her türlü zorluğa insanüstü performans sergileyerek göğüs germek zorunda? Bu kadar kıymetsiz, değersiz, nefret edilesi bir topluluk muyuz? Yazıklar olsun” diyerek tepkisini ortaya koyarken Kalben, intihar eden müzisyenlere dikkat çekti: “Ben çare aramak, çare var etmek durumunda hissediyorum sürekli. Ekip aradaşlarım, müzisyen arkadaşlarım ve sahne emekçileri adına… Bu zamanın da hikayelerini anlatalım, birbirimize olan şefkati görünür kılalım istiyorum. Benim gibi hisseden, düşünen ve üreten insanlar var. Hiç sallamayanlar da var. Sallamayanlardan bahsedip zaman kaybetmeyeceğim. Teneke var kalplerinin yerinde. Yazık. Endişeden, kaygıdan, korkudan parmak kımıldatacak hali kalmayanlar da var. Böyle bir değersizleştirme politikası karşısında öyle normal ki… İntihar edenler, aramızdan ayrılıp yıldız tozu olanlar var. Hiç önemsenmeyen, meslek sahibi insandan sayılmayan, güvencesi olmayan, yokluğuna ağıtlar yakılmayan bu insanların yitip gitmesi kalbimde yaradır.” 

SOSYAL MEDYADA  #GÖZÜNÜYUMMA HAREKETİ 

gozunu yumma

İçlerinde İKSV, Baba Sahne, Tantana Records, TÜYAD gibi sektörün başı çeken kurumlarının da olduğu #GözünüYumma hareketi sosyal medyada ses getirdi. Ortak yapılan açıklama şöyle: “On binlerce emekçi, bağımsız çalışan, sanatçı, küçük işletme, tedarikçi ve bağımsız mekan büyük bir kaybın içine sürüklenirken kaybettiklerimiz sadece buz dağının görünen yüzü. Her yıl canlı müzik ve sanat mekanları, organizasyon ve festivaller; binlerce personelin çalıştığı binlerce etkinliğe ev sahipliği yaparken çevrelerindeki restoran, küçük işletmeler ve otellere katkı sağlayarak yerel ekonomilerin canlanmasının öncüsü oluyor. Var oluş mücadelemizi, tüm bu sektörlerin sürdürülebilirliği için veriyoruz. Mekanlar, çalışanlar ve sanatçılar olarak herkesi ve yetkili idari kuruluşları sahnelerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Resmi ya da kamu, küçük ya da büyük herkes, bu durumdan kurtulmamızda rol oynayabilir. Bugüne kadar hep güzel günlerde beraberdik, şimdi de birlikte olalım.”

DÜNYADA NELER OLDU? 

koronavirus konser

  • Fransa’nın başkenti Paris, “Covid deneyi” olarak bir konsere ev sahipliği yaptı. Konsere gelenlerden maske takmaları zorunluluğu dışında girişte Covid-19 testi sonucu istendi. Konserde sosyal mesafe kuralları uygulanmadı. Deney için alanda 5 bin kişi bulunurken, konseri 2 bin 500 kişi de evlerinden izledi. 
  • İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen ve Covid-19 salgınına rağmen sosyal mesafenin korunmadığı 5 bin kişilik bir rock konseriyle ilgili sonuçlar gün yüzüne çıktı. Palau Sant Jordi kapalı spor salonunda düzenlenen konser öncesi tüm seyirciler Covid-19 testinden geçirildi. Özel bir havalandırma sisteminin kullanıldığı mekanda tüm seyirciler FFP2 tarzı maskeler taktı tuvalet ve barların kullanımında ise bazı özel kurallara dikkat edilmesi istendi. Ancak seyirciler arası sosyal mesafe kuralına uyulmadı.
  • Almanya’da üç günlük bir konser deneyi yapıldı. Kapalı alanlardaki konserlere 18-50 yaş arası yaklaşık 1500 sağlık gönüllüsü katıldı. Almanya’da koronavirüs vaka sayıları çok yüksek ancak bu tür etkinliklerin salgına rağmen yapılabilmesinin yolları araştırılıyor. 
  • Hollanda’da da konser, tiyatro, gösteri gibi bazı etkinlikler için deneyler gerçekleşti. Araştırmacılara göre, kitlesel etkinliklerin seyircili olarak yapılması konusunda “cesaret verici” sonuçlar elde edildi. Bu sonuçlar doğrultusunda 1 Temmuz’dan itibaren tüm salonlar tam kapasiteyle açılabilir.
  • İngiltere’de de bir grup konser etkinliği deneyi yapıldı. Maske ve mesafe kuralları olmadan gerçekleşen etkinlikler ortalama 5 bin kişiyle birlikte gerçekleşti. Katılımcılara PCR testi zorunluluğu kondu. 
  • Korona virüsle en iyi mücadele eden ülkelerden Yeni Zelanda’da nisan ayının sonunda 50 bin kişinin katıldığı bir konser gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER: İNGİLTERE’DE 2021’İN “NORMALE YAKIN” İLK FESTİVALİ
İLGİLİ HABER: YENİ ZELANDA’DA 50 BİN KİŞİLİK KONSER

KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN 3 BİN TL DESTEK 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Müzik Susmasın’ sloganıyla müzik emekçilerine 3 bin TL destek verileceği belirtildi. 2 Haziran 2021 tarihinde Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada “Müzik emekçilerimiz için ‘Müzik Susmasın’ sloganıyla başlattığımız proje desteği haziran ayında tek seferde 3 bin TL ödemeyle devam ediyor. Toplam destek miktarını yaklaşık 250 milyon TL’ye ulaştırmış olacağız” denildi.