Britanyalı rock grubu Coldplay, alternatif rock ve post-Britpop sahnesinin dünyadaki en önemli ekiplerinden biri.

7 Grammy, 9 Brit ve 4 Billboard Müzik Ödülü olmak üzere 65’ten fazla ödülün sahibi olan Coldplay; Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman ve Will Champion’dan oluşuyor. Ekip, karantina boyunca kaydettikleri yeni şarkılarını yakın zamanda Music Of The Spheres adıyla yayınlayacak. İşte dünyanın en büyük gruplarından Coldplay hakkında bilmeniz gerekenler… 

YENİ ŞARKI OYUNLA GELDİ 

Grubun yeni şarkısı “Higher Power”ın ilk gösterimi Uluslararası Uzay İstasyonunda bulunan Fransız ESA astronotu Thomas Pesquet’le bir bağlantı yapılarak gerçekleştirildi. Bu gösterimden önce sosyal medyada da biraz oyunlu işler döndü aslında. Ekip sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımla hayranlarını AlienRadio FM isimli bir siteye yönlendirdi. Burada sanal bir radyo/telsiz vardı. Bilinmeyen bir alfabeyle duyuru yapan telsizi Coldplay fanları anında çözdü ve yeni şarkı uzay-zaman kırılmasına bir gönderme yapan “Higher Power” oldu. 

PECTORALS? STARFISH? NEYSE Kİ: COLDPLAY! 

Grup 1996 yılında Chris Martin ve baş gitarist Jonny Buckland tarafından Pectoralz adı altında kuruldu. Ancak basçı Guy Berryman gruba katıldığında, bu ismi Starfish ile değiştirdiler. Neyse ki, Phil Harvey ve davulcu ve vokalist Will Champion’un gruba katılmasıyla Coldplay ismine karar verdiler. Bu isim, kendi grubuna isim arayan Tim Crompton’ın fikriydi ama Coldplay ismini kendi müziği için “çok iç karartıcı” bulmuş ve kullanmamıştı. Her işte bir hayır var tabii! 

CHRIS MARTIN: “KENDİMİ BİR POP YILDIZI OLARAK GÖRMÜYORUM”

Grubun solisti Chris Martin, pandemi döneminin ona yeni bir bakış açısı kazandırdığını söylüyor. “Geçen yıl oldukça ufuk açıcıydı. Ben kimim ki, Wembley stadı bana ‘Harikasın’ demeden? Şu anda hayatımda bir pop yıldızı olmaya çok bağlanmamaya çalışıyorum. Kendi değerimi başkasının ölçmesine izin vermiyorum”. Bir yandan da grubu olduğu için kendini çok şanslı hissettiğini söylüyor, Martin. “Grup içinde yaptığımız şeyleri insanlara ne zaman gösterebileceğimizi bilmemek hayal kırıklığı yaratıyor. Ama yine de içinde bulunduğum duruma dair derin bir minnettarlık ve mutluluk içindeyim” diyor.

“2021 BENİM İÇİN MÜZİKAL ÜTOPYALARIN YILI”

Chris Martin, müzikte istenilen her şeyin istenildiği anda dinlenmesi konusunda da bir ütopya içinde yaşadığını ifade ediyor. “Şu anda 2021’de herkes her şeyi yapıyor. Olivia Rodrigo’yu AC/DC’yi sevdiğiniz kadar sevebilirsiniz ve kimse bunun garip olduğunu düşünmez. Ayrıca Olivia Rodrigo’yu dinleyebilir ve ardından 70 yıl önce kaydedilmiş bir şeyi dinleyebilirsiniz. Bu mucizevi. Tek bir şeye sıkışıp kalmak anlamsız. Bu müzikal bir ütopya!” diyor. Son dönemlerde 80’ler, 90’lar ve 50’leri dinlediğini ve “büyük bir Frank Sinatra evresinden geçtiğini” de ekliyor sözlerine. 

HEM ÇOK HIRSLI, HEM KENDİNE GÜVENSİZ 

Chris Martin aslında kendine çok güvensiz bir müzisyendi. Coldplay’in dünyanın en büyük grubu olmasını isteyecek kadar da hırslıydı. Ve bu hırs bazen yanlış seçimlere yol açtı. Mesela Martin, Coldplay’in üçüncü albümü X&Y‘nin “pek doğru bir albüm olmadığını” itiraf ediyor. Ama gene de bu albümü yayınladılar. Kendine baskı yapmayı bıraktığında önce Everyday Life sonra da büyük ticari başarı kazanan albümleri A Head Full of Dreams’i yaptılar. Chris Martin bu konuda şöyle diyor: “İlk etapta müzik yapmak istememe neden olan duyguya geri döndüm. Tamamen filtresiz, çok ham ve saf duygulara…” 

STÜDYODA GERÇEKTEN DE BİR HİPNOZCU VARDI

Dünyaca ünlü prodüktör Brian Eno, Coldplay’in dördüncü stüdyo albümü Viva la Vida or Death And All His Friends için Coldplay ile çalıştı. Daha sonra da beşinci albüm Mylo Xyloto için yine Coldplay’le bir araya geldi. Brian Eno Viva la Vida albümü için stüdyoya bir hipnozcu gelmesini önerdi ve grup da bunu kabul etti. Topluluk, Viva La Vida..’daki müziğin çoğunu hipnoz altında yaptıklarını söylüyor! 

COLDPLAY ŞARKILARI REKLAMLARDA KULLANILAMAZ! 

Coldplay, müziklerinin reklamlarda kullanılması adına yapılan teklifleri reddediyor. Üstelik bu teklifler Coca Cola ve Gap gibi büyük şirketlerden gelse bile! Hatta çok büyük bir firmadan “Yellow” şarkılarını kullanmak için onlara bir teklif gelmiş. Ancak grup, ‘şarkıların anlamlarını satsaydık kendimizle yaşayamazdık’ diyor ve büyük meblağları bile elinin tersiyle reddediyor. 

HER ŞEYİ KENDİ ARALARINDA EŞİT BÖLÜŞÜYORLAR

Grup üyeleri, konserlerden kazandıklarını da kendi aralarında adil bir biçimde bölüşüyorlar. Yani Chris Martin herkesten daha fazla pay sahibi değil! Coldplay ayrıca, sahne şovlarına da harcama yapmaktan çekinmiyor. Mylo Xyloto’nun tanıtım turnesinde şarkıya göre renk değiştiren bileklikleri seyirciye dağıtmışlardı. Coldplay bunun için 4.22 milyon dolar (yaklaşık 20.5 milyon TL) harcamıştı. Grup ayrıca tüm grup kârının yüzde 15’ini hayır kurumlarına bağışlıyor.

Kaynaklar: NME, Variety, Music-News.com, Rolling Stone, NME, Daily Mail