Ana SayfaÖzel DosyaErgenlik dönemini konu edinen 7 film

Ergenlik dönemini konu edinen 7 film

Ah o sancılı ergenlik dönemi… Birçok soruya cevap aranılan o inişli çıkışlı dönemi konu edinen, büyüme sancısını derinden duyumsayacağınız en iyi filmler karşınızda.

Zeynep Sipahi / [email protected]

Geçenlerde bir arkadaşımla filmler üstüne konuşurken, büyüme sancısını odağına alan yapımları ne kadar etkileyici bulduğundan bahsetti. İlk başta bunu yadırgadım, çünkü bana uzak gelen bir konuydu ve hatta bunu işleyen filmlere de biraz önyargılı yaklaştığımı o an fark ettim. Çünkü geriye dönüp bakınca o isyankar, öfkeli “klasik ergen” tanımlarına uymayan, daha yumuşak geçişli bir ergenlik yaşamıştım. Bu bir şans mı, bilemem ama bir gerçek var ki ergenlik, “Ben kimim?” sorusuna cevapların arandığı, kişiliğini inşa etme ve kendini gerçekleştirme çabasının belki de bütün hayatı şekillendirdiği gerçekten de zorlu bir dönem. Bu konuyu farklı şekillerde ele alan birçok film var, ben de onlar arasından son yıllarda en dikkat çekenleri sizler için derledim. Şimdiden iyi seyirler!

“Lady Bird” (2017)

Kadın hikayelerini filmlerinde işleyen yönetmen Greta Gerwig‘in 2017 yılında vizyona giren ve adını geniş kitlelere duyurmasını sağlayan filmi “Lady Bird”, genç bir kızın kendini gerçekleştirme savaşını konu ediniyor. Her ebeveyn gibi Christine McPherson‘ın anne ve babası da onun için “en iyi”sini ister ama kimse Christine‘e ne istediğini sormaz. İsyan edip ailesini ve özellikle de annesini karşısına alan Christine‘in hikayesini konu edinen film, beş dalda Oscar’a aday gösterilmişti.

“Moonlight” (2016)

“Moonlight” oldukça çarpıcı ve hatta kalbinizi sızlatan bir film diyebiliriz. Annesi uyuşturucu bağımlısı olan Chiron adlı bir çocuğun yaşamının üç ayrı evresine odaklanan film, yoksulluk, cinsel yönelim, ırk ve erkeklik gibi kavramları tek bir potada eriterek Chiron‘un kendini gerçekleştirme ve dönüştürme çabasına odaklanıyor. Filmin, yılın en iyi filmi dahil Oscar’da üç ödül kazandığını da not düşelim.

“Boyhood” (2014)

Gerek konusu gerekse de kurgusuyla oldukça etkileyici bir film “Boyhood”. “Before Sunrise”, “Before Sunset” ve “Before Midnight” serisinden tanıdığımız ödüllü yönetmen Richard Linklater‘ın bu filmi, altı yaşındaki bir çocuğun hikayesini 12 yıl boyunca gerçek zamanlı olarak takip edip çekmesiyle hayata geçti. Anne ve babası o küçük yaştayken ayrılan Mason‘ın büyüme hikayesi çok etkileyici.

“Happy as Lazzaro” (2018)

Alice Rohrwacher‘ın yönetmenliğini üstlendiği “Happy as Lazzaro”nun masalsı anlatımı sizi bambaşka bir dünyaya davet ediyor. Oldukça saf ve iyi niyetli olan Lazzaro‘nun doğup büyüdüğü köyden çıkıp şehre gitmesi, gerçek dünyayla tanışması ve her şeye rağmen kendini gerçekleştirmeye çalışırken koruduğu iyi niyeti izleyicinin yüreğini ısıtan türde.

“Call Me By Your Name” (2017)

Entelektüel bir ailenin oğlu olan 17 yaşındaki Elio Perlman‘ın, cinsel kimliğini keşfetme hikayesini konu edinen Call Me By Your Name, vizyona girdiğinde oldukça ses getirmişti. İtalya’nın o sımsıcak havasını duygu yüklü bir hikayeyle harmanlayan film, Elio ve Oliver arasında gelişen olaylarla birlikte büyüme sancısını da başarılı bir şekilde beyazperdeye taşıyor.

“Coda” (2021)

Akademi Ödülleri’nde yılın en iyi filmi başta olmak üzere üç ödüle layık görülen “Coda”, 17 yaşındaki Ruby‘nin bütün zorluklara rağmen kendini gerçekleştirme çabasını müzikle birlikte harmanlıyor. Bir yanda şarkı söylemeye dair duyduğu büyük tutku, diğer yanda işitme engelli ailesine dair üstlendiği büyük sorumluluk…

Bonus:

Tabii ki büyüme sancısını ve ergenlik dönemini konu edinen birçok iyi film var ama özellikle son dönemde ses getiren başarılı yapımları sizlerle paylaşmak istedim. Ne var ki söz konusu ergenlik olunca, efsanevi yönetmenlerden François Truffaut‘nun “Les quatre cents coups” yani “400 Darbe” filminden bahsetmeden bu konu çok eksik kalırdı. Eğer hala izlemediyseniz, listenin en başına sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan bu harika filmi almanızı öneririm.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR