Türkçe rap müziğin popüler isimlerinden Taladro, 6iant ve Rashness’la birlikte yaptığı “Terazi” şarkısını yayınladı. Ünlü rap sanatçısı Dergy’nin sorularını yanıtladı.

Sebla KOÇAN / [email protected]

Abdullah Evgi, nam-ı diğer Taladro 1991 yılında Adana’da doğdu. Küçük yaşlarda rap müziğe merak sardı. Kendi yazdığı şarkılarla kısa sürede büyük bir hayran kitlesi edindi. “Uçurtma”, “Kendine İyi Bak”, “Deniz Kızı” gibi şarkılarıyla milyonlarca kez dinlendi. Onun için “Bu adamı derdi olmayan dinlemez” diyorlar, ama Taladro bu fikre katılmıyor: “Derdi olmayan insanlar da dinleyince bir yerlere yolculuk yapıyor şarkılarımda. O yüzden derdi olan da olmayan da dinleyebilir bence” diyor. Taladro’ya merak ettiklerimizi sorduk.

Yeni şarkınız Terazi’de 6iant ve Rashness’la birlikte söylüyorsunuz. Şarkı eşitsizliğe, ırkçılığa karşı pek çok söz söylüyor. Nasıl kaleme aldınız bu şarkıyı, hikayesini anlatır mısınız?
Irkçılık tamamen insanlık ayıbı. Son dönemlerde dünyada artan ırkçı saldırıları göz önünde bulundurarak başladık. Ardından ülkemizdeki sınıf ayrımları, çocuk işçiler ve fakirlikle alakalı devam ettik. Bunlara değinemeyen bir sürü sanatçı var fakat sanatçılar aslında bu konulara değinmek için toplumı temsil etmeliler. Biz de beraber bu kararı aldık ve yaptık.

 

Türkçe rap müziğin duygusal kalemi olarak tanınıyorsunuz. Bir dinleyiciniz, “Bu adamı derdi olmayan dinlemez” diyor. Katılıyor musunuz?
Yani aslında tam olarak öyle değil. Derdi olmayan insanlar da dinleyince bir yerlere yolculuk yapıyor şarkılarımda. O yüzden derdi olan da olmayan da dinleyebilir bence.

Ekran Resmi 2020 07 13 10.06.39

Şarkılarınızı dinlerken sizin de melankolik bir insan olduğunuzu düşünüyoruz. Sahiden öyle misiniz? Arkadaşlarınız “Taladro aslında …. bir insandır” dediklerinde, nasıl doldururlar bu boşlukları?
Duygusal bir insanım evet. Arkadaşlarımın boşlukları nasıl doldurduğunu hiç sormadım ama benim hakkımda hep pozitif şeyler besliyor hepsi. Duygusallık güzel bir şey, abartmamak şartıyla 🙂

Ekran Resmi 2020 07 13 10.06.53

Hakkınızda yazılan eleştirileri takip eder misiniz, dikkate alır mısınız? Bu tip eleştiriler yazarken, bestelerken sizi şekillendirir mi?
Ben eleştiriye göre şarkı yapmam ya da yazmam. Kimse dinlemese bile o an ne düşündüysem o çıkar, ne istersem o yazılır. Eleştireleri genellikle takip ederim ve bama faydası olacak eleştirilere kucak açarım.

“KÜÇÜKKEN ÇOK GEÇİMSİZ BİRİYDİM”

Küçüklüğünüzün Adana, Mersin ve Antakya’da geçtiğini biliyoruz. Neler dinlerdiniz küçükken, idolleriniz kimlerdi, kimleri izlerken büyülenirdiniz?
Ben hep türkü dinlerdim:) hala da öyle. İzlerken büyülendiğim kimse yoktu ama Müslüm Gürses, Ahmet Kaya, Selda Bağcan gibi isimlere bayılıyorum.

 

Türkçe rap müzikte pek çok rap sanatçısını etkileyen isimlerden biri Cartel’di. Ve tabii o dönem rap dünyasında Ceza, Sagopa Kajmer ve Fua’tan bahsetmeden olmaz. Bu isimlerden etkilenir miydiniz, bugün geldiğiniz noktada en çok hangi sanatçı ağır bastı?
Sagopa Kajmer dışındaki kişilere saygım var ama hiç dinlemedim. Cartel’i elbette biliyorum ve dinledim ama diğer isimler asla ağır basmadı.

Taladro ismini nasıl seçtiniz, bu ismin arkasında yatan bir hikaye var mı?
Küçük yaşımda çok agresif, sert ve geçimsiz biriydim. Mahalledeki abiler bu lakabı taktı bana 🙂 Müziğe başlayınca da ee bu olsun dedik.

Ekran Resmi 2020 07 13 10.07.27

Cem Adrian, Ece Mumay ve Aydilge gibi isimlerle düetleriniz var. Peki hep içinizde kalan, “Şu isimle de çalışmak isterdim” dediğiniz bir iş birliği isteğiniz var mı?
Sagopa Kajmer, Selda Bağcan

Türkçe rap döneminin altın çağını yaşıyoruz. Sizce bu beklenen bir şey miydi, bu kadar popüler olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?Senelerdir beklenilen bir şeydi zaten. Güzel oldu ama fazla da abartmamak lazım. Her tarz müziğin hala alıcısı var.