Ana SayfaEtkinliklerİstanbul’da Mayıs ayı sergileri

İstanbul’da Mayıs ayı sergileri

Yazın habercisi mayıs ayında da sergiler yine İstanbul’u hareketlendiriyor. Mayıs ayında devam eden ve yeni açılacak olan sergilerden sizler için bir derleme yaptık.

Uğur Ugan

Sanat dünyası 2024 yılı içerisinde yoğun bir sezon geçirirken bahar aylarında da galeriler ve müzeler sergilerine hız kesmeden devam ediyor. Sanat fuarları ve organizasyonlarının yanı sıra izleyicilerine yeni sergilerle gelen kurumlar mayıs ayında da İstanbul’u yine hareketli bir sergi takvimine davet ediyor. Peki sanatseverler için mayıs ayında görülmesi gereken hangi sergiler var? Mayıs 2024’te açılacak ya da devam eden sergilerden bir seçki yaptık;

Sanatorium

“Bütün Ahları” / Zeyno Pekünlü

SANATORIUM, Zeyno Pekünlü’nün “Bütün Ahları” başlıklı 6’ıncı kişisel sergisine 26 Nisan – 1 Haziran 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergi gündelik hayatta karşılaşılan kısır döngüleri farklı yöntemlerle ele alarak, bunları aşmakta kolektif çabaların olasılığına işaret ediyor. Sergiye ismini veren 4 kanallı ses kolajı “Bütün Ahları” kolektif hafızada önemli yeri olan bir müzisyenin tüm albümlerindeki ahları toplayarak toplumsal koşulları sergi mekânında yankılıyor. “Mükemmel Döngü” videosu sürekli askıda kalan, bir türlü amacına ulaşamayan beklentilerimize işaret ediyor. “Olasılıklar, Önemler ve Bağlantılar” serisinde sanatçı 20 yıldır katıldığı toplantılarda aldığı notlardan kırptığı çeşitli işaretlerden oluşan baskılar sunuyor. Bir faillik ihtimalini gösteren bu işaretler, önceki çalışmalarda ima edilen toplumsal çıkışsızlık haline karşın ısrarlı ve kolektif çabaları hatırlatıyor.

Tarih: 26 Nisan – 1 Haziran 2024

Arter

“Prix Pictet Human”

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet’nin 10’uncu edisyonu olan Prix Pictet Human, Victoria & Albert Museum’daki ilk sergilenişinden sonra Arter ev sahipliğinde İstanbul’da izleyicilerle buluşuyor. 2008 yılında Pictet Group tarafından küresel sürdürülebilirlik gibi hayati bir meseleye fotoğrafın gücünden yararlanarak dikkat çekmek amacıyla kurulan Prix Pictet Ödülü, bugüne kadar sürdürülebilirliğin belirli bir yönüne vurgu yapan 10 farklı tema altında verildi. Ödülün 10’uncu döneminde finale kalan 12 seçkin fotoğrafçının yapıtlarına yer veren Prix Pictet Human’da yerli halkların yaşadığı zorluklardan ekonomik süreçlerin çöküşüne, insan yerleşimlerinin izlerinden çete şiddetine, göçe uzanan çeşitli konular belgesel, portre, manzara fotoğrafçılığının yanı sıra ışık ve süreç üzerine farklı denemelerle ele alınıyor.

Tarih: 26 Nisan – 27 Temmuz 2024

Martch Art Project- Pera

“İki Dudağın Dediği Olur” / Meltem Sarıkaya

Argo sözlüğünde özellikle kadınların kullandığı bir deyim olup sevilen kadının erkeğe istediğini yaptıracağını anlatmak için kullanılan “iki dudağın dediği olur” ifadesi, kadının sözlerinin baskınlığını vurguladığı gibi, cinsel bir çağrışım da taşıyor. Meltem Sarıkaya’nın pratiğinde öne çıkan karikatürize anlayış Martch Pera’daki sergisinde, kimi zaman söz öbekleri halinde yerleştirmelerin içinde kimi zaman da resim kompozisyonlarında karşımıza çıkıyor. Martch Art Project, 28 Nisan – 25 Mayıs tarihlerinde Piyalepaşa lokasyonunda ise Cenk Düzyol’un Karamsarlara Müjde başlıklı sergisine ev sahipliği yapacak.

Tarih: 28 Nisan – 25 Mayıs 2024

Art On

“Her Şeyin Başladığı Yer” / Kerem Giriş

Belleğini kaybetmek üzere olan ve tektipleşmeye doğru ilerleyen bir mahalleye yeniden bakma girişiminde bulunan sergide; sanatçı Kerem Giriş çocukluğunda oynadığı oyunlardan hareketle cam aracılığıyla yeni bir oyun alanı kuruyor. Sanatçının sergideki cam işleri geçirgenliği, kırılganlığı ve yansıtıcılığıyla çok sesliliğe dair bir özlemi işaret ediyor.

