Ana SayfaEtkinliklerSanatseverlerin kaçırmaması gereken güncel sergiler

Sanatseverlerin kaçırmaması gereken güncel sergiler

2022’yi bitirmeye sayılı günler kalmışken, şehirde kısa bir sanat turuna çıktık ve sanatseverlerin kaçırmaması gereken sergilerden bir seçki hazırladık. 

Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?

İstiklal Caddesi’nin önemli sanat duraklarından Meşher, sanatçılar Ayça Telgeren ve Yusuf Sevinçli‘nin eserlerinin bir araya geldiği “Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?” isimli grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Antik Yunan mitolojisinden Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk mitinden hareketle kurgulanan sergide bir araya gelen eserler, bu kadim anlatının sunduğu yansıma, yankılanma, başkalaşma temalarını günümüzün sanatsal ve toplumsal dinamiklerinin ışığında yorumluyor. Sergiyi 12 Şubat 2023’e kadar Meşher‘de ziyaret edebilirsiniz.

Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?

Yaşayan Piramit

Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi şu sıralar koleksiyon sergileri de dahil toplamda beş sergiye ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında en dikkat çekenlerden biri ise ekolojik sanatın öncülerinden Agnes Denes’in “Yaşayan Piramit” adlı eseri. Dört ton toprakla doldurulmuş ahşap basamaklı teraslardan oluşan piramit, gökyüzüne uzanan dokuz metrelik bir kavis çiziyor. SSM bahçesinde yer alan yapıt, dünyadaki varlığımızın bir metaforu olarak doğayla ilişkimizi canlandırıyor. Bu eserle birlikte Agnes Denes’in 1969’da kaleme aldığı manifesto da sergileniyor. Bu enstelasyonu 29 Ocak 2023’e kadar Sakıp Sabancı Müzesi’nde görebilirsiniz.

Yaşayan Piramit

Souffleur

Sakıp Sabancı Müzesi aynı zamanda Hüseyin Çağlayan‘ın “Souffleur” isimli sergisine de ev sahipliği yapıyor. Sergi genel olarak, yeni medya aracılığıyla beden ve modern antropolojiye odaklanıyor. Sergide yer alan üç eser; popüler kültürde sıkça rastlanan ve eleştirilen “özenme” kavramından esinlenen Pre-tension, günden güne artan “dijital soyutlanmayı” protesto eden Fake Celebrations ve tarihte Batı tarafından sömürgeleştirilmiş etnik grupların dans ve bedensel hareketlerini konu alan Post-Colonial Body’den oluşuyor. Ayrıca sergide sanatçı tarafından çekilen “Gravity Fatigue” isimli performans filmi de gösteriliyor. Günümüz dünyasına bir eleştiri sunan bu sergi 8 Ocak 2023’e kadar görülebilir.

Souffleur

OyunBu

Arter, kendi koleksiyonundan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiren “OyunBu” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, oyunun özgürleştiriciliğini, gerçekliği askıya alıp yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını, gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen ve anlam üretme şekillerini, sanat yapıtları ve bu yapıtların sunduğu deneyimler bağlamında araştırmayı hedefliyor. 9 Nisan 2023’e kadar devam edecek sergide yer alan kimi yapıtlar doğrudan oyunun kendisini ve araçlarını sanat bağlamına taşırken, sıra dışı form ve boyutlar, beklenmedik buluşmalar ve şaşırtıcı ilişkilenme biçimleriyle oyunun kuralını bozup yeni anlamlar, öneriler ve sorulara aracılık ediyor. 

oyunbu

Sahnede 90’lar

“Sahnede 90’lar”, Türkiye’de 90’lı yılları anlamak adına mutlaka görülmesi gereken sergilerden biri. Salt Galata‘nın 12 Şubat 2023’e kadar ev sahipliği yaptığı sergi, söz konusu on yılı anlamak için performans kavramını bir anahtar olarak kullanıyor ve bu anahtar kültür, sanat, eğlence tarihi açısından birden fazla kapının açılmasına olanak sağlıyor. Performans temelli üretimleri öne çıkaran etkinlikler ile bireysel çalışmaları odağına alan sergi, çeşitli kaynaklardan toplanmış arşivlere dayanıyor. Performanslardan geriye kalan fotoğraflar, objeler, video kayıtları, eskiz ve maketler ile seçili etkinliklere dair yazışmalar, afiş ve broşürler tek bir çatı altında toplanıyor.

sahnede 90lar

Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet

Farklı coğrafyalarda yaşanan adaletsizliklere aşk, umut ve direnişle bakmak ister miydiniz? Yapı Kredi Kültür Sanat Galeri’sindeki “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” adlı grup sergisinde yer alan işler dünyanın her yerinde farklı biçimlerde yaşanan sosyal, siyasi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ya da ekolojik sebeplerden kaynaklanan adaletsizliklere karşı bir yanıt niteliğinde. Hem Türk hem de yabancı sanatçıların katılımıyla gerçekleşen ve 8 ocak 2023’e kadar devam edecek olan sergi, yeni üretilen eserlerin yanı sıra güncel sanatçıların yakın dönemde üretilmiş fotoğraf, yerleştirme, video ve duvar resimlerine de yer veriyor.

Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR