Türkçe alternatif dünyanın yeni ve takibe değer isimlerinden Melis Yelman, Dergy’de konuğumuz oldu.
Sebla KOÇAN / [email protected]
Melis Yelman, yerli alternatif sahnenin en yeni isimlerinden biri. Bugüne kadar çok sesli müzik yapan korolarda yer aldı, Fransa, İspanya gibi ülkelerde festivallere katıldı ve sahne deneyimi kazandı. 28 yaşındaki sanatçı 2019’dan beri dikkate değer single’lar yayınlıyor. Şimdi de 2022’nin bahar aylarında yayınlamayı planladığı ilk albümü üzerinde çalışıyor. Şarkılarının hikâyeleri, hatta onları sembolize eden renkleri var. Tabii bu renkler de belli duygulara karşılık geliyor. Son single’ı “Nergis”in rengi kırmızı mesela, bu da narsizmi anlatıyor. Uzun zamandır radarımızda olan Melis Yelman’ı bu kez sayfalarımızda ağırladık.
Yeni albümünüzün ilk single’ı “Nergis”in ilginç bir çıkış noktası var. Yunan mitolojisinde Narkissos ve Ekho’nun hikâyesi… Bu şarkının yazılışı nasıl oldu? Biraz da şarkının içinde değişen melodilerle paralel olarak, yapım aşamasında neler oldu?
Oldum olası tarih ve mitolojiyle ilgiliyim. Narkissos sudaki aksine hayran oluyor, bir ömür kendini izliyor ve ölünce Nergis çiçeğine dönüşüyor, dolayısıyla narsisizm ve nergis kelimelerinin kökeni Narkissos’tan buradan geliyor. Şarkının görselleri için Narkissos olarak çizilmem ve bir nergise dönüşmem fikri de “Narsistle Ateşkes” kitabını okurken gelmişti aklıma. Burçin Kaygısız ile adım adım bu fikri hayata geçirdik.
Şarkıdaki ilk kısmı Ekho’nun karşılıksız aşkına, ikinci (tekno) kısmı ise Narkissos’a adadım diyebilirim. Tekno kısmı Görkem cesur bir hamle yaparak eklemişti, daha da cesurlaşması için birlikte başına oturduk. Üzerine en uzun süre uğraştığımız şarkı oldu şimdiye kadar, bizi çok geliştirdi.
Bu durumda albümün ne zaman çıkacağını ve albümdeki şarkıları da sormak lazım. Neler bekliyor dinleyicileri, nasıl şarkılar olacak ilk albümünüzde?
Albümde başka başka tarzlar yer alıyor. Her şarkı bir rengi ve bir duyguyu temsil edecek. Nergis’te Narsisizmi kırmızı ile anlattık, sonraki şarkı olan Semazen’de old school hiphop etkileri var. Albümde akustik bir şarkı da yer alıyor. Şarkılar önce single olarak yayınlanacak, sonra albümde toparlanacak. 2022 Mart gibi denebilir tüm albüm için, ama pek acelemiz de yok. Gelen tepkilere göre şarkıların yayın sıralamasını değiştiriyorum bazen, amaç sürpriz faktörünü canlı tutmak. Şarkılar da kendi zamanını seçiyor.
Sabancı Üniversitesi’nde okuduğunuz zamandan beri çok sesli müzik yapan korolarda yer aldınız. Daha sonra Fransa, İspanya gibi ülkelerde festivallere katılarak sahne deneyimleri kazandınız. Hem koro eğitimi, hem de bu yurtdışı tecrübeleri size neler kattı?
Müziği katıksız olarak hissedebildiğim bir sürü an yaşadım bu konserler sayesinde. Festival öncesindeki dönemlerde hafta içi kurumsal işimde çalışıp, hafta sonu 2 gün sabahtan akşama kadar prova yapıyorduk. Müziğe disiplinle yaklaşmak konusunda çok öğretici oldu benim için. Tüm bunların yanında şanslıydım ki bu ülkeleri müzikle ve arkadaşlıkla gezebildim.
