Ana SayfaMüzikMüzikten ilham alan kitaplar

Müzikten ilham alan kitaplar

Tıpkı edebiyatın müzik için sonsuz bir ilham kaynağı olması gibi, müzik de bazen bir arka plan olarak bazen bir karakter olarak sıkça edebi eserlere konu oluyor. Müziğin karakterler için önemli bir yere sahip olduğu, sırtını spesifik müzik türlerine dayayan veya müzisyenler tarafından/onlara dair yazılmış kitapları sizler için derledik.

Erhan BİLEN / [email protected]

High Fidelity (Ölümüne Sadakat) – Nick Hornby

İngiliz yazar Nick Hornby‘nin 1995 tarihli romanı “High Fidelity”, Londra’da bir plak dükkanı işleten Rob’u takip ediyor. Pop kültür, filmler ve müzikler üzerine “top 5” liste yapma takıntısına sahip olan Rob, bu sefer “top 5” ayrılığının listesini yapıyor ve ilişkilerinde neden bir türlü dikiş tutturamadığına dair bir iç hesaplaşmaya girişiyor. 2000 yılında Stephen Frears tarafından sinemaya uyarlanan ve başrole John Cusack‘i taşıyan film, kısa sürede klasik romantik komediler arasındaki yerini almıştı. 2020’de bir dizi uyarlamasına da kavuşmuştuk fakat aldığı oldukça olumlu eleştirilere rağmen ilk sezonunun ardından iptal edilmişti. Büyüleyici bir Zoë Kravitz‘i başrole taşıyan dizi, odağına siyah bir kadını alarak orijinal hikâyeye farklı ve taze bir bakış getiriyor. Müzik ve liste tutkunlarının mutlaka kaçırmaması gereken bir hikâye.

81Grx7267uLJust Kids (Çoluk Çocuk), M Train (M Treni) – Patti Smith

Müzisyen, şair ve ressam Patti Smith‘in yayınlandığı yıl National Book Award‘a layık görülen kitabı “Just Kids”, Smith ve Robert Mapplethorpe‘un gençliklerinden şöhrete ulaşma yıllarına kadar geçen süreyi tüm saflığıyla gözler önüne seriyor. Mapplethorpe‘un Smith‘ten özellikle yazmasını istediği bu otobiyografik kitap, bir aşk ve yol hikâyesi, aynı zamanda 60’lar ve 70’lerin New York’una yazılmış bir aşk mektubu. Smith‘in 2015 yılında yayınladığı ve “hayatımın yol haritası” olarak tanımladığı “M Train” ise bizi bir sanatçının durmaksızın devinim halinde olan zihninde bir yolculuğa davet ediyor. Ülkemizde yine Domingo‘dan yayınlanan kitap, Smith‘in en kişisel anılarından, yaratım sürecinden ve ilham kaynaklarından izler taşıyor.

31Ak2vDIhsL. AC SY780

I’m Your Man: The Life of Leonard Cohen – Sylvie Simmons

Müzik yazarı ve gazeteci Sylvie Simmons tarafından kaleme alınan ve ülkemizde Kara Plak yayınları tarafından yayınlanan kitap, ismini Leonard Cohen‘in 1988 tarihli “I’m Your Man” albümünden alıyor. Simmons’ın büyük bir titizlikle hazırladığı bu biyografi kitabı, 2016’da kaybettiğimiz şair, yazar ve müzisyen Leonard Cohen‘in çok yönlü hayatına onunla birlikte bir bakış atıyormuşuz gibi hissettiriyor. Sanatçının çevresinden ünlü, ünsüz birçok kişiyle görüşmeler gerçekleştiren Simmons, Cohen‘in bir Budist manastırında beş yıl boyunca keşiş hayatı yaşadığı dönemden, Chelsea Otel’deki yaşamına ve durmak bilmeyen seyahatlerine bizi ortak ediyor. Leonard Cohen‘in kendi kitapları “Sevda Kitabı” ve “Görkemli Kaybedenler”in de ülkemizde Aylak Kitap tarafından basıldığını not düşelim.

frenchsylvie

Jazz – Toni Morrison

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk siyah kadın Toni Morrison‘ın 1992 yılında yayınladığı “Jazz”, okuyucuyu 1920’lerin Harlem’ine, cazın doğduğu yıllara götürüyor. Roman, Afro-Amerikalarının yaşam mücadelelerini ve caz müziğin tarihsel bağlamını anlatırken, caz’ın ritmini benimsiyor. Doğrusal olmayan bir anlatı tercihiyle okuyucuya zamanda sürekli yolculuk yaptıran kitap, Morrison‘ın Afro-Amerikan tarihi ile ilgili üçlemesinin de ikinci kitabı.

müzik

Norwegian Wood (İmkânsızın Şarkısı) – Haruki Murakami

Haruki Murakami‘nin erken dönem romanlarından biri olan “İmkânsızın Şarkısı”, ismini baş karakterimizin favori The Beatles şarkısı olan ‘Norwegian Wood’dan alıyor. 37 yaşındaki kahramanımızın ‘Norwegian Wood’u duyması onu Tokyo’daki üniversite yıllarına götürür. Murakami‘ye dünya çapında başarı getiren bu roman, 1960’lar Tokyo’sundaki öğrenci hareketinin gölgesinde yaşanan bir aşk üçgenini irdeliyor.

0000000157274 1

The Piano Lesson – August Wilson

“Ma Rainey’s Black Bottom” ve “Fences” gibi oyunları sinemaya da uyarlanan, Pulitzer ödüllü yazar August Wilson, “The Piano Lesson”da ailelerinden kalan 137 yıllık tarihi piyano ile ne yapacaklarını konusunda farklı fikirleri olan iki kardeşi odağına alıyor. Wilson‘ın diğer eserleri gibi kültürel miras, geçmişle yüzleşme ve kuşaklar arası çatışma gibi 20. yüzyıl Amerikası’nda siyah olmaya dair temel meseleleri irdeleyen oyunun Samuel L. Jackson‘ı başrole taşıyan bir Netflix uyarlamasının da yapım aşamasında olduğunu belirtelim.

815Jl3P rfL

Station Eleven (İstasyon On Bir) – Emily St John Mandel

Ülkemizde “İstasyon On Bir” adıyla yayınlanan kitap, ölümcül bir salgının dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu yok etmesinin ardından hayatta kalan bir grup insanın yaşadıklarını konu alıyor. Aktör ve müzisyenlerden oluşan ve göçebe bir yaşam süren “Seyyar Senfoni” adı verilen bir grup, konserler vermek ve Shakespeare oyunları sahnelemek için yerleşim yerlerini gezer. Post-apokaliptik bir dünyada müzik ve sanatın yeri ve anlamı üzerine düşündüren roman, geçtiğimiz sene HBO tarafından televizyona uyarlandı. Geçtiğimiz sezonun en başarılı dizilerinden biri olan ve toplam 10 bölümden oluşan mini dizi, beIN CONNECT üzerinden izlenebiliyor.

919wLDRgyuL

Reinhardt Kleist –  Nick Cave

Usta çizgi romancı Reinhard Kleist, Nick Cave‘in hayatını çizgileriyle resmettiği bu kitapta, Cave’in müzikal dünyasından ve kişisel yaşamından karakterleri yarı kurgusal, yarı otobiyografik bir üslupla hayata getiriyor. Nick Cave‘in “gerçeğe, yazılmış tüm biyografilerden daha yakın!” sözleriyle tanımladığı çizgi-biyografi kitabı, ülkemizde Aylin Gergin çevirisiyle Sırtlan Kitap tarafından yayınlandı.

91wmvuxRH0L

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR