Ana SayfaEtkinliklerİstanbul’da keşfedilmeyi bekleyen sergiler

İstanbul’da keşfedilmeyi bekleyen sergiler

İstanbul’un sanatın ve kültürün merkezi olduğu aşikar. Havaların serinlemesiyle birlikte kapalı mekan etkinliklerine alternatif olarak önümüzdeki günlerde gidebileceğimiz birçok sergi bizi bekliyor. İstanbul’da keşfedilmeyi bekleyen güncel sergileri ve mekanları sizler için derledik.

Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul

Contemporary İstanbul, 28 Eylül – 1 Ekim tarihlerinde Tersane Istanbul‘da sanatseverlerle buluşuyor. Contemporary Istanbul’un 18. edisyonu, 22 farklı ülkeden gelen 67 çağdaş sanat galerisi, 4 inisiyatif ve 4 sanat kurumuna ev sahipliği yapacak.

Sarkis: SONSUZ

Bir mekanla birlikte var olmak, mekansal referanslar veya çağrışımlar üstlenmek veya yeni bir mekan kurgulamak üzere tasarladığı yapıtlarını her sergilenişte değişime ve yorumlamaya açık tutan Sarkis, Arter’deki “SONSUZ” adlı sergisinde de kurumun koleksiyonunda yer alan yapıtlarından seçtiklerini birbirleriyle ilk kez buluşturuyor. Sergi 4 Şubat 2024’e kadar ziyarete açık.

Nuri Kuzucan: Pasaj

Nuri Kuzucan’ın “Pasaj” başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekâna özgü bir mimari düzenlemeyle bir araya getiriyor. Kaos/düzen, ışık/gölge, boşluk/doluluk, yüzey/derinlik, iç/dış gibi ikilikler etrafında kurgulanan yapıtlardan oluşan sergi, 31 Aralık 2023’e kadar Arter’de ziyaret edilebilir.

Yüzen Adalar

İstanbul Modern’in dokuzuncu koleksiyon sergisi, “Yüzen Adalar”, 110 sanatçı ve 2 sanatçı ikilisine ait 280’den fazla yapıtı bir araya getiriyor. Koleksiyon sergi salonunda 1945’ten bugüne Türkiye sanat ortamının gelişim ve dönüşümüne odaklanan müze koleksiyonundan kronolojik bir kesit yer alıyor. Süreli sergi salonunda ise ağırlıklı olarak 2000 sonrasına tarihlenen sanat çalışmaları tematik bir yönelimle ele alınıyor.

Nuri Bilge Ceylan: Başka Bir Yerde

“Başka Bir Yerde”, günümüz sinemasının en özgün yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan’ın daha önce gösterilmemiş yeni fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor. Sergi, sanatçının bugüne kadarki çalışmalarından farklı olarak Türkiye’nin yanı sıra, Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas, Rusya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 portreden oluşan bir seçkiye yer veriyor. Sergi, İstanbul Modern’de ziyaret edilebilir.

Hep Buradayız

“Hep Buradayız”, Türkiye’de kayıtlara geçmiş yüzyıllık bir mücadele sonucu kendilerine tanınan siyasal, kültürel ve toplumsal alanları genişleten ve bugüne dair söz söyleyen kadın sanatçıların yapıtlarını bir araya getiriyor. Sergiyi, İstanbul Modern’de ziyaret edebilirsiniz.

Hep Buradayız
“Hep Buradayız”

Modernizmin İzinde Türk Resmi

Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’ndan eserleri kronolojik bir şekilde sunan Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılılaşma tarihini yansıtan resim üretiminden, sanata düşünsel bir temel oluşturma iddiasındaki Cumhuriyet kuşağı çalışmalarına yer veriyor. Sergi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Koleksiyon Sergisi: Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu

Kuruluşunun 10. yılını kutlayan S. Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), çağdaş bir tasarım ve sergileme anlayışıyla yenilenen Atlı Köşk’teki “Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu”nu, 10 Mayıs’tan itibaren ziyarete açtı. SSM koleksiyonlarının ve arşivinin dijital ortama aktarıldığı yeni teknolojik düzenlemeyle, Türk ve İslam sanatının nadir elyazması kitapları sayfa sayfa incelenebiliyor.

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar

Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli nadide eserlerden oluşan sergi, İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan albümlere, panoramik fotoğraflardan Yadigâr-ı İstanbul objelerine 100’ün üzerinde eser yer alıyor. Sergiyi 26 Mayıs 2024 tarihine kadar Meşher’de ziyaret edebilirsiniz.

3622894 ce6d375e4c23a45370e10334d33e4fa8
“Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar”

85 Çığlık: Munch’tan Sonra

85 Çığlık: Munch’tan Sonra” başlıklı sergi, Sarkis’in Kasım 2014–Ocak 2015 tarihleri arasında ürettiği “100 Çığlık: Munch’tan Sonra” başlıklı serisine dayanıyor. Sanatçının çocukluk yıllarında bir gazete parçasında karşılaştığı ve yıllardır birçok işinde yankılanan Munch’un Çığlık tablosundaki figürden yola çıkan seri, 100 adet kâğıt üzerine yağlıboyadan (32 x 24 cm) oluşuyor. Sergi, 15 Ekim 2023 tarihine kadar Dirimart Dolapdere’de ziyaret edilebilir.

Dostlar Arasında: Uzun Bir Hikayeden Kesitler

Hüseyin Bahri Alptekin’in gündelik hayattan beslenen, ortaya çıkan eserden daha çok onu meydana getiren sürece önem veren bu sergisi, kendisinin hayatı yaşayış şekli, eserleri, hocalığı, seyahatleri, diğer sanatçılarla iş birlikleri, dostları bir araya getirişi ile tüm bunların etkileri üzerine kurgulanıyor. Sergi, 28 Ekim 2023 tarihine kadar Galerist’te ziyaret edilebilir.

Mat Collishaw – Aritmi

Mat Collishaw Aritmi’de sanat ve bilim arasında bir köprü kurarak bu iki dünyanın birbirine dokunmalarını sağlıyor. Collishaw eserleriyle teknolojinin bize, doğaya ve doğayla ilişkimize dair yeni görme yolları ve bağlantılar sunabileceğini öne sürdüğü sergisi Borusan Contemporary’de 18 Ağustos 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Dijital Mitolojiler

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan seçilmiş çalışmaları bir araya getiren Dijital Mitolojiler sergisi, Yeni Medya Sanatının farklı üretim olanaklarıyla şekillenen deneysel yaklaşımlarını ön plana çıkarıyor. Dijital Mitolojiler sergisi, altında koruyucu bir ağ olmadan güncel dünyanın farklı soru/n/larına yanıt arayan uluslararası sanatçıların çalışmalarını bir araya getiriyor. Sergi, Borusan Contemporary’de 18 Ağustos 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

borusan1 8evy cover
“Dijital Mitolojiler”
BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR