Ana SayfaMüzikTürkiye’nin rock ve metal müziğinden çok özel 7 işbirliği

Türkiye’nin rock ve metal müziğinden çok özel 7 işbirliği

Müziğin her türlü üretimi bizim için çok kıymetli. Grup müziğinin yeri başka, solo çalışmaların yeri başka. Ancak bir de müzisyenlerin güçlerini birleştirerek ortaya koyduğu, bir sürü farklı fikrin birbiriyle uyumuyla ortaya çıkan şarkılar beni hep heyecanlandırıyor. Bu heyecanı birlikte yaşayıp, Türkiye’nin rock müziğinde yapılmış bazı iş birliklerine beraber bakalım mı? Türkiye’nin rock ve metal müziğinden çok özel 7 işbirliğini sizler için derledim.

Batıkan BAKSI / [email protected]

Müzik, duyguların yanında bir de fikir işi orası kesin. Anlatmak istediğiniz bir derdiniz varsa ve müziği eğlendirmek için yapmıyor ya da eğlenmek için dinlemiyorsanız zaten fikriniz de var demektir. Çoğumuzun popüler kültürden kaçmasının sebebi de bu değil mi zaten? Fikirlerimizle eşleşen şarkıları diğerlerine göre daha çok dinliyor, ortak bir duygu yakaladığımız müzisyenleri “sık dinlenenler” listemizden eksik etmiyoruz. İşte bu durum müzisyenler için de geçerli bir durum. Solo ya da grup çalışmalarını sürdüren müzisyenler, kendisi gibi düşünen ya da aynı duyguları hisseden diğer müzisyen arkadaşlarıyla bir araya geldiğinde bazı zamanlarda öyle şarkılar çıkarıyor ki bir anda tarihin kült şarkıları arasına giriveriyor bu şarkılar. Müzik zaten zamansız bir kavramken, üstüne şarkıların mutfak kısmında rüya gibi bir kadro yer alırsa değmeyin keyfimize!
Bu yazımda Türkiye’nin rock müzik tarihinde ses getirmiş ve unutulmaması gereken bazı iş birliklerine göz atayım, sizi de bu yıldızlar geçidinde bana eşlik edin istedim. Listede rap grupları da var; cayır cayır metal notaları da, pop kraliçeleri de. Gürültülü bir tura hazırsanız, başlayalım!

Yavuz Çetin & Göksel – Onun Şarkısı (1997)

Yukarıda gürültülü bir tur demiştim ama ilk şarkıyı daha naif tonlardan seçtim. Yavuz Çetin’i sevmeyenimiz, şarkılarını hayranlıkla dinlemeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Bu yazıya konu olan şarkılarından biriyse Türkçe pop’un başarılı kadın vokallerinden Göksel ile beraber söylediği ‘Onun Şarkısı’. Göksel’in 1997 yılında çıkardığı ve geniş kitleler ile tanışmasını sağlayan “Yollar” albümünde yer alan Sabır şarkısının elektrik gitarlarını çalan ve Türkçe pop’taki ilk “talk-box” efektini kullanan Yavuz Çetin, aynı yıl çıkardığı “İlk” albümünde Göksel’i konuk etmişti. Bu iş birliği sonucunda ortaya çıkan şarkı, bugün bile Türkçe rock’taki en iyi aşk şarkılardan biri olarak yerini koruyor.

Pentagram & Grup Vitamin – Endişe-i Muhabbet (1995)

İşte şimdi biraz gürültü yapma zamanı… 1990’ların tam ortasına ışınlandığımız bu şarkıda, rüya gibi bir kadroya denk geliyoruz. Pentagram’ın dönüm noktalarından biri olan 1995 yılında Grup Vitamin’in “Zeytinyağlı Yaprak Dolması”nın kapanış parçası olan Endişe-i Muhabbet’ şarkısı grubun Gökhan Semiz ile yaptığı son şarkılardan biri. Pentagram’ın tam kadro yerini aldığı şarkıda Ogün Sanlısoy, Tarkan Gözübüyük, Cenk Ünnü, Hakan Utangaç, Metin Türkcan, “Trail Blazer”daki sound’larından çok uzaklaşmamışken, Grup Vitamin’in uçuk kaçık tarzına da başarılı şekilde ayak uydurmuşlardı. Vokallerini Ogün Sanlısoy, Selçuk Aksoy, Emrah Anul ve Gökhan Semiz’in üstlendiği şarkı Türkiye’nin metal tarihindeki en ilginç denemelerden de biri ayrıca.

Öztürk & Deniz Yılmaz, Alen Konakoğlu, Hayko Cepkin, Kerem Tüzün – Vasiyet (2003)

Sırada öyle bir kadro var ki ben Türkçe rock’ın 1970’li dönemleri dışında böyle bir kadronun bir araya geldiğini hatırlamıyorum. Yabancıların deyişiyle gerçek bir “dream band” unvanı taşıyan kadroyu oluşturan isimleri sayınca bana hak vereceksiniz. Öztürk İlmaz’ın 2003 yılında çıkardığı, yazıya konu olan şarkıyla aynı ismi taşıyan “Vasiyet” albümünün açılış şarkısının gitarlarında Deniz Yılmaz, davullarında Alen Konakoğlu, klavyelerinde Hayko Cepkin, bas gitarlarında ise Kerem Tüzün var. Büyük oranda progresif rock tınıları taşıyan şarkıda öyle bir klavye solosu, öyle bir elektrik gitar riff’leri ve öyle bas yürüyüşleri var ki dinlemeden hakkında fikir sahibi olmanız güç! Zaten böyle bir kadroyla da ortaya bir şaheser çıkmaması da mümkün değil.

Şebnem Ferah & Sezen Aksu – Fırtına (1996)

Bu iş birliği aslında listedeki en farklı iş birliği. Çünkü beraber söylenmiş bir şarkıdan bahsetmeyeceğim. Türkçe pop’taki başarısının yanı sıra yeni seslere destek olmasıyla bildiğimiz usta sanatçı Sezen Aksu’nun Türkçe rock için en önemli albümlerden biri olan Şebnem Ferah’ın ilk solo çalışması “Kadın” albümüne nasıl bir katkıda bulunduğunu anlatmazsam olmaz. Bugün bile Ferah’ın konserlerinde intro’sunu duyduğumuzda “ooooooo” sesini yükselttiğimiz şarkının sözlerinde Sezen Aksu’nun dokunuşu var. Tarkan Gözübüyük, Demir Demirkan, İskender Paydaş, Alp Turaç, Ender Akay, Murat İlkan gibi isimlerle zaten yıldızlar geçidi olan albümde Sezen Aksu’nun 3 tane sözü yer alıyor. ‘Fırtına’nın dışında ‘Deli Kızım Uyan’ ve ‘Yeniden Doğup Gelsem’ şarkılarının da sözünü yazan Aksu, Türkçe rock’ın yükseliş döneminde de etkisini hissettirmiş.

Metin Türkcan & Aylin Aslım – Yanımda Sen Olmayınca (2016)

Türkçe rock deyince dostlarıyla birlikte albüm yapmayı en çok hak eden gitaristlerden birisi şüphesiz ki Metin Türkcan! Kendisiyle özdeşleşen gitar çalım tekniği, Türkçe rock’ta yer aldığı unutulmaz projeler ve beraber çaldığı isimlerle müzik tarihimize adını yazdırmış gitarist, 2016 yılında rock sanatçılarıyla bir araya geldiği “Vakti Geldi” adlı bir albüm çıkarmıştı. Şebnem Ferah’tan Harun Tekin’e, Murat İlkan’dan Hayko Cepkin’e kadar birçok vokalin yer aldığı albümde yazımıza konu olan punk rock esintileri de taşıyan, sözlerini Kargo’dan bildiğimiz Selim Öztürk’ün yazdığı ‘Yanımda Sen Olmayınca’ albümde kendisini gösteren riff’lerine ve ritmine karşı koymanın mümkün olmadığı en keyifli şarkılardan biri.

Kerim Çaplı & Taner Öngür, İskender Paydaş, Akın Eldes, Zafer Şanlı – Muhtacım Sana (2019)

Kerim Çaplı, 90’ların rock müziğine yakından tanık olanların ya da bu döneme ilgi duyanların ismini çok iyi bildiği, yeteneği ve müzikal bakış açısıyla birçok müzisyene ilham olan çok önemli bir davulcu. Tabii onu yalnızca davulcu olarak adlandırmak haksızlık olsa da Blue Blues Band’den bildiğimiz şekilde böyle anmak yanlış olmaz. Çoğu yeni nesil rock dinleyicisinin “Blue” belgeseliyle tanıdığı ancak Jimi Hendrix‘le bile sahneye çıkmış bu dehanın hak ettiği değer geç de olsa kendisine verildi. Zamanında kendi kendine yaptığı kayıtların bir araya getirilerek Kerim Çaplı Project adıyla çıkarıldığı “Kayıp” albümünün son şarkısında başlıkta belirttiğim birbirinden önemli isimler onun ‘Muhtacım Sana’ şarkısının düzenlemesini üstlenerek dinleyiciyle yeniden buluşturmuştu. Üstelik vokallerine oğlu Ahmet Çaplı’nın eşlik etmesiyle!

Radical Noise & Rapor 2 – Çiz (1999)

Rap ile rock müzik her zaman birbirinin karşıtı olarak görülür. Çünkü altkültürler genel olarak popüler ya da hakim kültüre karşı çıkarken diğer altkültürlere de kafa tutarlar. Ancak bu her zaman için geçerli değil. İyi ki de değil. Yoksa bizi bu hardcore metal çalışmasından mahrum bırakırlardı. Türkiye’nin başarılı metal gruplarından Radical Noise’un bir döneme damga vuran Maho-B ve Orhan Erokyar (DJ Ozzy)’ın kurduğu rap topluluğu Rapor 2’nin 1999 yılında çıkardığı “Çiz” albümüne adını veren şarkısında yaptığı düet, Türkiye’de yapılmış en sağlam rap ve metal iş birlikleri arasında yerini alıyor. Dinleyicilerin Radical Noise’un 2017 yılında Salon İKSV’de gerçekleşen 25. yıl konserinde de canlı olarak dinleme fırsatı bulduğu şarkı hem melodisi hem de vokalleriyle hâlâ cayır cayır metali hissettiğimiz şarkılardan.

Kim ne derse desin Türkiye’deki rock ve metal camiasında meydana gelen gelişmeler beni hâlâ heyecanlandırıyor. Bir sonraki yazıya kadar sizi yukarıdaki şarkılarla baş başa bırakıyorum.

Sonraki yazıda görüşürüz!

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR