Severek dinlediğimiz, şarkılarına eşlik ettiğimiz grup ve müzisyenlerin seslendirdiği reklam müziklerinden bazılarını listeledik. Hafızalarınızı güncelleme zamanı! 

Batıkan BAKSI / [email protected]

Hayatımız dijitale kaydığından beri yaşamımız hiç olmadığı kadar reklamlar ile iç içe girdi. Eskiden sadece televizyon, radyo ya da billboard-gazeteler aracılığıyla rastladığımız reklamlar, şimdi hiç fark etmediğimiz şekilde sıradan yayınlar olarak günlük hayatımızın da bir parçası. Biliyorum, hepiniz izlemek istediğiniz videoları açtığınızda 5 saniye bekleyip o “Reklamı Atla” butonunun çıkmasını bekliyorsunuz. “Nereden biliyorsun?” diye soranlarınız olmuştur, merakta bırakmayayım: Sizin her yerde karşılaştığınız reklamları yapan insanlardan birisiyim. Reklamlar, kendimi bildim bileli hep ilgimi çekmiştir. Küçük bir çocukken de televizyon karşısında reklam kuşağı başladı mı dikkat kesilir, sevdiğim reklamların sloganlarını ezberler ve çocuk halimle durup dururken söyleyiverirdim. Bugün bile çocukken ezberlediğim jingle’ları mırıldanır, yeni bir şeyler üretmeye çalışırken oradaki keskinlikten ilham alırım.

Ben reklamların, basit bir pazarlama tekniğinden ziyade iyi yapıldığı takdirde gerçek bir sanat olduğunu düşünenlerdenim. Eğer fikri iyi, fikrin ele alınışı “temiz” ise o reklam toplumu dönüştürecek de bir özelliğe sahiptir. Tabii ki reklam dediğimiz kavramın çok fazla dinamiği olsa da bugünkü yazımda reklamların Dergy okuyucularını ilgilendiren bir kısmına değineceğim: REKLAM MÜZİKLERİ! Üstelik bu reklam müzikleri öyle sıradan jingle’lardan olmayacak. Severek dinlediğimiz, şarkılarına eşlik ettiğimiz grup ve müzisyenlerin seslendirdiği reklam müziklerinden bazılarını listeleyip sizlerin de hafızasını güncelleyeceğim. Şimdiden söyleyeyim, herhangi bir yıl sıralaması olmaksızın sıralayacağım bu haftanın yazısında “Reklamı Atla” butonu yok. Yani bu şarkıları hep birlikte dinlemek istiyorum. Gününüze biraz ara vermek, arkanıza yaslanıp yakın tarihimizde televizyon ve radyolarda duyduğumuz ünlü isimlerin seslendirdiği reklam müziklerini dinlemek istiyorsanız; şimdi reklamlar!

Nil Karaibrahimgil / Ben Özgürüm (2001)

Dünyanın çizgi çizgi olmadığını gören, başındaki kovboy şapkasıyla dağ taş demeden yollarda durmaksızın yürüyen özgür kızı hatırlar mısınız? Muhtemelen bu satırları okurken kulağınızda “Ben Özgürüm”ün mey ile başlayan giriş müziği çalmaya başlamıştır. Nil Karaibrahimgil’in büyük kitlelere kendisini tanıttığı, 2001 çıkışlı Turkcell Hazır Kart reklamının çok ses getiren tema şarkısı o dönem neredeyse tüm Türkiye’nin dilinden düşmüyordu. Türk insanının hayatına özgür kız, özgür çocuk tanımlarını yerleştiren Serdar Erener imzalı reklam serisi Tarkan, Yiğit Özşener gibi isimlerin de konuk olmasıyla ününü çok uzun bir süre devam ettirdi.

 

MFÖ / En Tatlı Sabahlar (1997)

MFÖ, 40 yılı aşkın süren kariyerinde yaptığı albüm çalışmalarının yanı sıra, reklam müziklerine de verdikleri sesleri ve besteleriyle hayatımızda yer almaya devam etti. Birbirinden farklı birçok sektörde gerek yüzleri, gerekse de sesleriyle yer aldıkları reklam filmleri MFÖ’nün sempatisini daha da arttırdı. 1980’lerden 2010’ların son yıllarına kadar müzikleriyle yer aldıkları çalışmalardan biri de çocukluğu 90’lara denk gelenlerin yakından hatırladığı ve bir markanın mottosu olacak kadar tutan bir reklam jingle’ı: “En tatlı sabahlar, Çokokrem’le başlar!” Şarkı yayınlandığı dönem o kadar tuttu ki, bugün bile markanın reklamlarında bu jingle kullanılmaya devam ediyor.

3- Zeki Müren / Size Alo Diyorum (1985)

Son iki yazımda Zeki Müren’e yer vermenin mutluluğunu yaşamıyorum dersem yalan olur. Ancak reklam müziklerinden bahsedip yine paşamıza yer vermezsem ayıp olurdu. Zeki Müren’i sanat hayatı boyunca filmlerde, televizyonlarda çok gördük ama reklamlar konusuna gelince onu tek bir reklamda izledik. Bugün bile markanın hedef kitlesine nostalji yaşatmak için hâlâ jingle olarak kullandığı “Size Alo Diyorum” şarkısı, Zeki Müren’in fantastik bir dünyada çektiği kliple de taçlanmıştı. Reklam / klip karışımı bir düzende ilerleyen “Size Alo Diyorum”, Müren’in naif vokaliyle hem klasik reklamlardan uzaklaşıyor ama bir o kadar da marka ismini sürekli zikretmesinden kaynaklı olarak işlevini yerine getiriyordu.

4- Şebnem Ferah, Hayko Cepkin, Badem, TNK, Aylin Aslım / Özgürce Yaşa (2011)

İnanır mısınız, bundan 10 sene öncesine kadar televizyonda bangır bangır rock müzik çalıyordu! Üstelik sadece müzik kanallarında değil, reklamlarda da. 2000’lerin ortasında yükselişe geçen Türkçe rock, markaların da radarına girmeye başlamıştı. Gençlerin dinlediklerinin o dönemki pazarlama algısına da ne kadar etki ettiğini bilen markalar, yaptıkları gençlik festivallerinde rock müzik gruplarını çıkarıyor; sponsorluklarla Türkiye’deki rock müziği destekliyordu. 2010’larla beraber Türk Rock’ı her ne kadar geri çekilmeye başlasa da bir marka, gençler için hazırladığı yeni bir tarife için Türkiye’nin en sevilen 5 rockçısını bir araya getirdi. “Gençlik bir kere yaşanır, özgürce yaşa!” sloganıyla yola çıkan kampanya, bu Şebnem Ferah, Hayko Cepkin, Badem, TNK ve Aylin Aslım’ın turneye çıkıp üniversite üniversite gezerek gençleri coşturmasıyla da devam etti. Ne mutlu ki o konserlerden birine yakından şahit oldum, o coşkuyu diğerleriyle birlikte omuz omuza yaşadım. Vodafone Free Zone’un lansman kampanyasında kendi tarzlarında söyledikleri “Özgürce Yaşa” da bir reklam müziğinden çok, rock severlerin hâlâ açıp açıp dinlediği özel iş birlikleri arasında yerini aldı.

5- Athena / 12 Dev Adam (2001)

Çocukların sokakta Türkiye Milli Basketbol Takımı oyuncularının maskeleriyle dolaştığı yılı hatırlıyor musunuz? Şimdi bir hızla 2001’e ışınlanıp, Athena eşliğinde Türkiye Milli Basketbol Takımı’nın o yıl katıldığı Avrupa Şampiyonası’ndaki coşkusuna bir göz atalım. Takımın bugün bile “12 Dev Adam” olarak anılmalarında büyük payı olan reklam serisinin jingle’ını hazırlayan Athena, o dönem bu şarkının bu kadar sükse yapacağını düşünüyor muydu bilmiyorum ama “12 Dev Adam” 2000’ler deyince akla gelen ilk marşlardan birisi olarak anılıyor. Daha sonra farklı versiyonlarla da karşımıza çıkan şarkı, Tarkan’ın “Bir Oluruz Yolunda” çalışmasıyla birlikte en sıkı taraftar şarkılarından biri.

6- Ceza & Fuat / Rocco Reklamı (2005)

Yukarıda 2000’lerin ortasından itibaren Türkiye’de rock müziğin yükselişe geçtiğinden bahsetsem de rap müzik konusundaki dip dalga da kendisini göstermeye başlamıştı. Özellikle 2004 yılında çıkardığı Rapstar albümüyle Ceza, ana akımda da kendisine yer bulurken markalar da onun bu popülaritesini kendi pazarlama stratejilerine uyarlamak istemişlerdi. 2005 yılında Her Ayın Elemanı albümüyle sesini geniş kitlelere duyuran bir diğer rapçi Fuat Ergin’i de Ceza ile bir araya getiren Rocco şeker reklamının jingle’ı, dönemin underground rap müzik anlayışını da gözler önüne seriyordu. Her ne kadar popülariteye karşı çıkan rap müzik dünyasında çatlak sesler yaratmış da olsa bu reklam, Funky C, Ayben gibi rapçilerin de kendisini geniş kitlelere göstermesi açısından büyük de bir önem taşıyor.

7- Müslüm Gürses / İhtiyacım Var (2007)


Müslüm Gürses denildiğinde akla gelen bazı kült şarkılar var. Onlardan birisi de hiç şüphesiz bu zamana kadar sayısız kez cover’ı yapılmış “İtirazım Var” şarkısı. Hatta Ata Demirer tarafından “Neredesin Firuze”de “İtirazım Yok” olarak değiştirilerek seslendirilen bu şarkıyı emin olun hiç bu versiyonla dinlemediniz. Müslüm Gürses’in 2007 yılında Akbank reklamı için seslendirdiği “İhtiyacım Var”, sıradan her insanın ihtiyacı olan şeyleri anlatıyor, “mutlu günler görmeye ihtiyacım var” diyordu. Gürses’in 2000’lere uyum sağladığı alternatif tarzının buram buram hissedildiği bu reklam jingle’ı o dönem sempatisini arttıran Müslüm Gürses’i daha da ön plana çıkarmıştı. “Ben hep yürümeye mahkûm muyum / kira ödemeye mecbur muyum / ihtiyacım var rahat etmeye” sözleriyle izleyenlerin kendinden bir şeyler bulduğu reklam filmi bugün bile unutulmayanlardan.

8- Sertab Erener & Fazıl Say / Rondo Alla Turca (2001)

Bildiğiniz tüm “Rondo Alla Turca” yorumlarını unutun! Fazıl Say’ın düzenlemesi Wolfgang Amadeus Mozart bestesi Rondo Alla Turca, bugüne dek çok farklı versiyonlarda karşımıza çıktı. 2001 yılında Osmanlı Bankası ve Garanti Bankası’nın birleşimini anlatan reklam filminde ise bu parçayı Sertab Erener’in harika vokali, Fazıl Say’ın akıcı piyano düzenlemesi ve daha sonra mehteran takımının girdiği bir versiyonla dinliyoruz. Dinamizmini asla yitirmeyen parça, dönemin yenilikçi ruhunu ve Türkiye’nin milenyumdaki heyecanını yansıtan en iyi jingle’lardan.

9- Laço Tayfa & Hüsnü Şenlendirici / Harmandalı (2000)

Bayramlar yaklaştığında akıllara ilk olarak “şeker reklamları” gelir. Bu reklam türünün en bilinen örneği de 2000 yılında ekran başındakileri hüngür hüngür ağlatan bir reklamdır. Gelen tepkilerden dolayı sonunun bile değiştirildiği şeker reklamının müziği aslında bu reklamı bu kadar etkileyici kılan bir diğer faktördür. Hüsnü Şenlendirici ve Laço Tayfa’nın 2000 yılında çıkardığı Bergama Gaydası albümünde yer alan epik türkü Harmandalı, öyle etkileyici bir şekilde reklamda kendisine yer bulmuştur ki, ne zaman karşımıza çıksa tüylerimizi diken diken etmektedir. Gerek reklamın kodlarının zihnimize işlenmesi, gerekse de ekibin kusursuz çalımından dolayı müzik tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir Laço Tayfa & Hüsnü Şenlendirici’nin Harmandalı’sı.

10- Melih Kibar / Sucu Çocuk (1995)

Yazının son şarkısını Türkiye’nin reklamcılık tarihinde çok önemli bir yere sahip olan bir reklamın müziğiyle vermek istedim. Bana göre hâlâ üstüne çok da eklenememiş olan Sucu Çocuk reklamı, bir reklamdan ziyade kısa film tadında çıkmıştı Türk televizyonlarında izleyicinin karşısına. Benim çok küçük olduğum bir döneme denk gelse de, Melih Kibar’ın müziğiyle aklıma o kadar net kazınmış ki ne zaman bu müziği duysam, gözümün önüne sucu çocuğun elindeki cam su bardağı gelir. Bir bankanın “İşlerinizi büyütelim” fikrini öylesine net aktarmıştır ki, Sucu Çocuk reklamı üstünden 27 yıl geçmesine rağmen bugün bile yeni bir reklammış gibi beni heyecanlandırır. Tabii ki reklamın epik müziğinin hakkını yemek mümkün değil, Melih Kibar’ın alışılagelmiş tarzının buram buram sindiği müzik bir 27 yıl daha akıllardan çıkmayacak gibi gözüküyor.

Aslında daha o kadar çok anlatılacak ülke tarihine damga vurmuş reklam jingle’ları var ki; şu an yazdıklarım denizde kum sayılacak kadar az. Ben yine en sevdiklerimi burada sıralayıp, size de bu çalışmaları hatırlatmak istedim. Reklam sanatında insanları etkileyebilmenin en iyi yollarından biri olan jingle’larıyla biraz sosyo-kültüre, biraz da popüler kültürün müzikle nasıl şekillendiğine göz kırparak bugüne azıcık keyif katayım dedim. Bir sonraki yazıya kadar görüşmek üzere. Reklam müziği kuşağımız sona erdi!