Ana SayfaMüzikDünyanın en pahalı plakları

Dünyanın en pahalı plakları

Bazıları sanatçı tarafından ölmeden birkaç saat önce imzaladığı, bazılarıyla dünyada tek bir adet basıldığı için milyonlara satılan dünyanın en pahalı plaklarını biliyor musunuz? 

Dijital platformların bütün müzik sektöründe egemenliğini kurması üstüne tek bir tıkla istediğimiz sanatçının istediğimiz şarkısına ulaşabiliyor olmamız büyük lüks. Her ne kadar basılı kopyalara artık sırt çevrilmiş olsa da son yıllarda plak güçlü bir yükselişe geçti. Özellikle plak koleksiyonerlerinin artmasıyla birlikte müzik sektörü bu anlamda altın çağını yaşamaya başladı. Ancak bu, yakından ilgilenenlerin iyi bileceği üzere, hiç de ucuz bir hobi değil. Bugüne kadar kavuşmayı dilediğiniz bir plağa en fazla ne kadar verdiğinizi bir düşünün ve onu 100 ya da binle çarpın, evet doğru duydunuz, bazı grup ve sanatçıların plakları altından bile daha değerli. Peki dokunmaya bile kıyamayacağınız dünyanın en pahalı plakları hangileri?

En pahalı plaklar söz konusu olduğunda tek bir grup var ki birinciliği elinde tutuyor, hem de tek bir albümüyle değil, birkaç albümüyle birlikte. O isimse The Beatles! John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr tarafından 196o yılında kurulan The Beatles, 10 yıl içinde dağılmasına karşın müzik tarihinin en çok satan albümlerine imza atmayı başardı.

1963 yılında yayınladıkları ikinci albümleri “With The Beatles” albümünde de yer alan ‘Till There Was You’ adlı parçasına ait plak Liverpool’lu müzisyen Les Maguire‘ın tavan arasında 50 yıl saklı kaldıktan sonra bir açık artırmada satışa sunuldu ve 77 bin 500 pounda yani günümüz kuruyla tam 1 milyon 750 bin liraya satıldı. Tabii bunda plağın üstünde menajerleri Brian Epstein‘ın el yazısı notlarının bulunmasının da payı oldukça büyük.

Bu plak The Beatles‘ın açık artırmada en düşükten satılan plağı diyebiliriz, çünkü “Yesterday & Today” albümü 125.000 dolar’a satıldı. Bu fiyata gitmesinin en büyük nedeni ise kötü şöhretli “kasap” kapağına sahip olmasıydı. 1966 yılında sadece Amerika ve Japonya’da piyasaya sürülen plağın kapak tasarımı o kadar tepki aldı ki vakit kaybedilmeden yeni bir versiyonuyla tekrar satışa sunuldu. İşte o nadir bulunan kapak plağın kendisinden de değerli oldu.

plak

Her geçen yıl The Beatles‘ın plaklarının değeri daha da arttı. 2013 yılında grubun “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” adlı albümü Amerikalı bir alıcı tarafından tam 290 bin 500 dolara yani yaklaşık 5 milyon 500 bin liraya satın alındı. Bunun en büyük nedeni ise plağın grubun dört üyesi tarafından da imzalanmış olmasıydı.

The Beatles‘ın rekor kıran satışı ise grup üyesi Ringo Starr’ın açık artırmaya koyduğu “The Beatles (White Album)” albümü oldu. Ringo basılan ilk “White Album”ün sahibi olmanın getirdiği haklı gururu uzun bir süre yaşadıktan sonra Amerika’daki bir müzayedede tam 790 bin dolara sattı. Seri numarasının 0000001 olması ise onu daha da değerli kıldı ve en pahalı plaklardan biri olarak müzik tarihine geçti.

The Beatles’ın plaklarıyla boy ölçüşenler

The Beatles dünyanın en pahalı plakları arasındaki yerini korurken, tabii ki açık artırmalarda en az onlar kadar değerli olan bazı plakları da göz ardı etmemek gerekiyor. 2015 yılında Ringo Starr‘ın rekor kıran satışından sonra bir daha bu rekor kırılır mı derken, New York çıkışlı hip hop grubu Wu-Tang Clan‘ın “Once Upon a Time in Shaolin” albümü bu rekoru büyük bir farkla kırdı. Altı yıl boyunca gizlice kaydedilen ve 2015 yılında tek bir kopya ile sınırlı kalarak satışı yapılan albüm açık artırmada tam 2 milyon dolara alıcı buldu.

Elvis Presley gibi efsanevi bir ismin plağı da dünyanın en pahalı plakları arasında yer alıyor. ‘My Happiness’ adlı şarkısının yer aldığı plak, plak formatının en güçlü savunucularından biri olan The White Stripes‘ın solisti Jack White tarafından 2015 yılında 300 bin dolara satın alındı.

Ve tabii ki John Lennon ve Yoko Ono‘nun “Double Fantasy” adlı plağı da rekor bir satışa sahip. İmzalı plaklar her zaman açık artırmalarda o plağın değerini birkaç katına taşıyor, ancak bu plağın hikayesi bambaşka. John Lennon ve Yoko Ono‘nun 8 Aralık’taki ölümünden sadece saatler önce imzalanan Double Fantasy”nin bu kopyası, 1999’da 150 bin dolara satıldı.

john. lennon yoko ono

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR