Ana SayfaMüzikOyun dünyasının müzikli deneyimi: Müzik oyunları

Oyun dünyasının müzikli deneyimi: Müzik oyunları

Oyun teknolojileri geliştikçe her geçen gün “gamer” olsun olmasın, herkesin ilgisini çekecek oyun türleri karşımıza çıkıyor. Stratejiden açık dünyaya, role play’den spora kadar sayısız türde yaratılan oyun evrenlerine tabii ki müzik de dahil oldu ve müzikseverleri kendisine çekmeyi başardı. Bugün müziği biraz da oyun dünyasından inceleyelim, müzik oyunlarına hep birlikte göz atalım!

Batıkan BAKSI / [email protected]

İlk yaygın ve etkili dijital oyun olarak anılan “Spacewar”un yaratıldığı 1961 yılında, oyun teknolojisinin nasıl bir ekonomiye ve çılgınlığa dönüşeceği tahmin bile edilemiyordu bence. Çok basit bir düzlemde oynanan “Spacewar”, kendisinden sonra gelecek oyunlar için ilham verici bir kapı açmıştı. Bilgisayar sistemlerinin de önü alınamayacak şekilde gelişmesinin ardından hayal ile gerçeğin birbirine karıştığı oyun dünyasının, 2028 yılına gelindiğinde 580 milyar dolarlık bir değere ulaşacağı da tahminler arasında.

Açıkça söylemek gerekirse ben hiç “gamer” olamadım. Belli başlı oyunları çok sevdim, onları oynadım; bitirdikten sonra başa aldığım, filmlerini ya da dizilerini bayılarak izlediğim oyunlar da oldu. Ya da kafamı dağıtmak için açık dünya oyunlarında dağı taşı turlayarak, yeni evrenler keşfettim. Ancak oyun kategorileri arasında bir tür beni her zaman çok çekti, müzik tutkunu olanlar için de bu kesin böyledir, buna eminim. Evet, doğru bildiniz: müzik oyunları!

Guitar Hero - Slash - Müzik oyunları

Oyundan çok, oynayanı bir konser sahnesinde hissettirecek gerçekçiliğe sahip müzik oyunları, ergenliğimden beri hep ilgimi çekmiş, enstrüman çalmama rağmen bana kendisini oynatmıştır. Hatta etrafımda “o kadar gitarın var, gerçeğini çalsana neden oyununu oynuyorsun?” diyenlerin de çok olduğunu söyleyebilirim. Ama dediğim gibi, uygun bir atmosferde oynandığında gerçekten de sahnedeymiş gibi hissettiren oyunlar var. Hatta üniversitede neredeyse her hafta arkadaş grubumuzla toplanıp, gümbür gümbür birlikte Guitar Hero oynadığımızı hatırlıyorum. İşte şimdi, bu oyunların dünyasına birazcık dalıyor ve sanal dünyada gürültü yapmaya başlıyoruz!

Rap ateşi oyun dünyasında!

Dünyanın ilk gerçek ritim oyunu olarak kabul edilen oyunun rap temalı olduğunu söylesem ne düşünürdünüz? Benim gibi çok şaşıracağınızı düşünüyorum ama gerçekten de 1996 yılında Japonya’da, 1997 yılında ise dünya genelinde çıkan “PaRappa the Rapper” oyunu bu unvanı taşıyor. Oyunun aşamalarının rap yapmayı öğrenerek geçildiği bu Playstation oyununda, doğru zamanda doğru tuşlara basarak gerçek bir rapstar olma serüvenine tanıklık ediyoruz. Sony’i buradan tebrik etmek lazım ki yaklaşık 20 yıl sonra rap müziğin ne denli popüler olacağını belki de o yıllardan tahmin etmişlerdi!

Gitar kahramanları sahneye çıkıyor!

Kim sahneye çıkmak istemez ki? Ustalıkla çaldığı enstrümana, söylediği şarkılara eşlik eden yüzbinlerce insanı görmek bir insanın varabileceği en doruk noktalardan biridir herhalde. Bunu herkesin yaşaması zor olsa da bir bilgisayar oyunu, bu hissi herkese yaşatmayı amaçlayarak 2005 yılında piyasaya çıkmıştı. 2005 yılında RedOctane firmasının, 1999 yılında Konami tarafından hazırlanan “GuitarFreaks” oyunundan ilham alarak yarattığı “Guitar Hero” nasıl bir çılgınlığı da peşinden getirecekti acaba? Oyun, o kadar popülerleşti ki 2006 yılından itibaren ünlü oyun yapımcısı Activision, “Guitar Hero”yu satın aldı ve geliştirmelerine başladı. Playstation 2 için hazırlanan “Guitar Hero”, gitar şeklinde ve üzerinde düğmeler ile pena işlevi gören bir çubuğa sahip olan bir yönlendiriciyle oynanıyordu ve oyunun çalma listesinde yer alan şarkılar çalınıyordu. Oyun oynama yeteneğinin yanı sıra aynı zamanda ritim duygusuna da sahip olunması gereken bir oyundu ve büyük bir dikkat gerektiriyordu. Yalnızca iki kişiyle oynanabilen ilk oyunda; Black Sabbath’tan ‘Iron Man’, Franz Ferdinand’dan ‘Take Me Out’, Deep Purple’dan ‘Smoke On the Water’ gibi şarkılar da yer almıştı. “Guitar Hero”, daha sonra farklı bölümlerle ve çoklu grup seçenekleriyle de karşımıza çıktı, onların bazılarına biraz sonra yine değineceğiz!

Hayalleri süsleyen bir “Rock Band” olmaya ne dersiniz?

“Guitar Hero”nun kazandığı bu yükseliş ivmesi tabii ki diğer firmaların da ilgisini çekmeye başlamıştı. Dünya genelinde büyük bir popülariteye sahip olan “Guitar Hero”, kendisinden sonraki oyunlara da bir yol açmıştı. Bunun üzerine MTV Games ve Harmonix tarafından yeni bir müzik ritim oyunu daha yaratılmıştı: “Rock Band”. Oyun, “Guitar Hero”dan farklı olarak adı üstünde bir rock grubu olmanın keyfini oyuncularına yaşatıyordu. Kalabalık bir ekiple; gitar, bas gitar, davul, vokal gibi bölümleri üstlenebilen oyuncular “Rock Band”in ilk oyununda Soundgarden’dan ‘Black Hole Sun’, Red Hot Chili Peppers’dan ‘Dani California’, Metallica’dan ‘Enter Sandman’, Iron Maiden’dan ‘Run to the Hills’ ve daha fazlasını çalabiliyordu.

Herkes kendi evinin DJ’i olacak!

“Guitar Hero”nun kazandığı büyük başarı yadsınamazdı ancak herkes de rocker değildi. İşte bunu fark eden Activision, içindeki DJ’i ortaya çıkarmak isteyenleri de düşünerek 2009 yılında “DJ Hero”yu piyasaya çıkardı. GH’dekinden farklı olarak bir turntable modellemesiyle oynanan oyunda hem DJ’liğin hakkını vermek, hem de etkili bir mix yeteneğine sahip olmak gerekiyordu. Beat’leri ustaca çalabilenler oyunda puanları kazanırken 93 gerçek DJ tarafından mix’lenen şarkıları çalmak durumundalardı. Soul, R&B, Tekno, Hip-Hop, House gibi tarzlarda 2Pac’ten Daft Punk’a kadar birçok ismin şarkısı da oyunda yer almıştı.

Metallica, Van Halen, Aerosmith ve The Beatles oyun dünyasını da sallıyor!

Müzik oyunlarında imza isimler görmeye aşinaydık ama 2008’de öyle bir furya başladı ki ritim oyunları da ayrı bir noktaya taşındı. “Guitar Hero: Aerosmith” adıyla piyasaya çıkan yeni GH oyunu, “Guitar Hero: Metallica” ve “Guitar Hero: Van Halen”ı da peşinden getirdi. Adları geçen grup ve isimlerin bizzat gerçek karakterler ile hazırlanan oyunları GH dünyasını daha da gerçekçi hale getirmişti. Hatta bana soracak olursanız, Guitar Hero serisinin en sevdiğim bölümünün de Metallica olduğunu söyleyebilirim. GH’nin bu hamlesinin ardından harekete geçen Rock Band de 2009’da beat kuşağına bir kıyak geçmiş “The Beatles: Rock Band”i çıkarıvermişti.

Gerçek gitarla oynanan bir müzik oyunu mu? Nasıl ya?!

2009 yılıyla birlikte müzikli ritim oyunlarının kar oranlarında büyük bir düşme yaşanmıştı. Her ne kadar yeni oyunlar çıksa da 2005 ile 2009 arasında yaşanan şaşaalı dönem duraklamış, bu oyunları sevenler eski oyunlarla idare etmeye başlamıştı. 2011 yılında Ubisoft öyle bir oyun çıkardı ki müzikseverler tüm radarını oraya doğru çevirdi. Çünkü “Rocksmith” gerçek bir gitarla oynanabilme özelliğine sahipti! Ekranda gözüken perdelere gitardan basmak suretiyle oynanan oyun, gerçekçilik hissini de çok yükseğe çıkarmıştı. The Animals’tan ‘House of the Rising Sun’, David Bowie’den ‘Rebel Rebel’, Muse’tan ‘Plug in Baby’ gibi şarkıların da yer aldığı “Rocksmith”, hayli uzun bir şarkı listesine de sahipti.

Tabii burada bütün oyunları anlatmak mümkün değil. Yukarıda anlattığım oyunlara ek olarak bazı diğer oyunları da hatırlamak gerek: “Guitar Hero: Warriors of Rock”, “Band Hero”, “DJ Hero 2”, “Clone Hero”, “Rockband VR”, “Guitar Hero Live”, “Beat Saber”.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR