Ana SayfaMüzikMüzik terapisi nedir? Neye yarar?

Müzik terapisi nedir? Neye yarar?

Müzikle iyileşmek gibisi yok. Hem psikolojik hem de fiziksel sağlığımıza olumlu etkileri olan müzik terapisini yakından tanıyoruz.

Müzik ruhun gıdası ve iyileştirme özelliği bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Bize keyifli anlar yaşatmasının ötesinde bizleri sakinleştiriyor, stresimizi azaltıyor ve hem fiziken hem de mental yönden daha sağlıklı biri olmamıza yardımcı oluyor. Peki sık sık duyduğumuz müzik terapisi nasıl işliyor ve neye yardımcı oluyor? Gelin birlikte keşfedelim.

Müzik terapisi nedir?

Müzik terapisi, danışanın kişisel hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için terapötik ilişki içinde müziği kullanan bir tedavi yöntemi. Uzman bir müzik terapistinin rehberliğinde müzik dinlemek, üzerine düşünmek ve müzik yaratmak gibi teknikleri içeriyor. İşin güzel tarafı ise bunu yapmak için herhangi bir müzik geçmişinizin olması gerekmiyor. 7’den 70’e herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir yöntem. 

Amerikan Müzik Terapi Derneği’ne göre, modern müzik terapisi 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılmaya başlandı. Müzisyenler savaş gazileri için performans sergilemek üzere hastaneleri ziyaret ettiğinde, askerlerin hem fiziksel hem de duygusal olarak daha iyiye doğru yol aldığı gözlemlendi. İşte o günden bu yana müzik terapisi özellikle psikoloji alanında kullanılan önemli yöntemlerden biri. 

Müzik terapisi neye yarar?

Fiziksel faydaları

Genellikle bire bir uygulanan müzik terapisi, kişinin fiziksel acıyı yönetmesine yardımcı oluyor. Bu yüzden, kalp komplikasyonları, kanser, diyabet ve bunama dahil olmak üzere çeşitli sağlık durumlarının tedavisinde kullanılabiliyor. Kişinin nabzını ve kan basıncını düşürüyor, stresi azaltıyor, daha kaliteli bir uyku uyumasını sağlıyor ve üstüne üstlük hafızayı ve bilişsel işlevi artırıyor. 

Psikolojik faydaları

Müziğin psikolojik sağlığımız üzerindeki güçlü etkilerini hepimiz az çok biliyoruz. Sizi sakinleştirebileceği gibi dopamin hormonunun salgılanmasını sağlayarak sizi daha neşeli hissettirebiliyor ve enerjinizi yükseltiyor. Müzik terapisi tüm bunların yanı sıra özellikle otizm spektrum bozukluğu veya depresyonu olan kişilere de fayda sağlıyor. Genel olarak, moral yükseltiyor, keyif almayı artırıyor, kaygıyı azaltıyor, depresyonu hafifletiyor, duygu durumunu düzenliyor, kendini ifade etmeyi kolaylaştırıyor ve travmaların üstesinden gelinmesine yardımcı oluyor.

müzik terapisi

 

Nasıl çalışıyor?

Peki müzik terapisinde sizleri nasıl bir süreç bekliyor? Uzman müzik terapisti yaptığı ilk değerlendirmeden sonra, teknikleri müşterinin müzik yeteneğine, ilgi alanlarına ve özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde düzenliyor. Bu yaklaşımlardan biri, müzik yaratmak. Bu, kişinin çocukluğundan nostaljik bir melodiyi mırıldanması, bir koronun parçası olarak şarkı söylemesi veya davul, piyano, gitar veya zil gibi enstrümanlar üzerinde doğaçlama yapmasıyla gerçekleşiyor. 

Danışan yaşadığı deneyimi dile getirebilirse, terapist o seslerin hangi anıları tetiklediğini veya kişinin ne hissettiğini araştırmaya başlıyor. Ayrıca birlikte bir şarkı dinleyip o şarkının uyandırdığı duygu ve anılar üstüne de tartışılabiliyorlar. Bir diğer yöntem ise, müzik terapisine başvuran kişinin hayatındaki bir karaktere ya da çatışmaya ışık tutabileceği bir şarkı yazmasıyla şekilleniyor. Terapist, gerginliği azaltmak ve kaygıyı yatıştırmak için müzikli veya müziksiz nefes egzersizlerine de başvurabiliyor. Bütün bu alıştırmalar kişinin iç dünyasının psikolojik, ailevi, sosyal, kültürel ve ruhsal bileşenlerini keşfetmesine olanak tanıyor.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR