Teypleriniz ve kasetlerinizi sarmak için kalemleriniz hazır mı? 80’lere kalkan otobüsümüzde size de yer ayırdık!

Bol greenbox’lı videolar, walkmen’ler, patenler, vatkalar, yüksek beller, kabarık saçlar ve disko topları bu dönemin olmazsa olmazları… 80’ler döneminin en belirgin enstrümanlarından synthsizer’ın çılgınca kullanılmasıyla ortaya çıkan synth-pop son dönem alternatif sahnenin en sevdiği akımlardan biri oldu. Gotik, punk, new wave gibi türlerle de yakından akraba olan synth-pop’un skalası çok geniş. Son birkaç yılda o kadar yeni grup çıktı ki, listelerimiz bu akımın örnekleriyle doldu taştı. Parlak taytlarınız, saç bandınız ve step tahtalarınız hazırsa, ya da tam tersi kasvetli bir gündeyseniz synth-pop sahnesinin kaçırmamanız gereken yerli örneklerini sıralayalım. 

Mojave 

Elektronik ve rock öğelerini birleştiren Mojave’nin yaptığı müzik türü için aslında en doğru tanım belki de “karanlık disko” olabilir. Kulaklara takılan bir altyapı üzerinde dinlediğimiz gölgeli vokaller Mojave’nin başarısını alkışlamak için geçerli nedenler. 2020 ocak ayında bağımsız olarak yayınladıkları ilk single’ları “Bihaber” ile resmen başladı, Mojave’nin yolculuğu. Uluç Beykoz (klavye/geri vokal), Enes Cihan Güvenç’in (vokal/elektrik gitar) ve Can Doğu Baykan’ın (elektrik gitar/geri vokal) kadrosuyla devam eden Mojave, aynı yılın nisan ayında Kirli Sepeti adında 6 şarkılık bir EP de yayınladı. Dikkat çeken şarkıları “Neden Böyle”nin mix’i Tantana Stüdyoları’ndan Ozan Çanak’a, master’ı ise başarılı müzisyen Görkem Karabudak’a ait.

Kilit şarkı: Neden Böyle 

 

Klor 

Synth-pop esintilerinin içine biraz da funk öğeleri karıştırarak, çok eğlenceli şarkılara imza atan Klor’u da listemizde anmadan geçmeyelim. Klor; bol güneşli, bol 80’li, bol vocader’lı “Güneş Batıyor” single’larından sonra “Dur Biraz”, “İstesem Ben” ve “Son Jeton” adında başka single’lar da yayınladı. Kadıköy’de yaşayan 3 arkadaştan oluşan Klor; şarkılarını “biraz havuz kokusu, biraz kokteyl tadı” olarak tanımlıyor. Deniz Dağlar Atalay, Ege Öztayfun ve Onur Sherifi’den oluşan grup; 80’lerin neonlu günlerine ve retro oyunlara da ilgi duyduklarını söylüyor. 

Kilit şarkı: Güneş Batıyor 

 

Saturn Bar 

Eskişehirli elektronik rock ikilisi Saturn Bar, 2017 yılından beri rock, house, synthwave, jazz gibi türlerden esinlenerek yaptığı şarkılarla alternatif elektronik müzik sahnesinde varolan bir ekip. Son olarak geçtiğimiz haftalarda Mor ve Ötesi’nin “Orda Durma” şarkılarını coverladılar. Ama kendi şarkıları da kesinlikle takibe değer. Eskisi Gibi Olmaz adını verdikleri EP’leri 2020’de yayınlandı. Sakin sakin akıp giden şarkıları, “kompüter müziği” hissi, beklenmedik bir anda giren solo gitarlar Saturn Bar’ı sevip de saklamak için yeterli nedenler. 

Kilit Şarkı: Kalbimde 

 

Nicelatte 

2020’nin kasım ayında yayınladığı “İzban” single’ından sonra nisan ayında “Kör Vakitler” single’ını yayınlayan Nicelatte, İzmirli bir vokalist. Keyifli bir akşamüstü, tam da şarkıda söylediği gibi “güneş batarken” dinlemelik bir sound’u var. Synth-pop temellerinin üstüne biraz daha yenilikçi dinamikler ekleyerek ilerliyor. Haliyle hem 80’ler sevenleri hem de yeni kuşağı yakalıyor. “Kör Vakitler”in mix’inde Günay Olçum, mastering’inde ise Orçun Ayata imzaları var. Henüz iki single’la kalsa da, Nicelatte’nin yeni işlerini merakla bekliyoruz. 

Kilit Şarkı: Kör Vakitler 

 

Kana Kana 

Kana Kana, uzun zamandır müzik dünyasında olan ve rock grubu Kaçak’tan da hatırladığımız Övünç Dan’ın solo projesi. Müzisyen, ilk albümü Ölüler Hariç’i yayınlamaya hazırlandığı bugünlerde “Yalan Lisan”, “Berlin Kışı”, “Düğüm” adında üç single’ı yayınladı. Kana Kana’nın müzik türü için sanatçının kendisi “Türkçe sözlü hafif gotik müziği” diyor. Belki buna “dark pop” da diyebiliriz. Synth ve darkwave etkileriyle birlikte yoğunluklu olarak neşesiz bir atmosferin hüküm sürdüğü şarkılarıyla Kana Kana, depresif ve siyahlar içinde bir soundla selamlıyor dinleyicisini. Temelleri 2015’te atılan projenin ilk albümü Tamar Records etiketiyle yakında yayınlanacak. 

Kilit şarkı: Düğüm 

 

Mavi Zebra 

Mavi Zebra, Avusturya’da doğup büyüyen ve sekiz yıldır İstanbul’da yaşayan Aytuğ Erdil’in solo projesi. Mavi Zebra, vokalin daha ön planda olduğu, orta ölçekte hareketli şarkılara imza atıyor. Alternatif pop, disco ve funk elementlerini kullanmayı seven müzisyen “Her Şeyin Ortasında”, “Bu Küçük Dünyada”, “Denizim Olsan” gibi single’larıyla dikkat çekiyor. “Denizim Olsan” adlı parçanın mix’ini Aytuğ Erdil kendi üstlenmiş, mastering’de ise Bryan Shortell imzası var. Erdil, 2021’de de yeni çalışmalarıyla dinleyicilerle buluşacağını söylüyor. 

Kilit şarkı: Her Şeyin Ortasında

 

Bi Android 

Synth-pop retro-wave semalarında dolaşan elektronik müzik ikilisi Bi Android Samet Evci ve Hazar Kayaaltı tarafından 2018 yılında İstanbul’da kuruldu. Bi Anroid’in sound yapısında synth-pop ve new wave akımlarının etkili olduğunu söylemek mümkün. Kendileri şarkılarını “90’ların A Takımı’na selam çakan ritimleri, varoluşsal dertleri aşamadığı için hafifseyen şarkı sözleri” olarak tanımlıyor. 2019’da yayınladıkları Sanki Robotmuş Gibi EP’lerinden sonra bir süredir sesleri çıkmasa da, özellikle “Uzay” şarkısının yarattığı “fütüristik disko” hissiyatıyla daha çok şarkı yayınlamasını beklediğimiz bir ekip, Bi Android. 

Kilit şarkı: Uzay 

 

Existeins 

Elektronik, synth, new wave, progressive rock ve trip-hop elementlerini birleştirerek kendilerine has bir sound’la dinleyicilerinin karşısına çıkan Existeins, 2018 yılında Gökçer Güngören ve Aybüke Solak tarafından kuruldu. Gruba daha sonra vokalist olarak Alper Erdoğuk katıldı. “Evreni” adını verdikleri single’ları o kadar çok sevildi ki, Existeins çoktan kalplerde ayrı bir yeri işgal etmeye başladı bile. “Sonsuz Yaz”, “Dystopia”, “The Lines” gibi single’ları sonrası geçtiğimiz günlerde “Düşlem” adında bir single daha yayınladılar. Sözlerinde yalnızlık, kayboluş, kabuslar, hayaller gibi kavramları işleyen ve ritmik yapısıyla kulakları yakalayan “Düşlem” için içe dönük bir dans şarkısı diyebiliriz. Existeins’ı takibe devam.

Kilit şarkı: Düşlem