Son dönemlerde yurtdışında kazandıkları başarılarla bizi gururlandıran müzisyenlerimizi mercek altına aldık.

Gücünü Anadolu’nun verimli topraklarından alan şarkılarıyla yurtdışında bizi başarıyla temsil eden, gurur duyduğumuz müzisyenlerimiz, gün geçtikçe çoğalıyor. Onların global sahnede elde ettikleri alkışlanacak zaferleri de biz dinleyicilerini keyiften dört köşe ediyor, haliyle. Artık tek başarımızın Eurovision olduğu günler geride kaldı. İşte başarılarıyla göğsümüzü kıvançla dolduran yerli müzisyen ve gruplarımız…

Gaye Su Akyol 

gaye su akyol

Onunkisi sahiden de dediği gibi, “istikrarlı hayal hakikattir” mottosuyla birebir örtüşen bir başarı. 2019’un mayıs ayında dünyaca ünlü rockstar Iggy Pop, BBC Radio 6’daki programında Akyol’un “Şahmeran” şarkısını çalmış ve ünlü şarkıcı hakkında “O, pek çok şeyin kıyısındaki ülkesinde deli fişek bir Türk. Albümü muhteşem. Çaldığım şarkının adı Şahmeran. İsmi Gaye Su Akyol. Türkiye’de gerçek bir fenomen…” ifadelerini kullanmıştı. 2019’un aralık ayında ise dünyanın en prestijli yayınlarından New York Times, Gaye Su Akyol’a geniş yer verdiği makalesinde onun için “Türk rock müziğin en büyük umudu” demişti. 

Mahmut Orhan 

mahmut3

Hikayesi Bursa’da başlayan genç yetenek Mahmut Orhan, sadece birkaç yıl içinde global çapta büyük başarılar elde etti. “Feel”in elde ettiği inanılmaz başarıyı devam ettiren Mahmut Orhan, dünyanın en önemli plak şirketlerinden Ultra Records’la anlaşma imzaladı. Calvin Harris, Steve Aoki gibi isimlerin de bulunduğu Ultra Records bünyesinde birbirinden başarılı şarkılar yayınlamaya devam eden Mahmut Orhan, Kanada’dan Arap ülkelerine, Almanya’dan Rusya’ya dünyanın dört bir yanında sesimizi milyonlarca insana duyurdu. Orhan, 2017’de dünyanın en ünlü müzik dergilerinden Billboard’a da konu olmuştu.

Karsu

Hollanda doğumlu Türk asıllı bir sanatçı olan Karsu, daha 7 yaşındayken piyano çalmaya başladı. Daha 17 yaşındayken, ödüllü belgeselci Mercedes Stalenhoef’un Karsu’nun hayatını çektiği “Karsu: I Hide A Secret” belgeseli, Uluslararası IDFA belgesel festivalinde gösterime girdi. Hollanda-Amerika Trust Organizasyonu, Karsu’yu New York’taki dünyaca ünlü Carnegie Hall konser salonuna bir konser için davet etti. Karsu bu konserdeki başarısından sonra Amerika, Endonezya, Almanya, Belçika, Surinam, İngiltere, Brezilya ve daha birçok ülkede konserler verdi. Karsu, 19 yaşındayken yayınladığı ilk albümünden bugüne, büyük başarılar elde ederek göğsümüzü kabarttı. 

Altın Gün 

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde kurulan Türk saykedelik folk müzik grubu Altın Gün’ün kadrosu yarı Hollandalı, yarı Türk. Grup, basçı Jasper Verhulst tarafından kuruldu. Verhulst, İstanbul’a yaptığı bir ziyarette Anadolu müziğinden çok etkilendi. Döndüğünde de sosyal medya üzerinden grubun iki Türk üyesi Merve Daşdemir ve Erdinç Yıldız Ecevit’i buldu. Altın Gün’ün büyük patlaması Alicia Keys’in tatili sırasında arka fonda çalan “Halkalı Şeker” ile internette oldu. Grup geleneksel Türk şarkılarını, Selda Bağcan, Barış Manço ve Erkin Koray şarkılarını da kendilerine has çalıp söylüyor. 60’ların ve 70’lerin hareketli ruhunu tüm dünyaya duyuruyor. 2020 Grammy ödüllerinde aday olan Altın Gün, Primavera, Sziget gibi pek çok ünlü festivalde çaldı. Bu yıl Coachella’da da çalacaklardı ancak festival ertelendi.

Islandman

islandman

Egzotik şarkılarını kendilerine özgü bir stilde çalan Islandman, 2016’da Danimarkalı bağımsız plak şirketi Music for Dreams tarafından keşfedildi ve ardından Ağıt adlı EP’lerini yayımladı. 2017’de Rest in Space başlıklı ilk uzunçalarları yine aynı etiketle çıktı. Tolga Böyük’ün solo projesi olarak kurulduktan sonra, bugün multienstrümantalist bir üçlü olarak hayatına devam ediyor, Anadolu saykedelik semalarından ses veriyor. Cappadox, Sunbeat, Apple Flower ve Boom gibi önemli festivallerde çalan Islandman, 2018’deki Montreux Caz Festivali’nde “En iyi çıkış yapan grup” seçildi. Elton John da Apple Music içinde yayın yapan Beats 1 için hazırladığı radyo programında grubun “Shu” parçasını çalmıştı.

Oceanvs Orientalis

Ekran Resmi 2020 05 18 15.02.33

Oceanvs Orientalis, Şafak Öz Kütle tarafından kuruldu. Şafak Öz Kütle, elektronik müzikteki “estetik anlayışını” sorgulayan kolektif bir oluşum olarak tanımlıyor, Oceanvs Orientalis’i. São Paulo, Burning Man ve Garbicz Festival gibi etkinliklerde çalan, yurtiçinde de pek çok önemli sahnede yer alan Oceanvs Orientalis, özgün prodüksiyonları ve remixleriyle elektronik dünyasında sağlam bir yer edindi. Xuma Beach’te çalarken Acid Pauli tarafından keşfedilen DJ, dünyanın en önemli elektronik müzik mecralarından Mixmag’e de konu oldu.

Serhat Durmuş 

sd

Görünür olmayı pek sevmeyen, yaptığı şarkılarla ön planda olmayı tercih eden Serhat Durmuş, özellikle Pakistan, Hindistan, Kuzey Afrika, Ukrayna ve Ortadoğu’da çok dinleniyor. 1998’de İzmir’de doğan Durmuş, 12 yaşında bateri çalarak arkadaşlarıyla kurduğu rock grubunda müziğe başladı. 13 yaşında elektronik müzikle ilgilenmeye başlayan Durmuş, DJ programları kullanarak remixler yapmaya ve setler oluşturmaya başladı. Müzik prodüksiyon programlarını öğrenen Durmuş, özellikle “La Câlin” şarkısıyla YouTube’da 120 milyonun üzerinde izlenme elde etti. Dünyaca ünlü Trap Nation YouTube kanalı, Durmuş’un pek çok şarkısına listesinde yer verdi. 

Jakuzi 

jakuzi

2015 yılında İstanbul’da kurulmuş bir Türk darkwave ve synthpop grubu olan Jakuzi,  Kutay Soyocak ve Taner Yücel tarafından kuruldu. İlk albümleri Fantezi Müzik’i Domuz Records etiketiyle yayınlayan ekibi, Berlinli plak şirketi City Slang keşfetti ve albüm 2017’de bir kez daha yayınlandı. Grubun çıkarmış olduğu Hata Payı adlı ikinci albümlerinde yer alan “Şüphe” adlı parça, Portekiz’in ulusal radyosu ile İtalya’da bağımsız bir radyo istasyonu olan Radio Citta Aperta’da yayınlandı. Dünyanın önde gelen prestijli yayınlarından İngiliz The Guardian’a konu oldular. Bu yıl 20’inci senesini kutlayacak olan Primavera Sound festivalinde de çalacaklardı ancak festival salgın nedeniyle 2021’e ertelendi. 

Mercan Dede 

Ekran Resmi 2020 05 18 15.09.33

Dünyaca ünlü neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede (Arkın Allen), etnik müziği elektronikle harmanlayarak global anlamda büyük başarı elde etti. Bugüne kadar Susheela Raman, Dhafer Youssef, Sheema Mukherjee, Azam Ali, Ceza ve Hugh Marsh gibi isimlerle çalışan Mercan Dede, 1997’den beri Kanada’da yaşıyor. Dünyanın dört bir yanında sahne alan ve pek çok ödül kazanan Mercan Dede,  2007’de çıkardığı ve Celaleddin-i Rumî’nin 800. doğum yıldönümüne atfen 800 olarak adlandırdığı albümüyle özellikle Avrupa’da ilgi görmüştü. Bu albümle Avrupa Dünya Müziği Listesi’nde (World Music Chart Europe) 2008 yılının Nisan ayında birinci sıraya yükselmişti.

Boğaziçi Caz Korosu 

bogazici

2011 yılının Haziran ayında Şef Masis Aram Gözbek yönetiminde kurulan ve Türkiye’de koro müziğini popülerleştiren Boğaziçi Caz Korosu, yaklaşık 24 kişilik kadrosuyla çağdaş müzikten caza ve çok sesli türkü düzenlemelerine kadar uzanan çok geniş bir repertuvara sahip. Türkiye’de birçok değişik projede yer alan koroyu, tüm dünyada çeşitli uluslararası prestijli etkinliklerde de izleyebilmek mümkün. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışında edinmiş olduğu sayısız başarıyla koro aynı zamanda, Interkultur’un 2012 yılında yayınlamış olduğu dünya sıralamalarında folklor kategorisinde 1. ve dünya genelinde ise 13. olarak gösterildi. Boğaziçi Caz Korosu 2011’den bu yana dünyanın dört bir yanında konserler veriyor ve ödüller alıyor.