Çukur’da çalan “Heyecanı Yok” sayesinde Gazapizm’i kaç kişi dinledi? İşte yerli dizilerin en kritik anlarında gaza basan en ünlü 8 Türkçe rap şarkısı. 

Türkçe rap belki de son yıllardaki en büyük yükselişini yaşıyor. Bu yükselişin nedeni yalnızca iyi albümler veya başarılı prodüksiyonlar değil, aslında. Başarısı yurt dışında da kanıtlanmış olan Türk dizilerinin de, rap müziğin benimsenmesinde payı büyük. Özellikle de büyük çoğunluk tarafından izlenen, kahramanları aileden birer üyeymiş gibi sahiplenilen dizilerde, kritik sahnelerde arkada çalan şarkılar, kulaklarımıza hapsoluyor. Çukur’un meşhur sahnesinde Yamaç karakterinin “Heyecanı Yok” çalarkenki efsane dansı desek mesela? Ya da Behzat Ç.’nin anti kahramanı Ercüment Çözer’i gördüğümüzde fonda çalan “İlk Kural Saygı”yı nasıl unutabiliriz? İşte Dergy’nin seçkisiyle dizilerin “o sahne”sinde çalan en ünlü 8 Türkçe rap şarkısı…

Çukur
Gazapizm- Heyecanı Yo
k

TV ekranlarının en popüler dizilerinden biri, “Çukur”. Aras Bulut İynemli’nin canlandırdığı Yamaç karakterinin bir düşmanı Serdar’la karşı karşıya geldiği o an. Yerde su birintisi, uzun paltosuyla izbe mekana giren Yamaç. Rahat, kendinden emin, şakalar yapan bir Yamaç. Silahlar çekilir, sonra karşı taraf silahları atar. İki hasım karşı karşıya gelir. Yamaç kulaklıklarını takar, telefonu çıkarır, ekranda gördüğümüz şarkı Gazapizm’in “Heyecanı Yok” şarkısıdır: “Montumun cebinde yok kuruş, zıplıyor herkes kanguru sanki!” Yamaç bu şarkı çalarken dansederek hasmını döver! Ne sahne! Çukur’un 2017 yılında yayınlanan 9.bölümü çok izlendi. Gazapizm bu bölümün ardından en çok dinlenen rap sanatçılarından oldu, ödüller kazandı. Çukur’da daha sonra Gazapizm’in yeni şarkısı “Pisliğin Üstüne Basmışlar” da kullanıldı.

Behzat Ç
Killa Hakan, Ezhel, Gringo- İlk Kural Saygı 

Tüm zamanların en başarılı psikopatlarından birine hayat veren Nejat İşler’in meşhur Ercüment Çözer karakteri o kadar sevildi ki, şimdi kendisinin Blu TV’de yayınlanan “Saygı” adında bir dizisi var, biliyorsunuz. “Her şeyden önce ilk kural saygı” diyen Ercüment, işkence yapmayı çok seven bir anti kahraman. Polis memurlarından birini dövdürtür, kanlar içinde bırakır. O sırada kendisini, sürekli değiştirmeyi sevdiği peruklarından biriyle görürüz. Ve fonda, Killa Hakan, Ezhel ve Gringo’nun seslendirdiği “İlk Kural Saygı” çalar. Ercüment gibi saygı kavramına takmış biri için bundan daha iyi bir şarkı olamaz herhalde. Behzat Ç’nin 4. sezon 2. bölümünde yer alan bu bölümde “İlk Kural Saygı” ilk kez bu sahnede çaldı. Behzat Ç’yi hiç izlemediyseniz, dizinin tüm bölümleri dijital platformlarda mevcut.

Avlu
Bergen, Sagopa Kajmer- Sen Affetsen Ben Affetmem 

Avustralya yapımı Wentworth dizisinden uyarlanan ve bir hapishane içinde geçen olayları konu alan “Avlu” dizisi, başrollerinde Demet Evgar ve Ceren Moray gibi başarılı oyuncularıyla oldukça dikkat çekmişti. Dizinin içinde sık sık Sagopa Kajmer ve Kolera’nın şarkılarına yer verildi. Hatta Kolera bir bölümde hapishane içinde konser de verdi. Ancak final bölümünde arabesk müziğin unutulmaz ismi Bergen ve Sagopa Kajmer’in “Sen Affetsen Ben Affetmem” şarkısı, diziyle özdeşleşti. Düzenlemesi, altyapısı ve sözleri Sagopa Kajmer imzası taşıyan “Sen Affetsen Ben Affetmem”de geçen “Kelepçesini açtım öfkemin, dedim artık ‘serbestsin’, serbest!” dizeleri, Bergen’i öldüren kocası Halis Serbest’e bir gönderme miydi bilinmez ama sadece bu tesadüf bile bu şarkının günlerce konuşulmasına yetti. 

Adı Efsane
Yener Çevik- Tablo 

2017 yılında yayınlanan ve başrollerini Erdal Beşikçioğlu, Gökçe Bahadır gibi ünlü oyuncuların paylaştığı “Adı Efsane”nin ömrü çok uzun olmadı. Yine de bu dizi, şarkı seçimleriyle diğer dizilerden ayrıldı. Dizinin dördüncü bölümünde, koç Tarık Aksoy’un lisedeki takımına idman yaptırdığı “o sahne”sinde fonda Yener Çevik’in “Tablo” şarkısı çalıyor. Yener Çevik’in 2014’te yayınlanan Sokak Dili ve Edebiyatı albümünde Hayki ve Eypio ile birlikte yaptığı “Tablo” şarkısı, “O sıralar öğrendim kolay değil, ekmek almak için koşmak gerek” satırlarıyla idman yaparken terleyen basketbol oyuncularıyla özdeşleşiyor. Koç, oyuncularını zaman zaman zorluyor, onlara sert davranıyor. Ama bu çalışmanın sonunda oyunu kazanacakları günleri ve başarıyı hayal ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=QrZjXqeWthw&ab_channel=KanalD

Hayat Şarkısı
Norm Ender- Yarem 

2016 yılında yayınlanmaya başlayan ve başrollerini Burcu Biricik, Birkan Sokullu gibi oyuncuların üstlendiği “Hayat Şarkısı” yan hikâyeleriyle de izleyenleri ekrana bağlayan bir dizi olmuştu. “Hayat Şarkısı”nın en dokunaklı sahnelerinden birinde, Norm Ender’in kıyıda köşede kalmış en iyi şarkılarından biri olan “Yarem” çalıyor. İsyankâr bir genç kız olan Bade ve Arda’nın birbirlerine olan ilgileri, fonda çalan “Yarem”in dokunaklı sözleriyle hayat buluyor: “Gözlerinde kaybolan bu sabahsız gecelere hapsoldum/ Anılar duman olmuş, yaş olur kanamaz yarem”…

Ufak Tefek Cinayetler
Ceza- Suspus

Ceza’nın 2015 yılında yayınladığı son albümü Suspus’a adını veren bu şarkısı, ekranların bir dönem en çok izlenen dizilerinden “Ufak Tefek Cinayetler”de kullanıldı. Başrollerinde Gökçe Bahadır, Aslıhan Gürbüz gibi isimlerin olduğu “Ufak Tefek Cinayetler”, özellikle ilk sezonuyla en çok izlenen dizilerden biri oldu. Dizide Gökçe Bahadır’ın canlandırdığı Oya karakterinin sinirlendiği bir anda eline bir beyzbol sopası alarak camı çerçevi indirdiği sahnede, fonda Ceza’nın “Suspus” şarkısı çalmıştı. Aynı anda geçişlerde, Oya’nın ezeli düşmanı Merve’nin neşeyle tatlı süslediği sahneler kullanılmıştı. Rap dinlemeyen izleyeciler bile, UTC’nin bu bölümünden sonra “Suspus”u listelerine eklemiş, şarkı o hafta listelerde hızlı bir yükselişe geçmişti. 

https://www.youtube.com/watch?v=YUIWkmO4QMU&ab_channel=UfakTefekCinayetler

Çarpışma
Sansar Salvo- Dum Taka Dum 

“İnsan ne zaman değişir? Ya da şöyle sorayım, sizi gerçekten değiştiren şey nedir?” İşte bu soruyla başlıyordu, “Çarpışma” dizisinin 7. bölümü. Başrollerinde Kıvanç Tatlıtuğ ve Elçin Sangu’nun yer aldığı “Çarpışma” dizisinde, Sangu’nun canlandırdığı Zeynep karakteri, yağmurlu bir günde İstiklal Caddesi’ni sinirle arşınlıyordu. Çocuğu kaçırılmış, kocası öldürülmüş bir kadın olan Zeynep’i teselli edecek olan kişi ise kendi eşini ve çocuğunu bir patlamada kaybetmiş olan eski sevgilisi Kadir’di tabii… Sansar Salvo’nun 2013 yılında yayınlanan 24. Şarjör albümünde yer alan “Dum Taka Dum” şarkısı, işte tüm bu sahneler esnasında fonda çalan bir şarkı oldu: “Dum taka dum bunu bir daha duy/ Hasetle yürümek en kötü huy/ Kendine el uzat kendini duy/ Duy bunu duy Kendini bul…” Ne yazık ki senaryosu oldukça iyi olmasına rağmen 2019 yapımı “Çarpışma” dizisi de çok uzun ömürlü olamadı. Ama bu şarkıya bir klip yapılsa ancak bu kadar güzel olurdu. 

BONUS

Türk Malı
Jenerik müziği, Kadıköy Acil 

2010 yılında yayınlanan bir sit-com olan “Türk Malı”, Erman ve karısı Abiye Kuzu’nun komik maceralarını konu alıyordu. Şafak Sezer ve Binnur Kaya’nın başrolünde olduğu dizinin bir sahnesi değil, esas bombası jenerik müziğiydi! Türk Malı’na özel yazılan bu eğlenceli jenerik, Kadıköy Acil’in imzasını taşıyordu. “Türk Malı hey, Türk Malı ho!” diye nakaratı söyleyen kişinin, bugün “Sallan”la ortalığı kasıp kavuran Xir olduğunu da ekleyelim.