Ana SayfaMüzikElektro Hafız: “Hala İstanbul etkisiyle müzik yapıyorum”

Elektro Hafız: “Hala İstanbul etkisiyle müzik yapıyorum”

Almanya’da elektro bağlamasıyla sürdürdüğü müzik çalışmalarıyla birlikte büyük bir ivme yakalayan ve 7 Nisan’da Babylon İstanbul’da bir konser verecek olan Elektro Hafız ile hem kendi müziği hem de son dönemde imzası bulunan projeleri hakkında biraz konuştuk.

Batıkan BAKSI / [email protected]

Elektro Hafız’ı ilk olarak Grup Ses ile birlikte hazırladıkları “Varyete” albümündeki ‘Mega Hafıza 2’ parçasıyla tanımış ve “bu nasıl harika bir müzik yahu!” diye coşkulu bir hezeyanda bulunmuştum. Sonrası zaten geldi, plaklarını alıp kendisini daha da yakından takip etmeye başladım. Türden türe geçişler yapan ve ana enstrümanı elektro bağlama olan bir müzisyen olarak Avrupa’da birçok etkinlikte bu müziğe pek de yakın olmayan insanlara bile halaylar çektirebilen Elektro Hafız’a müziğiyle alakalı bazı sorular sordum. Hadi gelin biraz Almanya’ya uçalım, Elektro Hafız’ın müziğini biraz da kendisinden dinleyelim.


Almanya’da, oranın müziğine çok da yakın olmayan işler yapan bir müzisyensiniz. Bu yüzden Almanya’da müziğinizin gördüğü ilgiyi çok merak ediyoruz. Almanya başta olmak üzere yurt dışında Elektro Hafız’ın müziği nasıl tepkilerle karşılaşıyor?

Aslında Almanya’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan bir tarz olan krautrock’a yakın bir müzik yapıyorum. O yüzden çok yadırgamıyorlar yaptığım müziği de. Hatta “80’li yıllarda elektrik saz ile müzik yapan Alex Wiska’yı anımsatıyorsun” diyenler oluyor. Yaptığım müziğe yeterince ilgi var diyebilirim.


Elektro Hafız

1960’lardan beri Almanya’ya göçen Türklerin yaptığı birbirinden farklı türlerdeki (arabesk, rock, hip-hop, halk müziği gibi) müziklerin yeni temsilcisi olduğunuzu söylemek mümkün mü?

Hayır, mümkün değil! Her ne kadar ben de onlar gibi göçmen olsam da, ait olduğumuz zaman dilimi ve kültürel yapı aynı değil. Ben on senedir Almanya’dayım. Daha önce misafir işçi olarak gelmiş insanlar kadar zorluk çekmedim burada ya da burada doğmadım. Bu sebepten hislerimiz farklı. Yani “buradaki gurbetçi müziklerin yeni temsilcisiyim” demek hiç doğru olmaz. Ben İstanbul’da doğdum, büyüdüm. Hala İstanbul etkisiyle müzik yapıyorum.


Siz aslında bir tür müzikal köprü görevi de görüyorsunuz. Kökü Türkiye’de olan ancak Batı sound’uyla da çok içli dışlı bir müziğiniz var. Bu sizce sadece Batı formunda müzik yapanlara göre büyük bir zenginlik mi?

Zenginlik yerine farklılık diyebiliriz. Onlarda da bizim formlarımızda olmayan müzikler, armoniler var.


Çalışmalarınızda elektro bağlama, çağlama, elektro gitar gibi enstrümanlar duyuyoruz. Aynı zamanda hiphop beat’lerine rastlamak da mümkün. Bu çeşitlilik sizin müziğinizi daha hibrit bir konuma taşıyor mu? Yani Elektro Hafız’ın müziğini hangi türlere yaklaştırabiliriz?

Yani kendimi türle sınırlamıyorum. Ama temelim rock!


Arabesk, sizin hayatınızda büyük de bir yer taşıyor. Müziğinizde de bunun etkisini görüyoruz. Bu etki, Elektro Hafız projesinin ana damarlarından biri mi?

Arabesk hayatımda hep oldu. Dinlemekten ve çalmaktan zevk aldığım bir müzik türü.


Fairuz Derin Bulut’tan bildiğimiz ‘Bensiz Aşk’ şarkısını ‘Sensiz Aşk’ olarak Elektro Hafız tarzında yeniden uyarladınız. Hatta Ayla Millepied-Şen ile bir de Fransızcasını yaptınız. Bu fikir nasıl gelişti? İleride Fairuz Derin Bulut’tan yeni uyarlamalar da duyacak mıyız?

Zaten şarkının söz ve bestesi bana aitti. Bir de Elektro Hafız olarak yorumlamak istedim. Bu sene eski grubumuz Fairuz Derin Bulut’un ilk albümü “Kundante”nin 20. yılı. 7 Nisan’daki Babylon konserimize Fairuz Derin Bulut’un kadrosuyla (bir eksikle) çıkıp sahnede birkaç tane Fairuz Derin Bulut şarkısı da çalacağız.


Rap sanatçısı Kamufle ile geçtiğimiz ekim ayında çıkardığınız ‘Usandım’ şarkısına giden süreç nasıl oluştu? Böyle bir iş birliğine nasıl karar verdiniz?

Teklif Kamufle’den geldi. Beat’i bana yolladı, ben de üzerine çaldım ve ‘Usandım’ oldu 🙂


Günümüzde çok da rastlanmayan şekilde tekli dahi çıkarsanız kapaklarına çok önem veriyorsunuz. Albüm ya da single konseptlerinizi ve içeriklerini nasıl belirliyorsunuz?

Müzik kadar görsel sanatlara da önem veriyorum. Çünkü birbirlerini tamamladıklarını düşünüyorum. Kapakları genelde kendim tasarlıyorum ya da sanatçı arkadaşlarımdan yardım alıyorum. Müziğin tınısı ve kapağın rengi tutmalı.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR