Heyecanla beklediğimiz Oscar Ödül Töreni öncesi çok sevilmiş Oscar ödüllü şarkılarından birkaçına göz atalım. 

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen Oscar ödülleri, bu yıl 93. kez sahiplerini bulacak. ABD, Los Angeles’taki Union Station ve Dolby Theatre’da eş zamanlı olarak düzenlenecek ödül töreni, Türkiye’de de canlı yayınla TRT 2’de yayınlanacak. Oscar ödüllerinde hem şarkılar hem de film müzikleri yarışıyor. Bu yılın En İyi Orijinal Şarkı Oscar’ına adayları geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. 

Adaylar şöyle:
“Judas and the Black Messiah”/  “Fight For You” -HER, Dernst Emile, Tiara Thomas; “The Trial of the Chicago 7” / “Hear My Voice”– Daniel Pemberton ve Celeste Waite; “Eurovision Contest: The Story of Fire Saga” /  “Husavik”– Savan Kotecha, Fat Max Gsus ve Rickard Goransson; The Life Ahead (La Vita Davanti A Se) – Diane Warren ve Laura Pausini, “Miami’de Bir Gece”/ “Speak Now”– Leslie Odom, Jr. ve Sam Ashworth. 

Bugüne kadar ödül almış ve seyirciler tarafından da çok sahiplenilmiş 8 şarkıyı sıraladık. İşte Oscar’ın gözbebeği olmuş o şarkılardan seçtiklerimiz… 

Breakfast at Tiffanys – Moon River  (1961) 

Zarafetin, asilliğin ve güzelliğin simgesi Audrey Hepburn’ü hangimiz bu filmde izleyip de hayran olmadık ki? Senaryosunu Truman Capote’nin 1958 yılında yazdığı aynı adlı kısa romanından George Axelrod’un uyarlayıp yazdığı filmi Blake Edwards yönetmişti. Filmde Hepburn’ün yanı sıra George Peppard ve Patricia Neal gibi isimler de rol almıştı. Filmde New York sosyetesinin renkli siması, neşeli, çılgın, acayip ve herkesin sevgilisi Holly Golightly’i “Moon River” eşliğinde izlemiştik. Henry Mancini ve Johnny Mercer’ın “Moon River” eseri zamanın geçişini, yolculukları o kadar zengin melodilerle işlemişti ki, caz ve alt rock altyapılarıyla da dinleyeni büyülü bir dünyanın içine hapsetmişti kuşkusuz. 

The Wizard of Oz – Over the Rainbow (1939) 

1939 yapımı Amerikan fantastik ve müzikal filmi olan “Oz Büyücüsü”  Victor Fleming tarafından yönetilen bir film. Yazar L. Frank Baum’un 1900 yılındaki ünlü eseri “Oz Büyücüsü”nden uyarlanan filmin başrollerinde Judy Garland, Ray Bolger ve Jack Haley gibi isimler var. Şaşırtıcı bir biçimde “Over the Rainbow” filmi çok yavaşlattığına inanıldığı için önce filmden kesilmişti. Ancak şarkı o kadar evrensel ve bütünlüklü bir yapıya sahipti ki, Oscar’ı aldığında buna kimse şaşırmadı. Harold Arlen ve Yip Harburg’un bestelediği bu şarkı bugün de en ünlü klasikler arasında yer alıyor.

Shaft- Theme from Shaft (1971)

70’lerin ışıltılı nağmeleri, acayip bir melodiye işlenmişti ve işte “Shaft”ın kulaklara kazınan tema müziği böyle ortaya çıkmıştı. Eleştirmenler tarafından “siyah olduğu her halinden belli” olarak nitelendirilen “Theme from Shaft” Isaac Hayes imzalı. Sinematik, sert, acımasız ve mükemmel bir aranjeye sahip olan “Theme from Shaft” unutulacak gibi bir soundtrack değil. Filmin konusu şöyle: John Shaft, Times meydanında ofisi olan özel bir dedektiftir, işleri gereği zamanının çoğu Harlem’de geçmektedir. Shaft, en son suç patronu Bumby Jonas tarafından kızını bulması için görevlendirilir. Başrolde Richard Roundtree’yi izliyoruz. 

The Lion King – Can You Feel the Love Tonight? (1994) 

William Shakespeare in Hamlet oyunundan etkilenmiş olan “Aslan Kral” 1994’te vizyona girdiğinde bir ikon haline dönüştü. Film o yılki Oscar ödül törenlerinde ünlü besteci Hans Zimmer ile En İyi Film Müziği ve Elton John’un “Can You Feel the Love Tonight?” bestesiyle En İyi Şarkı kategorilerinde iki ödül kazanmıştı. “Aslan Kral”ın Broadway’de sergilenen müzikali ise hâlâ en çok gelir getiren sahne şovları arasında yer alıyor. Simba ve Nala’nın dokunaklı hikayesinin arkasında dinlediğimiz “Can You Feel the Love Tonight?” eseri ise Billboard listelerinde uzun zaman boyunca 4 numarada kaldı. 

8 Mile- Lose Yourself (2002) 

“Başarı benim lanet olası tek seçeneğim” diyen Eminem, hayatından esinlenerek anlattığı öyküsünü tüm dünyaya sevdirmişti. Başrolünde Eminem’in olduğu filmin yönetmeni Curtis Hanson. “8 Mil”, 1995 yılında Detroit’in hiphop dünyasında geçen film, siyahların tarzı olan hiphop müzikte beyaz bir rapçi olan Jimmy “B-Rabbit” Smith Jr.’ın saygı kazanmaya çalışırken verdiği mücadeleleri anlatıyor. Filmin müziği olan “Lose Yourself” yayınlandığı yıl En İyi Özgün Şarkı Akademi ödülü’nün yanı sıra iki de Grammy kazanmıştı. 

Wonder Boys- Things Have Changed (2000) 

Blues, folk ve country rock’ın babası, tüm zamanların en büyük sanatçılarından Bob Dylan hem Oscar’ı hem de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış bir isim. 2000 yılında yayınlanan Wonder Boys, Curtis Hanson tarafından yönetildi. Film, Michael Chabon’un aynı adlı 1995 yılında yayınlanmış romanına dayanıyor. “Harika Çocuklar”, yazar ve üniversitede profesör olan Grady Tripp’in orta yaş kriziyle başlayan bir dizi olayı konu alıyor. Bob Dylan’ın bu film için yazdığı “Things Have Changed” Oscar’ın yanı sıra Altın Küre En İyi Şarkı ödülünün de sahibi olmuştu. 

A Star is Born- Shallow (2018) 

Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın başrollerini paylaştığı “Bir Yıldız Doğuyor”,  yetenekli ancak bilinmeyen bir şarkıcı olan Ally’yi keşfedince düşüşün eşiğine gelen bir country müzik yıldızı olan Jackson Maine’i konu alıyor. Yönetmenliğini de Bradley Cooper’ın üstlendiği filmin ilk versiyonu 1976 yılında çekilmiş, başrollerinde de Barbara Streisand ve Kris Kristofferson rol almıştı. Her ne kadar “Shallow” şarkısı hakkında  “sığ” ve “80’lerde Oscar kazanan şarkılara geri dönüş” olarak yorumlar yapılsa da, eski numaraların işe yaradığı kesin diyebiliriz. Zira “Shallow” 2018’de En İyi Özgün Şarkı kategorisinde Oscar’ı kazanmıştı. “Shallow”da Lady Gaga’nın yanı sıra Mark Ronson, Anthony Rossomando ve Andrew Wyatt’ın imzasının da olduğunu ekleyelim. 

Jai Ho- Slumdog Millionaire (2011) 

Oscar şarkıları her ne kadar İngilizce söylenmeyen şarkılardan uzak dursa da, A.R. Rahman ve Gulzar işbirliğindeki “Jai Ho” bu geleneği ters düz etmeyi başardı. Başrollerini, ergenliğini “Skins”ten bildiğimiz Dev Patel, Freida Pinto ve Anil Kapoor’un paylaştığı “Slumdog Millionaire” filmi 81’inci Oscar ödüllerinde “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” (Danny Boyle) gibi kategoriler de dahil olmak üzere 8 Oscar alarak o yıla damgasını vurmuştu. Dünyanın en fakir ülkelerinden Hindistan’da geçen bir milyonerlik öyküsü olan “Slumdog Millionaire”in müziği “Jai Ho” Pussycat Dolls tarafından da  söylenmiş ve Hindistan Ulusal Kongresi’nin 2009 genel seçim teması da olmuştu. 

 

Kaynaklar: Wikipedia, The Guardian