Bir dönem caz vokali üzerine çalıştığınızı okuduk. Ama şarkılarınız daha çok modern pop diyebileceğimiz, yer yer elektronik müziğin de esintilerini duyabileceğimiz şarkılar oldu. Caz üzerine devam ediyor musunuz veya edecek misiniz? Caz vokali çalışmaları size nasıl bir bakış açısı kazandırdı?
Sesimi kullanmak konusunda bu eğitimler bana olumlu katkı sağladı bana kalırsa. Öğrendiklerimi hala kendi şarkılarımın vokallerinde uyguluyorum aslında, belki de istemsizce. Şu an caz üzerine devam etmiyorum ama belli olmaz, yol uzun.
“MÜZİĞİ HAYATIMIN MERKEZİNE KOYDUM”
Hande Yener’in “Kibir” cover’ı gibi YouTube kanalınızda birkaç cover çalışmanız daha var. Hepsi kendi usülünüzde akıp giden coverlar. Sizin için en özeli, yorumlarken kendinizi daha yakın hissettiğiniz cover hangisi oldu, neden?
Aşkı anlatan milyonlarca şarkı var ama kibiri kaç şarkı anlatır, hem de öz eleştiri yaparak. ‘Kibir’ çok özel bir Sezen Aksu bestesi, Hande Yener’in risk alarak yeni tarzlar denemesi çok hoşuma gidiyordu o dönem. Ben bu şarkıda biraz daha melankoli duyduğum için bu versiyon çıktı bizden, yeri hep ayrı olacak besteye duyduğum hayranlıktan dolayı. Vokalleri bile tek seferde aldık, hissine güveniyorduk şarkının. Kır zincirleri (Tarkan) yorumu da yayınladık Youtube’da. Bu iki şarkı da Türk popunun yenilikçi eserlerinden benim gözümde, bunları yeniden yorumlarken bir geleneği sürdürüyormuş gibi hissediyorum. Böyle coverlar yaparız yine zaman buldukça.
Kendinizi müziğe ilk yakın hissettiğiniz, “Bu işi yapmalıyım” dediğiniz o ilk an nasıl bir andı, hatırlıyor musunuz? Yaşamınızı şekillendirdiğini, dönüştürdüğünü düşündüğünüz o kırılma anı yani…
Sabancı Üniversite’sinde mühendislik lisansımını bitirdikten sonra Almanya’nın Münih kentinde teknoloji üzerine kısa bir süre çalıştım. Görünürde her şey yolundaydı ama hayatımda sadece iş vardı, 5 ay boyunca hiç müzik yapamadım yeni bir ülkede düzen oturtmaya çalışırken. Türkiye’ye dönünce kendime kendimi bir daha müziksiz bırakmamak için söz verdim ve müziği hayatımın merkezine koydum, sonra olaylar gelişti.
Arkadaşlarınız sizi anlatırken nasıl tanımlar? Gündelik hayatınızdaki Melis’i biraz daha tanımak istiyoruz, ama arkadaşlarının gözünden… 🙂
En yakın arkadaşıma mesaj attım, gelen 5 sıfatı olduğu gibi iletiyorum: Rahat, dürüst, uzun boylu, cool (:D), güvenilir.
KISA KISA
- Salgın sürecinin bana olan etkisi home office çalışmak ve bu dönemden öğrendiğim şey her gün yolda 3 saat harcamadığımda albüm yapabiliyormuşum.
- Bundan sonra sadece tek bir albüm dinleme hakkın var deseler, seçeceğim albüm Black Eyed Peas-Monkey Business, Jorja Smith- Lost and Found, Charlie Puth-Voicenotes, Röyksopp-The Inevitable End olurdu. (1 tane imkansız :))
- Bana göre gelmiş geçmiş en iyi (film) soundtrack Donny Darko-Mad World ve çaldığı sahne etkileyicidir, ne diyebilirim ki 🙂
- Ne zaman ekran karşısına geçsem, hiç düşünmeden izlediğim dizi Modern Family
- Son zamanlarda beni en çok etkileyen kitap Gösteri Peygamberi- Chuck Palahniuk (albümde bu kitaptan bir şarkı var)
- Stilinden en çok etkilendiğim müzisyen bu aralar Noga Erez’in live videoları diyelim, ve her zaman Sevdaliza.