Ana SayfaEtkinliklerEski ruh geri döndü: 2024 boyunca Türkiye’de gerçekleşecek rock ve metal konserleri!

Eski ruh geri döndü: 2024 boyunca Türkiye’de gerçekleşecek rock ve metal konserleri!

Şüphesiz ki Türkiye’deki müzik dinleyicileri metal konserlerine ve festivallere gitmeyi çok özledi. 2024 de öyle bir geldi ki, neredeyse her gün açıklanan yabancı rock ve metal konserlerinin haberleri büyük bir kitlenin de başını döndürdü. Bugün hep birlikte sene sonuna kadar Türkiye’de gerçekleşecek önemli ve “sert” konserlere kısa bir bakış atıyoruz.

Batıkan BAKSI / [email protected]

Türkiye’deki müzik dinleyicilerinin en büyük şikayetlerinden birisi son yıllarda çok büyük konserlerin yapılmamasıydı. Yerli sahnede sayısız konser verilirken, özellikle festivaller konusunda çok da parlak dönemler geçirememiştik. 2020 yılında davetsiz bir misafir olarak tüm dünyayı esir alan pandemiyle birlikte zaten kültür sanat büyük bir darbe yemişken, sonrasındaki normalleşme ve toparlanma süreci dinleyicilerin konserlerle buluşmasının önüne büyük bir engel koymuştu. Ardından ekonominin gerilemesi, maliyetlerin artması gibi faktörler de Türkiye’de yabancı konserlerin yapılmasını zorlaştırmıştı. Çok iyi hatırlıyorum, 10 yıl bile geçmemiş daha “abi nasılsa seneye de gelirler, bu sene başka konsere gidelim” diyerek pas geçtiğim kadar bir bolluk olduğunu. Sağımıza dönünce başka, solumuza dönünce başka konser / festival afişi gördüğümüz sokak duvarları büyük bir ıssızlaşma içine girmiş ve biz zamanında festival line-up’larında alt sıralarda gördüğümüz isimlerin solo konserlerini görünce sevinir olmuştuk.

80 ve 90’larda doğan nesil görece şanslıydı çünkü yüksek oranda büyük grup ve festivallere denk gelmişti ama 2000’den sonra doğan gençlik, yerli konserlere bile zar zor gitmeye başlamıştı. Zira üniversite dönemleri bile pandemi sebebiyle online akışa denk gelmişti bu neslin. Hele bir de dillere destan olan “93 Yazı” sosyal medyada sürekli pompalanınca bu nesil geçmişe özenmeyecekti de kim özenecekti? Ancak 2023 sonundan itibaren ülkede bir şeyler oldu, peş peşe yabancı grup konserleri açıklanmaya başladı. Hatta en büyük söylentilerden birisi Metallica’nın bile geleceğiydi, belki bu sene olmadı ama 2025 için umutların yüksek olduğunu da söylemiş olayım. Özellikle rock ve metal dinleyicilerinin yüzünü güldürecek gruplar bir bir açıklanırken, konser biletlerinin anında tükenmesi de Türkiye’de gürültülü müzik için hâlâ bir umut olduğunu da gözler önüne serdi. Madem bu sene onlarca grubu ağırlayacağız, haydi gelin yaklaşan yabancı rock ve metal konserlerinin bir kısmına hızlıca göz atalım.

Komşudan yükselen metal sesleri: Suicidal Angels

2001 yılında kurulan ve Slayer, Kreator ve Bay Area gibi gruplardan aldığı ilhamla sahneleri yakan Yunan thrash metal grubu Suicidal Angels, Black Label Events’in 17 Mayıs’ta düzenlediği bir konserle Türk metal dinleyicilerini kendinden geçirecek bir geceye hazırlanıyor. Aynı zamanda Metalium ve Murder King’in de ön grup olarak sahne alacağı ve konsere gelenlerin metale doyacağı bu konserin buluşma yeri ise Dorock XL Venue Fitaş Sahnesi!

