Sinemanın büyüleyici bir yanı var, şüphesiz. Yusuf Atılgan’ın ünlü “Aylak Adam” romanında da dediği gibi, “Sinemadan çıkmış insan” olmak bir başka: “Gördüğü film ona bir şeyler yapmış. Salt çıkarını düşünen kişi değil. İnsanlarla barışık.”

Sinemadan çıktığımızda hafızalarımızda kalan resimlerin yanında kulaklarımızda da kalan pek çok şarkı var. Ne zaman dinlesek, o filmin derin sularına kaptırır gidiveririz kendimizi. Hatta filmi bir kez daha açıp izlemek isteriz. İşte Dergy’nin seçkisiyle kalbimizde her zaman bir yeri olan o film müzikleri…

Issız Adam
Ayla Dikmen- Anlamazdın 

“Karların üstünde donmak üzeresin, uyku tatlı geliyor şimdi ama aslında öldüğünün farkında değilsin.”


Çağan Irmak’ın 2008 yılında yayınlanan ve büyük ilgi gören “Issız Adam” filminin başrollerini Melis Birkan ve Cemal Hünal paylaşıyor. Ada ve Alper arasındaki büyük aşk, Alper’in yalnızlığı seçmesiyle sona ermiş olmasına rağmen, yıllar geçip karşılaştıklarında, bu büyük aşkın izleri her iki karakterde de kalmıştı. Bunda, 1987 hiti “Anlamazdın”ın payı büyüktü elbette. Şarkı, 32 yıl sonra “Issız Adam” sayesinde yeniden hit olmuştu.

 

Gemide 
Uğur Yücel- Gemide 

“Şu küçücük gemide neden düzen bozuluyo be Kamil?”


1998 yılında yayınlanan, Serdar Akar’ın yönetmenliğini üstlendiği “Gemide”nin başrollerinde Erkan Can, Naci Daşdöğen gibi isimler var. Film, Altın Portakal’dan 4 ödülle dönmüş ve Cannes Film Festivali’nin resmi bölümü olan Semaine de la Critique’e seçilmiş ender Türk filmlerinden biri olmuştu. “Gemide”nin film müziğini Uğur Yücel yapmıştı. 

Canım Kardeşim
Cahit Oben- Canım Kardeşim 

“Sokakta rastladığım bütün adamlara ‘Acaba babam bu muydu’ diye bakar dururdum.”

1973 yılında yayınlanan “Canım Kardeşim”in yönetmeni Ertem Eğilmez’di. Türk filmlerinin başyapıtları arasında gösterilen “Canım Kardeşim”in başrollerinde Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Adile Naşit gibi isimler var. Bu film, Tarık Akan’ın yönetmen Ertem Eğilmez’e “Neden hiçbir filminle ödül almadın?” demesi üzerine Eğilmez’in dram çekmeye karar vermesiyle çekilmiş. Eğilmez “Canım Kardeşim”le Altın Koza aldıktan sonra da bir daha hiç dram çekmemiş. “Canım Kardeşim”in müziklerinde imzası olan Cahit Oben de 1973’te ödül almıştı. Günümüzde Lalalar grubunun “İsyanlar” parçasında kullandıkları sample da “Canım Kardeşim”e aittir. 

 

Eşkıya
Erkan Oğur- Fırat Ağıtı 

“Korkma sadece toprağa gideceksin, sonra toprak olacaksın, sonra sularla birlikte bir çiçeğin bedenine yürüyeceksin oradan özüne ulaşacaksın çiçeği özüne bir arı konacak, belki belki o arı ben olacağım…”


Eşkıya, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel’in paylaştığı 1996 yapımı bir filmdi. Yavuz Turgul’un yönettiği ve senaryosunu yazdığı Eşkıya, 1996-1997 sezonunda 2 milyonu aşkın seyirci tarafından izlenmişti. Eşkıya’nın bu büyük başarısındaki en önemli pay, şüphesiz Erkan Oğur’un 12 şarkıdan oluşan soundtrack’ine aitti. “Fırat Ağıtı” ne zaman çalsa, filmin sahneleri gözümüzün önüne geliverir… 

 

Her Şey Çok Güzel Olacak 
Mazhar Alanson- Bu Ne Biçim Hikaye Böyle 

“Bilemiyorum Altan!”

Ömer Vargı’nın yönetmenliğini üstlendiği, Cem Yılmaz’ın ilk sinema deneyimi “Her Şey Çok Güzel Olacak” 1998 yılında Türk sinemasının replikleri en çok ezberlenen filmlerinden biri oldu diyebiliriz. Filmde Cem Yılmaz’ın yanı sıra Mazhar Alanson, Selim Naşit Özcan, Ceyda Düvenci gibi isimler de oynuyordu. Soundtrack ise elbette Alanson’a emanetti. “Benim Hala Umudum Var”, “Bir Zamanlar Fırtınalar Estirirdim”, “Bu Ne Biçim Hikaye Böyle” gibi hitler bu soundtrack’te yer alıyordu.

 

Selvi Boylum Al Yazmalım 
Cahit Berkay- Selvi Boylum Al Yazmalım 

“Sevgi neydi? Sevgi sahip çıkan dost, sıcak insan eli, insan emeğiydi. Sevgi iyilikti, sevgi emekti…”

 

 

Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerinden biri de,  başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın paylaştığı 1978 yapımı “Selvi Boylum Al Yazmalım”dır. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un unutulmaz eserinden uyarlanan filmin atmosferi, Şoray ve İnanır’ın uyumu ve fonda Cahit Berkay’ın çaldığı müziği sayesinde gönlümüzde bambaşka bir yeri vardır.