Bu yazıyı okurken “Sık kullanılanlar” sekmenizi açmayı unutmayın. Çünkü size birbirinden şahane müzik siteleri önereceğiz.

Hep aynı yerlerde müzik dinlemekten sıkıldınız mı? Günümüzün müzik stream platformları olan Spotify, Apple Music, Deezer; evet, çok güzel alternatifler. Ama aslına bakarsanız farklı müzik türlerini keşfetmek için bundan daha fazla seçeneğiniz var. Ne yazık ki birçoğu Türkiye’de artık faaliyet göstermese de, gene de ilginç müzikleri keşfetmek için “sık kullanılanlar”a atabileceğiniz harika müzik siteleri var. Onları sizler için derledik. 

Radio Garden 

Hâlâ keşfetmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz! Radio Garden gerçekten de tam anlamıyla bir müzik bahçesi. Kocaman bir dünya açılıyor karşınıza. Siz de dünyanın dört bir yanındaki radyoları dinleyebiliyorsunuz. Hangi ülkenin müziklerini merak ediyorsanız, o bölgeye tıklıyorsunuz. Ülke içinde epey çok seçenek var. Açar açmaz lokasyonunuz eğer Türkiye’yse önce sizin bölgenizdeki radyoları görebiliyorsunuz. Sonra çevirin dünyayı, tıklayın istediğiniz yere, bakalım hangi şehirde hangi şarkılar dinleniyor? Üstelik gezinirken radyo cızırtıları da duyuyorsunuz. Gerçekten müthiş! 

RADIO GARDEN

Gnoosic

Neyi seviyor neyi sevmiyorsanız, Gnoosic size hoşlandığınız müzik türlerinden hareketle pek çok yeni grup ve müzisyen öneriyor. Bir çeşit, “bunu alan bunu da aldı” mantığı yani… Yapmanız gereken şey çok basit. Arama motoru mantığında çalışan Gnoosic size önce sevdiğiniz üç grubu soruyor. Mesela bunlara “Royal Blood”, “Red Hot Chili Peppers” ve “Nirvana” yazdınız. Highly Suspect, Hometown & Young, Cabaleta gibi bilinmeyen seçenekler çıkıyor. Dinliyorsunuz ve “Sevdim”, “Sevmedim”, “Bilmiyorum” gibi seçeneklere tıklıyorsunuz. O da size önermeye devam ediyor. Sevdiğiniz türden uzaklaşmadan, yeni ve bağımsız pek çok grupla tanışabiliyorsunuz. 

GNOOSIC 

muzik-siteleri-ozel-dosya

Listen to Wikipedia 

Wikipedia’ya yeni bir makale girmeyi seviyorsanız bu siteyi seveceksiniz. Bu site, en son Wikipedia güncellemelerini görsellere ve seslere çeviren bir tür multimedya. Gerçek zamanlı olarak siteye kim ne girdi, kim neyi düzenledi çeşitli seslerle bunu görüyorsunuz. İlginizi çeken bir başlığa tıklayıp Wikipedia’ya yazabilirsiniz. Bu esnada siteyi açık bırakırsanız kulağınızı okşayan melodiler eşliğinde yazı yazabilirsiniz. Hiçbir şey yapmasanız bile, Wikipedia’nın hareketliliğini izlemek ve dinlemek oldukça ilginç bir deneyim diyebiliriz. 

LISTEN TO WIKIPEDIA

This is My Jam 

2011-2015 yılları arasında aktif olmuş bir site. Bu yıllar içinde sitenin ziyaretçileri, kendileri için özel olan bir şarkının anısını, hikâyesini kaleme almış. Ve ortaya muazzam bir arşiv çıkmış. Kimisi “Bu şarkı benim düğün şarkımdı” diyor, kimisi “Bebeğim bu çalarken dünyaya geldi” diyor. Kimisi de sadece “Bu şarkıyı damarlarımda hissediyorum” diyor. Site artık aktif olarak yazı almıyor olsa da, sizin için özel olan o şarkı neyse, dünya üzerinde de bir sürü insanın o şarkıya tutunmasını görmek, okumak çok güzel bir duygu. 500 binden fazla şarkının anısının yer aldığı sitenin durma kararı, “günümüz müzik dinleme anlayışı için My Jam’in bir anlam ifade etmemesi” olarak açıklanmış. 

THIS IS MY JAM 

muzik-siteleri-ozel-dosya

Everynoise 

Müthiş bir müzikal çeşitlilikle karşı karşıyayız. Gerçekten de dünyada ne kadar janra varsa, Everynoise içinde onu bulmak mümkün. Mesela “manipuri pop”, üstüne tıklıyorsunuz, size nasıl bir şey olduğuna dair o an bir örnek çalmaya başlıyor. “Nordic orchestra” mı seversiniz, “Hawaaian punk” mı? “Baltic folk” mu dinlemek istersiniz, “Deathgrind” mi? Aklınıza hayalinize gelmeyecek müzik türlerini, tek bir tıkla dinleyebilir ve o müzik türünü sevdiyseniz de o türün örnekleriyle devam edip müzik zevkinizi geliştirebilirsiniz. 

EVERYNOISE

Hype Machine 

2005 yılında bir müzik blogu olarak tasarlanan Hype Machine günümüde halen yaşıyor diyebiliriz. Müzik dergileri ve radyolarda aradığını bulamayan bir bilişim öğrencisinin tasarladığı sitede en son yayınlanmış şarkılar yer alıyor. Sitede 13 farklı tür müzik var ve büyük bir sanatçı çeşitliliği var. Dinlemeye başladığınız şarkı hakkında yazılmış albüm kritiklerini ve hakkında yazılmış makaleleri de okuyabiliyorsunuz. O yazılara ulaşabildiğiniz sitenin de Hype Machine sayfası var, oradan da yeni gruplar keşfedebiliyorsunuz. İçinde kaybolabileceğiniz ve zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığınız bir site diyebiliriz. 

HYPE MACHINE

muzik-siteleri-ozel-dosya

Wolfgang’s Music 

Eski adı Concert Vault olan sitenin bugünkü adı Wolfgang’s Music. Bu site, dünyadaki en geniş konser kayıtları arşivi olduğu iddiasını ortaya koyuyor. Mesela David Bowie’nin 1976 yılında NY, Nassau’da verdiği bir konserin çalma listesini bulabiliyorsunuz. Ayrıca müzisyenle ilgili bilgiler, o konser döneminde müzisyenin neler yaptığı gibi detaylar da bulabiliyorsunuz. Sitenin tamamı ise müzikle ilgili aradığınız hemen her şeyi satın alabileceğiniz bir format olarak düşünülmüş. Tişörtler, şapkalar, konser afişleri gibi malzemeler de satılıyor. Konser kayıtlarını 30 günlük bir deneme süresi içinde ücretsiz dinleyebiliyorsunuz. Hoşunuza giderse ayda 3.99 dolar (yaklaşık 35.27 TL) ödeyerek dinlemeye devam edebiliyorsunuz. Konser bağımlıları için fena sayılmayacak bir site. 

WOLFGANG’S MUSIC

Jazz Radio 

Caz sevenler için o meşhur sloganla “ilaç gibi radyo” diyebileceğimiz bir seçenek, Jazz Radio. 35’ten fazla kanalın olduğu Jazz Radio için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz, sadece aralarda reklam dinlemek istemiyorsanız üye oluyorsunuz. Klasik caz, gitar caz, bossa nova, fusion lounge gibi pek çok seçenek içinde mutlaka kendinize göre bir istasyon bulmanız mümkün. Çalan şarkının ne olduğunu da görebiliyorsunuz, böylece çok sevdiğiniz ama ismini bilmediğiniz bir şarkıyı da zor günler için saklayabilirsiniz! 

JAZZ RADIO

Jamendo

Bağımsız müzik cennetine hoşgeldiniz! Jamendo içinde binlerce bağımsız müzisyenin şarkılarına ücretsiz olarak erişebiliyor ve site içinde dinleme yapabiliyorsunuz. Sevdiğiniz müzik türüne göre arama yapabiliyorsunuz ya da sadece sevdiğiniz müzik türüne ait radyoya da tıklayabiliyorsunuz. Bu sitenin herhangi bir stream sitesinden farkı, şarkıların altına yorum yazabiliyor olmak. Playlistler de oldukça enteresan. Yani Jamendo’ya girip de yeni bir şey keşfetmeden çıkmak pek olası değil. Denemeye değer! 

JAMENDO

BONUS 

Dergy

Tabii ki buraya kadar gelmişiz, sizinle bir kez daha tanışmadan gitmeyeceğiz! Şaka bir yana, “Yeni nesil müzik, yeni nesil Dergy” sloganıyla yola çıktığımız günden bugüne, bizim açımızdan çok şey değişti. Alternatif, rap, rock, akustik, caz, enstrümantal gibi pek çok janrada yaptığımız röportajlarla iddiamızı ortaya koyduk. Müzik hakkındaki özel dosyalarımızı toplasanız bir kitap bile olur aslında! Sevdiğiniz sanatçılarla ilgili en güncel haberleri de Dergy’den alıyorsunuz. E, daha ne olsun! Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip etmeyi unutmayın!

DERGY INSTAGRAM 
DERGY TWITTER