8 yıllık aranın ardından 2 gece Scorpions!

Bazı grupların kredileri dinleyicilerin gözünde hiç bitmez, Scorpions da onlardan biri. Öyle olmasaydı muhtemelen 8 yıl aradan sonra Türkiye’ye geldikleri bu konserin biletleri çıkar çıkar tükenmezdi bence. Öyle ki Epifoni organizasyonuyla düzenlenen ve 23 Mayıs’ta gerçekleşecek bu özel konsere bilet alamayan rock dinleyicileri için bir de 25 Mayıs’ta ikincisi eklendi, ilk biletleri kaçıranlar bir nebze de olsa rahatlayarak konser gününü beklemeye başladı bile!

scorpions konseri 97019

Maskeler çıkıyor; karşınızda Corey Taylor!

Metalcileri en heyecanlandıran konserlerden birisi de hiç şüphesiz Slipknot ile sahneleri alevlendiren Corey Taylor’ın 26 Mayıs’ta vereceği konser oldu. Kendi solo projesiyle Maximum UNIQ Açıkhava’da dinleyicilerle buluşacak olan Corey Taylor’a ülkemizin sevilen metal gruplarından Black Tooth ve Danimarka’dan Siamese eşlik edecek. Daha önce Sonisphere Istanbul 2010’da Stone Sour grubuyla izlediğim Taylor’ın yine cayır cayır bir performans yapacağından emin olsam da o gün Hayko Cepkin’in stadyum konserinde olacağım için gidenlerden bir kritik dinlerim 🙂

440179788 963606175327443 6918660250068103977 n

Thrash metalcilerin bayramı 12 Haziran: Megadeth

Her tartışma biter, hangi thrash metal grubunun büyük olduğu tartışması bitmez. Hele ki iki gruptan bahsediliyorsa o mevzu sabaha kadar sürer. Evet, aklınıza gelen isimlerin Metallica ve Megadeth olduğunu biliyorum. Metallica’yı bu sene ülkemizde göremiyor olsak da tarihin en büyük thrash metal gruplarından Megadeth’i, 8 yıl aradan sonra bir kez daha Küçükçiftlik Park sahnesinde ağırlayacağız. Hatırlarsınız ki 12 Haziran’da gerçekleşecek olan konserin de biletleri çıktığı anda tükenmiş, bilet alamayanları oldukça üzmüştü.

1080 x 1080 2

25 Haziran’da her yer mora bürünecek!

50 yılı aşan bir kariyerle adını rock tarihine altın harflerle yazdırmak her gruba nasip olacak bir şey değil. Adı duyulduğunda herkesin kulağına aynı melodiyi kazımak da. İşte 25 Haziran akşamı Küçükçiftlik Park’ın konukları bunu başarmış 56 yıldır ayakta duran Deep Purple olacak. En son 2022 yılında Türkiye’ye uğrayan grup, klasik rock’a gönül vermiş dinleyicilere nefis dakikalar yaşatacak.

25 haziran 2024 deep purple istanbul konseri ile ilgili tum detaylar 819x1024 1

Yngwie Malmsteen, gitarıyla sihir yapmaya geliyor!

Kendine has tekniği, klasik müzik virtüözü edasıyla çaldığı şarkıları ve üretmekten sıkılmadığı kariyeriyle elektrik gitar tutkunlarının gözdesi Yngwie Malmsteen, 20 yıl aradan sonra 6 Temmuz’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde dinleyicileriyle buluşacak. Gitar çalarken parmaklarına yetişmenin zor olduğu Malmsteen, adeta sihir yapar gibi çaldığı notalarla katılımcıları büyülerken dinleyicileri de rock’ın en melodik hâline doyuracak gibi gözüküyor.

1708014554 Yngwie Malmsteen Tour 2024

Temmuz ayı metale doyuracak: Bruce Dickinson, İstanbul’da!

Onun ünvanlarını saymakla bitirmek mümkün değil; girişimci, pilot, yazar, eskrimci, radyocu ve daha fazlası! Ama biz onu en çok Iron Maiden’ın baş döndüren vokallerinden tanıyoruz. Evet, Bruce Dickinson da bu yıl Türkiye’yi ziyaret edecek isimlerin arasında yer alıyor. Vera Müzik ve URU organizasyonuyla Türkiye’de Küçükçiftlik Park’ta solo olarak ilk kez konser verecek Dickinson, Mart ayında çıkan yeni albümü “The Mandrake Project”i de canlı canlı seslendirecek.

19 temmuz 2024 bruce dickinson istanbul konseri ile ilgili tum detaylar 1024x1024 1

Motor sesleri neredeyse Judas Priest da oradadır!

İngiltere’den çıkan metal grupları arasında en ayrıksı yerlerden birinde olan Judas Priest, 55 yıllık kariyerinin şarkılarını cayır cayır bir performansla Türkiye’de seslendirecek. 24 Temmuz’da Bonus Parkorman’da gerçekleşecek konser açıklandığında benim de çevremde nasıl bir infial yarattığını görmeliydiniz! En son 2011 yılında Malt, Pentagram ve Whitesnake ile birlikte verdikleri konserin üstünden 13 yıl geçen grup, enerjisini hiç kaybetmeden bu yıl da metal sevenlerin gönlünü hoş edecek gibi duruyor.

24 temmuz 2024 judas priest konseri ile ilgili tum detaylar 819x1024 1

Metalin özgürlüğü bu festivalde: Freedoom Metal Festival!

Bu zamana kadar hep festival dışında konserlere göz atıyorduk ki 5 Ağustos’ta Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek bu festival hakkında söz etmeden geçemedim. Freefall, Moodlive ve URU organizasyonuyla düzenlenen Freedoom Metal Festival, 4 farklı metal grubunu bir araya getirecek ve metalhead’leri de pek mutlu edecek. Ukrayna’dan Jinjer, Tunus’tan Myrath, Yunanistan’dan Villagers of Ioannina City ve son olarak Türkiye’den Sülfür Ensemble’ın yer alacağı line-up’ıyla katılımcıları tarzdan tarza sürükleyecek bu festival çok da kaçırılmayacak gibi!

1713815633 100 Freedoom Metal Festival 2024

Progresif sevenlerin yakıtı Opeth!

Progresif metal, bu gürültülü müziğin en önemli turnusollarından biri. Seven tam sever, sevmeyen koşa koşa uzaklaşır. “O ne ya 15 dk şarkı mı olur?!” tepkisini verenlerden ben de kaçarım çünkü progresif rock ve metal benim en gözde türlerimden birisi. Benim gibi olan çok dinleyici varmış ki  İsveç’li Opeth’in 13 Ağustos’ta Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde vereceği konser açıklandığı anda biletleri hemen tükeniverdi. Bunun üzerine Vera Müzik ve Freebird Agency bir güzellik daha yaparak 14 Ağustos’a bir konser daha ekledi ve progresif sevenlerin yüzünü güldürdü.

13 agustos 2024 opeth istanbul konseri ile ilgili tum detaylar 1024x1024 1

Mayıs’tan yaz sonuna kadar sürecek konser ve festivallerin durumu böyle. Tabii yine sene sonuna kadar sürecek bir yabancı konser serisi de bizleri bekliyor. Bunlardan bazıları da şu şekilde:

  • 19 Eylül’de Apocalyptica Plays Metallica Tour @ Zorlu PSM
  • 21 Eylül’de Bosphorus Open Air Metal Test @ Küçükçiftlik Park
  • 1 Ekim’de In Flames @ Küçükçiftlik Park
  • 17 Ekim’de Accept @ Küçükçiftlik Park
  • 20 Ekim İzmir, 21 Ekim Ankara, 22 Ekim İstanbul – Soen
  • 26 Ekim’de Alcest @ IF Beşiktaş
BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR