Müzik dünyasında Sintra Beatz adıyla da tanınan müzisyen, bas gitarist ve prodüktör Ezgi Özkan, Türkiye’de ilk kez Non-Fungible Token yani NFT formatında bir şarkı yaptı.

“Werewolf” adını verdiği şarkıyı 19 Mart’ta YouTube’da yayınlayan Sintra Beatz’e NFT’ye dair bilinmeyenleri ve NFT’nin müzik dünyasının nasıl değiştireceğini sorduk.

Sizi Pin Up’un bas gitaristi olarak tanıdık. Şimdi Nil Karaibrahimgil’le çalıştığınızı biliyoruz. Biraz kendinizden ve müzik projeniz Sintra Beatz’den bahseder misiniz?

Sanata, bilime, teknolojiye aşık bir müzisyenim. En çok bilinen işlerim arasında Organize İşler 2 Burası İstanbul ve dillere pelesenk reklam jingle’ları bulunmakta. Sintra Beatz de global müzik dünyasının içinde, kendi etik değerleri olan, düzenli şekilde enstrümantal müzikler üreten bir prodüktör olarak tanımlayabiliriz.

Bir NFT çılgınlığı başladı. Herkes NFT’yi konuşuyor. Siz de Türkiye’nin ilk NFT formatında şarkısını yayınladınız. Non-Fungible Token yani NFT nedir? Bunu sizden dinleyebilir miyiz?

NFT, kişinin blokzincirdeki dijital varlıklarıdır. Bu dijital varlıklar; sanal emlak, giyilebilir sanal kıyafetler, müzik, sanat, oyun vb. gibi soyut ve somut kategorilere ayrılır. Kısaca özetlersek de, NFT, kendisinden başka hiç bir karşılığı olmayan bir birimdir.

sintra beatz nft sarkisi
Fotoğraf: Cem Çelik

İnternetten kolayca indirilebilen bu tür dijital eserler nasıl olup da milyonlarca dolara alıcı bulabiliyor?

İnternetteki görseller ve müzikler bir NFT değil. NFT’yi NFT yapan şey varlığın blokzincirde olmasıdır. Hem koleksiyonerler için, eşsiz bir varlığa sahip olmak, hem de sanatçıların, önceden belirledikleri telifi sonsuza kadar kazanmaları hayli ilgi çekici.

Nereden aklınıza geldi bu işe girmek?

Müzisyenler için telif haklarını araştırıyordum. Beatstars’ın videolarına denk geldim. House of NFT’den Jesse Goplen tane tane anlatınca çok ilgimi çekti. Kendime en önemli soruyu sordum “Bu NFT’ler blokzincire girince ne oluyor?” işte bu sorunun cevabı beni fazlasıyla şaşırttı. Bu konuları daha da açmak isterim. Esra’nın Apollo şirketiyle birliktelik yaparak belki anlatabiliriz.

sintra beatz nft sarkisi3

“DEVRİMİ ROBOTLARDA ARARDIK AMA MEĞER DEVRİM GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDEYMİŞ”

NFT konusunda Allame ve yaptığı illüstrasyonu, sonra da Khontkar’ın Tek Tabanca artwork NFT’sini örnek verebiliriz. Sizden sonra Türkiye’de bu şekilde NFT formatında şarkı sunan başka isim oldu mu, rastladınız mı?

Hayır, müzik NFT’si kategorisinde Türkiye’den kimseye rastlamadım. 4 Şubat’ta WEREWOLF isimli single’ımı tüm dijital müzik platformlarına yükledim ve sonrasında yarattığım NFT’nin boyutu hayli bir büyük, 3D özel video’lar ve bir adet yüksek kalitede bir müzik videosu, eserin orijinal stüdyodan çıkmış master kayıdın farklı formatlarının da dahil olduğu, içinde gizli metin belgesi olan, bir çoklu-medya müzik NFT’si bu.

NFT sizce müzik dünyasında neyi değiştirecek?

NFT bence sadece müziği değil, dünyayı ve tüm sistemi değiştirecek, sansürsüz, merkeziyetsiz sanal gerçeklik sistemi olarak görüyorum. Biz devrimi robotlarda, büyük datalarda arardık ama meğer devrim gözümüzün önünde duran blokzincirin ta kendisiymiş. Yasak olan tek şey fikir hırsızlığı diyebilirim.

sintra-beatz-nft-sarkisi4

Logan Paul bu yolla 2 günde 5 milyon dolar, Beeple olarak tanınan Mike Winkelmann ise bir eseri ile 69,4 milyon dolar kazanmıştı. Sizce yerli üretimlerimiz de bu sayede benzer paralar kazanabilir mi?

Bu NFT’yi yaratan kişiye bağlı. Eğer çok bilinen çok yetenekli bir sanatçımızsa, birilerine bir şey ifade edebilir ama eğer repütasyonunuz daha oturmamışsa, gerçekçi olmak gerekirse bu miktarlar şimdilik pek mümkün değil.

Elon Musk’ın NFT hakkında yaptığı şarkıyı yine NFT olarak satışa çıkarması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Eleştirmiyorum, blokzinciri, NFT’yi popüler yaparak sanatçıların önünü açmaya çalışıyor. Kendisine teşekkür ederiz.

Global müzik dünyası bir süredir NFT çılgınlığı içinde, sizin beğendiğiniz projeler var mı aralarında?

Benim, sınırlı sayıda üretilmiş müzik NFT’leri ilgimi çekiyor. Özellikle ilklerden oldukları için; Mike Shinoda (Linkin Park), 3LAU, Kings of Leon, ill Bill, Belladonna, 3rd Wrld, Biscodini Organ Trio, Robot Nature gibi grupların/sanatçıların yarattıkları müzik NFT’lerine bakılabilir.