Tarih: 20 Nisan – 11 Mayıs 2024

Galeri Nev İstanbul

“Endlessness” / Melek Mazıcı

Melek Mazıcı’nın son dönem üretimlerini bir araya getiren sergi, çoğunlukla kâğıt ve tuval üzerine çalışan sanatçının zengin bir form, renk ve ışık kullanımıyla bilinen eserleri, kendi zihnindeki imgeleri izleyicilerin deneyim ve duygularıyla buluşturmasına imkân veriyor.

Tarih: 5 Nisan – 25 Mayıs 2024

Macar Kültür Merkezi

“Geniş Açı”

Macar Kültür Merkezi, Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün hazırladığı ve Macar sinemasının 120 yılını anlatan “Geniş Açı” başlıklı sergiye 29 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Liszt Enstitüsü – Macar Kültür Merkezi İstanbul, Macar sinemasının doğuşunun 120’inci yıldönümü vesilesiyle Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün 2021 yılında açtığı ve Macar sinemasının tarihine kapsamlı bir bakış sunan “Geniş Açı” sergisini daha küçük bir ölçekte mekânına taşıyor.

Tarih: 29 Nisan – 31 Ağustos

Anna Laudel

“Taşların Ardında: An ve Arşiv” / Tuğçe Diri

Anna Laudel’de gerçekleşecek Tuğçe Diri’nin yeni sergisi “Taşların Ardında: An ve Arşiv”, tarih boyunca defalarca yıkılmış, yeniden inşa edilmiş, farklı amaçlar için kullanılmış ve müdahale edilmiş mekanların izini sürerek, kaybolan kültürel mirası hafızalarda canlandırma görevini de üstleniyor. Şehir belleğinin tekrara dayanan, ritüelistik formlarıyla ziyaretçilere çağdaş sanatın zengin bir yorumunu sunuyor. Seriyi kendi sözleriyle “yok olan çevre ve kültürel mirası hatırlatma çabası” olarak tanımlayan Diri, eserlerinde iktidar ve mimari, hatırlama ve yitirme gibi ilişkilerdeki dengeyi yeniden keşfediyor.  Duygusal ifadenin leke, renk ve doku aracılığıyla kurulan kompozisyonları, Tuğçe Diri’nin özgün tarzını oluşturan unsurları bir araya getiriyor.

Tarih: 10 Mayıs – 30 Haziran 2024

Decollage Art Space

“An’da Asılı Kalan” / Oktay Demirkesen- Nihat Arıkan

Fotoğraf sanatçısı Oktay Demirkesen ve heykeltıraş Nihat Arıkan’ın, suyun hareketini ve dönüşümünü, kendi disiplinleri aracılığıyla yorumladığı “An’da Asılı Kalan” adlı sergi, su damlasının her sıçrayışta farklı bir forma bürünmesini, hem fotoğraflarla hem de heykellerle gözler önüne seriyor. “An’da Asılı Kalan” sergisi, suyun ve sanatın buluştuğu bir mekânda, izleyicilere zaman ve mekân arasındaki ilişkiyi sorgulatıyor. Fotografçı Demirkesen’in “an”ı yakalayan kareleri ve heykeltıraş Nihat Arıkan’ın duygusal yansımalarını somutlaştıran eserleri, suyun gücünü ve estetiğini ön plana çıkarıyor. Bu eserler, suyun doğal gücünü ve kültürel bir sembol olarak işlevini, zamanın akışına ve mekânın değişimine dair derin bir bakış açısı sunarak, izleyiciyi etkilemeyi amaçlıyor.

Tarih: 29 Nisan – 25 Mayıs 2024

Millî Reasürans Sanat Galerisi

“Hakiki Hikâyeler” / Hasan Deniz

Hasan Deniz, 2014 yılında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde açtığı Alte Liebe isimli ilk sergisinin ardından 10 yıl sonra Hakiki Hikâyeler ile izleyenlerin karşısına çıkıyor. “Hakiki Hikâyeler” fotografik göstergeleri ve teknikleri kullanarak bir yönüyle kurmaca diğer yönüyle ise tamamen “gerçek” bir yaşamın, kişisel hikâyelerin izlerini taşıyor. Aslında oldukça bilinçli bir seçkiyi açık bir zihinle oluşturulmuş bulanık bir ilişkisellik içinde izleyiciye sunan sergi tüm bunları sahici bir tesadüfilik izlenimi içinde tutuyor.

Tarih: 30 Nisan – 14 Haziran 2024

Bozlu Art Project

“Aykırı İşler” / Karma Sergi

Bozlu Art Project Mongeri Binası, 17 Mayıs-31 Ağustos tarihleri arasında Türk sanatının bilinen değerli sanatçılarının, bilinmeyen işlerine odaklanan “Aykırı İşler” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Oğuz Erten’in üstlendiği sergi, “Aykırı İşler” başlığı ile, sergide yer alan sanatçıların daha çok bilmediğimiz veya içerik anlamında yeniden aykırı okumalara açık işlerine odaklanıyor.

Tarih: 17 Mayıs-31 Ağustos 2024

Dirimart Dolapdere

“Gölge Topraklar Gök Topraklar” / Albert Bitran

1. Dünya Savaşı sonrası Paris’te yükselen soyut sanat akımının önemli temsilcileri arasında yer alan Albert Bitran’ın galerideki bu ilk kişisel sergisi, sanatçının 1956–2013 yılları arasında ürettiği eserlerin bir seçkisi niteliğinde. Sergi, Bitran’ın kariyeri boyunca sürdürdüğü mekânsal duyarlılık ile farklı dönemlerdeki serileri arasındaki akışkan geçişlere odaklanıyor. Sergide yer alan eserler, sanatçının geometrik soyut işlerle başladığı serüveninden Fransa’nın güneyindeki yaşamından esinlenen kırsal manzara soyutlamalarına, iç ve dış mekân kavramlarıyla oynadığı kompozisyonlara kadar geniş bir yelpazede sunuluyor.

Tarih: 3 Mayıs – 2 Haziran 2024

Merdiven Art Space

“Parça Parça” / Karma Sergi

Neriman Polat küratörlüğünde Defne Parman, Doğa Çal ve Hilal Balcı’nın çalışmalarını bir araya getiren sergide sanatçılar, feminist pratik ile aralarındaki iletişim üzerinden bir seçki oluşturuyorlar. Sergi, video ve yerleştirme işlerle, farklı kadın oluş deneyimlerine odaklanıyor. Farkında olmadığımız yaralar, parçalarda ve eylemlerdeki tekrarlar, ilişkiler ve saplantılar sergideki işlerin konuları arasında yer alıyor.

Tarih: 7 Mayıs – 8 Haziran 2024

The Pill

“Resimlerden Uzakta” / Mireille Blanc

Sanatçının galerideki bu ikinci kişisel sergisi, resimlerinin imgelerle kurduğu ilişkiyi simgeleyen  son dönem resimlerinden bir grubu içeriyor. Üretimlerinde tanıdık ve aile bağlamından ödünç alınmış konulardan yararlanan sanatçı, çatlaklar, küçük kusurlar, lekelerden oluşan bir zenginlik ortaya koyuyor. Sanatçının fotoğraflardan yola çıkarak yaptığı resimlerde amaç, fotoğrafın üzerine sabitlenmiş görüntüyü değil fotoğrafın kendisini, stüdyoda kullanım sırasında kazara oluşan kusurları, lekeleri ve renk değişimleriyle birlikte fotoğraf kâğıdı olarak yeniden üretmek.

Tarih: 8 Mayıs – 14 Haziran

Salt Beyoğlu

“Havaya Dair / 2050+”

Disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanı için tasarlanan “Havaya Dair” materyal, işitsel ve görsel deneyler üzerinden hava kirliliğine dair unsurları somutlaştırmayı amaçlıyor. Enstalasyon, bir dizi müdahale aracılığıyla ziyaretçileri havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaya teşvik ediyor. Havaya nüfuz eden ve hava yoluyla yayılan zehirli maddelerin yanı sıra bu zehirliliğin işaret ettiği toplumsal ve politik sonuçları, yerel ve küresel izlekleri, gezegen ölçeğindeki inkâr edilemez bağıntıları da irdeliyor. Havanın, bir bölgedeki faaliyetlerin binlerce kilometre ötedeki insan ve insan olmayan nüfusları etkileyebilen ortak bir alan olmasından yola çıkan sergi, temiz ve solunabilir havanın müşterek ve evrensel bir hak olduğu bir dünya için kolektif eylemin gerekliliğine de vurgu yapıyor.

Tarih: 8 Mayıs – 18 Ağustos

Yunt

“Görünmeyen Kent”

”Görünmeyen Kent” kentin iç mekânlarındaki şaşırtıcı eylemleri, nesnelerin değişen anlamları ve kalabalıkları oluşturan her bir kişinin farklı düşünceleri arasındaki çelişkili yaşam biçimlerini yansıtan yapıtları bir araya getiriyor. Sergi 12 Mayıs’a kadar YUNT’ta sanatseverlerle buluşuyor.

Tarih: 12 Mayıs 2024’e kadar

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR