Ana SayfarockRashit'in ilk albümü plak formatında yayınlandı

Rashit’in ilk albümü plak formatında yayınlandı

90’larda Türk punk sahnesinin en önemli gruplarından biri olan Rashit, ülkemiz müziğinin kilometre taşlarından biri olan “Telaşa Mahal Yok” albümünü plak formatında yeniden yayınladı.

1993’te kurulan Rashit, ilk dönem Türk punk sahnesinin en üretken ve istikrarlı topluluklarından biri oldu. Sayısız konserler verdiler ve yabancı bağımsız plak şirketlerince single’ları yayımlandı ve 1998’de yine Kod Müzik tarafından yayımlanan “Aksi Istikamet” adlı toplama albümünde “Demiryolu Çocukları” adlı şarkıları yeraldı.

Hem Rashit’in hem de Türk punk’ın ilk yasal albümü olarak kayıtlara geçen ‘Telaşa Mahal Yok’ ise bundan tam 20 sene önce 1999’da piyasaya çıktı. Topluluğun o dönemdeki kadrosunda Tolga Özbey , Oguz Taktak, Gökhan Tunçişler, Bülent Kabaş, Tolga Koçak yer alıyordu. 

Ülkemiz müziğinin kilometre taşlarından biri olarak kabul edilen bu albümün 20. yıldönümünde, daha önce kaset ve CD formatlarında basılan albüm,  ilk kez plak formatında Kod Müzik tarafından yayınlanıyor. Albüm kartonetinde topluluğun daha önce su yüzüne çıkmamış fotoğrafları da yeralıyor.

TÜRK PUNK SAHNESİNDE KÜFÜRBAZ VE ÖFKELİ SÖZLER SÖYLEDİLER

Rashit kapak

Zuğaşi Berepe grubundan tanıdığımız Metin Kalaç’ın prodüktörlüğünde kaydedilen albümün müzikal olarak ilk dönem Punk’ın ses örgüsüne sadık kaldığını belirtebiliriz. Diğer yandan albümün esas yenilikçiliğinin ve özgünlüğünün ortaya koyduğu ‘tavır’ olduğunu söylebiliriz. Çoğunluğu aşk temalı, kaderci, sitemkar ya da suya sabuna dokunmayan sarkılarla dolup taşan bu ülkenin ses dünyasına, Rashit punk’ın lafı dolandırmayan, isyankar, öfkeli, küfürbaz söylemini taşıdı. Onların ülkenin politik müzik yapan ilk topluluğu olduğunu tabi ki söyleyemeyiz ama bunu ilk defa farklı bir şekilde yaptılar.

Bunu farklı bir şekilde yaptılar çünkü hiç bir siyasi akıma angaje olmadan, belli bir siyasi görüşün sözcüsü olmaya kalkışmadan sadece ve sadece 90’lı yıllar Türkiye’sinde yaşayan gençler olarak, bu ülkede yanlış olduğunu düşündükleri şeyleri şarkı sözlerinde dile getirdiler ve bunu en direkt biçimde yaptılar. ‘Paran Yoksa Öl’, ‘Katilin Adı Yok’ gibi şarkılar Türk popüler müziğinde o güne kadar duyduğumuz  en radikal sözleri içeriyordu.

‘Telaşa Mahal Yok’ sonrasında  3 stüdyo albümü ile bir çok EP ve kırkbeşlik yayımlayan topluluk bugünlerde yeni bir EP üzerinde çalışıyor ve zaman zaman verdikleri konserlerle takipçileriyle buluşmaya devam ediyor.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR