Tüm zamanların en iyi gençlik dizilerinin o en anlamlı, en fırtınalı, en heyecanlı sahnelerinde hangi şarkılar çalıyor? Buyrun yazımıza. 

Dizi endüstrisinin en sevdiği alanlardan biri gençlik dizileri. Bu kategori sizi yanıltmasın, zira gençlik dizisini sadece gençler izliyor diye bir kaide yok. Bazı gençlik dizileri var ki, harika senaryoları ve kurgularıyla ne kadar zamansız olduklarını kanıtlıyor aslında. Üstelik kimilerinde bugün pek çok yapımda izlediğimiz ünlü oyuncuların gençlik hallerini izlemek de çok zevkli. Bu dizilerde yer alan “o sahne”lerde de bazen öyle şarkılar çalıyor ki, eller Shazam’a gidiyor, Spotify’da listeler deşiliyor. O sahnelerin en güçlü anlarında çalan şarkılara şöyle bir göz atalım.

“Alice Practice” – Crystal Castles
Skins / IMDB:8.2 

Gençlik dizileri tarihinde müstesna bir yeri olan İngiliz dizisi “Skins” 2007’den 2013’e kadar sürdü. 3 farklı jenerasyonu konuk eden dizinin en iyi sezonu için ilk jenerasyonun olduğu ilk iki sezon diyebiliriz. Dizinin en “weirdo” karakteri Sid’in babasının ölümünden sonra hiçbir şey olmamış gibi gününe devam etmesi, gecesinde gittikleri kulüpte en iyi arkadaşı Tony’e sarılarak babasının öldüğünü söylemesi ve gözyaşlarına boğulması gerçek bir kırılma anıydı. Bu sırada sahnede Crystal Castles “Alice Practice”i çalıyordu. Büyük bir acıyı gürültüyle bastırmak istediğiniz anların müthiş bir yansımasıydı bu sahne. Sid’in bir süredir uzaklaşsa da en yakın arkadaşına sığınma isteğiyle üzüntüsünü yaşaması gözlerde yaşlar bırakmıştı. “Skins”in oldukça başarılı bir soundtrack’i olduğunu ve bugün izlediğimiz pek çok ünlü oyuncunun (Dev Patel, Nicholas Hoult ve Game of Thrones’dan bildiğimiz Joe Dempsey ile Hannah Murray) gençlik hallerini izleyebileceğinizi de not düşelim. 

“Seventeen” – Sharon Van Etten
Sex Education/ IMDB: 8.3

Gillian Anderson’un seks terapisti Jean rolünde harikalar yarattığı “Sex Education”, Otis ve Maeve’in bir türlü birbirlerine açılamamaları, Eric’in efsane sahneleri derken Netflix evreninde izleyebileceğimiz en iyi gençlik dizilerinden biri olduğunu kanıtladı aslında. “Sex Education” içindeki en anlamlı sahnelerden biri de, Aimee’nin otobüs sahnesiydi. Daha önce, bindiği bir otobüste bir erkeğin tacizine uğrayan Aimee, uzun süre otobüse binemez ve yolu yürümeyi tercih eder. Yaşadığı korku ve şaşkınlık tüm hayatına sirayet etmiştir. Bunun üzerine Aimee’nin okuldaki arkadaşları onunla birlikte otobüse binerek ona yeniden kendine güvenmesi için yardım eder. Maeve ona “Bu sadece aptal bir otobüs” der, Aimee otobüse adımını atar, tüm okul arkadaşları bomboş otobüsün en arka koltuğunda Aimee’nin yanına oturur. Aimee yalnız olmadığını anlar. Bu, kadın dayanışmasıdır… İşte bu efsane sahnenin arkasında Sharon Van Etten’in “Seventeen” şarkısı çalıyor. 

“Say Goodnight Not Goodbye” – Beth Nielsen Chapman
Dawson’s Creek/ IMDB: 6.6

Joshua Jackson, Michelle Williams ve tabii ki Katie Holmes’un gençlikleriyle aklımızı başımızdan alan Dawson’s Creek’i unutmak mümkün değil! 1998’de başlayıp 2003’te sona eren diziyi bir zamanların CNBC-e kanalında az mı izledik? Kimin kiminle ilişkisinin olduğunu, kimin platonik takıldığını, kimin nerede kiminle öpüştüğünü tam olarak hatırlayamadığımız ama izlerken iyi vakit geçirdiğimiz Dawson’s Creek’te de pek çok ikonik an yaşandı. Bunlardan biri de birbirlerine yakıştıklarını asla düşünmediğimiz ama öpüşmelerinin çok büyük olay olduğu Dawson ve Joey arasında yaşandı. Bu “öpüşmeden sonra kimin ne diyeceğini bilemediği” anların fon müziği de “Say Goodnight Not Goodbye”dı. 

“Where You Lead” – Carole King
Gilmore Girls / IMDB: 8.1 

Aslında Gilmore Girls içinde bir “o sahne”den bahsedemeyiz çünkü bu dizi zaten uzun uzun süren diyalogların, anne ve kızın uyumunun, bazen de uyumsuzluğunun altını çizen sahnelerle doluydu. Esas kızımız Rory’nin hayatına giren erkekler de bir çeşit “yan hikâye”ydi. Ancak bu erkeklerden birinin “Supernatural”dan tanıdığımız Jared Padalecki diğerinin de “This is Us”tan bildiğimiz Milo Ventimiglia olduğunu söyleyelim. 2000 yılında başlayan Gilmore Girls’te müthiş karakterlerden biri de Melissa McCarthy’di. Belki de bu diziden çıkıp kariyeri en büyük yükselişte olan aktris de o oldu. Netflix’te “Gilmore Girls”ün “A Year in The Life” adında bir sezonu daha var. Bu sezon 2016’da çekildi ve karakterlerin yıllar sonra ne yaptığına odaklandı. Jenerik müziği ise değişmedi elbette: “Nereye gidersen git, seni takip edeceğim.” 

“All For Us” – Zendaya, Labrinth
Euphoria- IMDB: 8.4 

Yönetmen koltuğunda Augustine Frizzell’in oturduğu aynı isimli İsrail yapımı diziden uyarlanan “Euphoria”da 17 yaşındaki Rue’nun hikayesi anlatılıyor.. Zendaya’nın hayat verdiği Rue’nun anlattığı hikayeler; seks, kimlik arayışı, travma, sosyal medya, uyuşturucu, aşk ve arkadaşlık gibi temaları ele alıyor. Parçalanmış bir kişilik olan Rue ve dizinin tartışmasız en renkli tipi Jules “Euphoria”nın öne çıkan karakterleri. Son dönemin en başarılı dizilerinden biri olarak gösterilen “Euphoria”daki tüm müzikli anlar muhteşem. Ama ilk sezonun finalinde Rue’nun tam düzeldi derken yeniden dağıtması anında çalan şarkı, Rue’ya hayat veren Zendaya ve Labrinth’in “All For Us” şarkısı. Zendaya bu dizide gerçekten harikalar yaratıyor. Hayranı değilseniz bile fikrinizin değişeceğine eminiz. 

“Babe, I’m Gonna Leave You Tonight”- Led Zeppelin
One Tree Hill / IMDB: 7.7

2003 yılında yayınlanmış olan “One Tree Hill” ne diziydi ama! Yine bir zamanların ikonu CNBC-e kanalı tarafından yayınlanan dizinin başrollerinde Chad Michael Murray ve Hilarie Burton vardı. Aslına bakarsanız bu dizi, şarkıların “o sahne”lerde nasıl kullanılacağı konusunda çok büyük başarı yakalamıştı. Örneğin 3’üncü sezon finali… Yeni evli Nathan ve Haley balayı için İngiltere’ye gideceklerdir, Lucas’ın arabasıyla havalimanına doğru yola çıkarlar. Rachel hamile olduğunu söyler, ancak Cooper inanmaz. Rachel direksiyona hamle yapar ve Cooper kontrolü kaybeder. Köprüde karşılaşan iki araba birbirine çarpacakken limuzin nehre uçar. Nathan, Cooper ve Rachel’ı kurtarmak için suya atlar. Ancak üçü de su yüzüne çıkamaz. Bu sahnede Led Zeppelin’den “Babe, I’m Gonna Leave You Tonight”ın çalması izleyenlerin tüylerini diken diken etmişti. 

“The Walls Came Down”- The Call
13 Reasons Why / IMDB: 7.6 

Yayınlandığı günden beri hem tartışmaların odağında olan hem de genç yaşta yaşanan depresyona dikkatleri çeken “Ölmek için 13 Sebep” dizisinde oldukça çarpıcı sahneler var. Bunlardan biri, Clay’in okula yeni gelen bir ekibe okulu gezdirdiği sahne. Liberty High’ın sözde müthiş özelliklerini sayıp döken Clay, en sonunda Hannah’ın dolabının önüne gelir ve “Bu dolap kendini öldüren bir kıza ait. Bu okulda herkes harika, ta ki kendinizi öldürmek isteme motivasyonunu size verene kadar. Eninde sonunda gerçek ortaya çıkar” der. Bu durumdan herkes çok rahatsız olur ve okul müdürü gelip “Clay benimle odaya geleceksin. Herkes sınıflarına!” diyerek olaya müdahale eder. Yeni çocuklardan biri de o sırada “Yeni oyun!” diye bağırır. İşte tam o anda, 1983 tarihli The Call klasiği “The Walls Came Down”ın sadece intro’sunu duyarız. Şarkının tamamını dinlediğinizde, “Herkes uyarıldı, duvarlar yıkıldı/ Orada gülüyorlardı, artık gülmüyorlar” sözlerinin bu sahneyle ne kadar uyumlu olduğunu göreceksiniz. 

“Hallelujah” – Imogen Heap
The O.C. / IMDB: 7.5

Gelmiş geçmiş en havalı gençlik dizilerinden biri olan “The O.C”yi izlemediyseniz bile mutlaka duymuşsunuzdur. 2003’te başlayıp 2007’de sona eren dizinin başrolündeki Micha Barton’un canlandırdığı Marissa Cooper karakteri de gönlümüzde ayrı bir yere sahip. 3. sezonun finalinde Marissa’nın geçirdiği kazadan sonra Ryan’ın kollarında ölmesi izleyicileri gözyaşlarına boğarken, fonda çalabilecek en iyi şarkılardan biri oldu Imogen Heap’in “Hallelujah” cover’ı. “The O.C” bu şarkıyı seviyor çünkü şarkının Leonard Cohen’li versiyonunu da ilk sezonda kullanmıştı. Bu sahne, bugün bile açıp derdinize dert katarak izleyebileceğiniz The O.C’nin ikonik anlarından biri. 

Kaynak: Buzzfeed.com