Ana SayfaMüzikArif Mardin’le yolu kesişen ünlüler

Arif Mardin’le yolu kesişen ünlüler

Kariyeri boyunca birlikte çalıştığı dünyaca ünlü isimleri hatırlayarak Arif Mardin’i 16. ölüm yıl dönümünde anıyoruz.

Zeynep SİPAHİ / [email protected]

16 yıl önce hayatını kaybeden Arif Mardin bugün yaşasaydı 90 yaşında olacaktı. 25 Haziran 2006’da, 74 yaşında hayatını kaybeden Mardin, Atlantic Records’ta görev aldığı 30 yıl boyunca ve EMI’a geçtiği dönemde dünyaca ünlü birçok sanatçıyla çalıştı. Aretha Franklin, Bee Gees, Barbra Streisand ve Norah Jones bu isimlerden sadece birkaçı. Gelin 11 Grammy Ödüllü bu değerli yapımcıyı yaptığı işler ve beraber çalıştığı yıldızlarla yeniden hatırlayalım.

Bee Gees

Arif Mardin, 1975 yılında “Main Course” albümünün prodüksiyonunu üstlenerek Bee Gees‘in kariyerini bambaşka bir yöne çevirmesini sağladı. 1995 yılında yine Atlantic Records’tan çıkan Bee Gees‘in “Tapestry Revisited: A Tribute to Carole King” albümündeki ‘Will You Still Love Me Tomorrow?’ şarkısıyla biraz nostaljiye ne dersiniz?

Phil Collins 

1980’li yıllarda Arif Mardin‘in yapımını üstlendiği birçok işbirliği yapıldı, ancak bunlar arasında en dikkat çekeni ve unutulmayanı Phil Collins‘in “Face Value” ve “No Jacket Required” albümleri oldu. 1984’te çıkardığı ve Mardin‘in orkestrasını yönettiği ‘Against All Odds’ ise Collins‘in en sevilen şarkılardan.

Aretha Franklin

Soul dendiğinde aklımıza gelen ilk isimlerden biri olan Aretha Franklin ile Arif Mardin‘in işbirliği uzun yıllar boyunca devam etti. Ancak Franklin‘in erken dönem işlerinde onun kariyerini şekillendirme anlamında da önemli bir rol oynayan 1967 çıkışlı “I Never Loved a Man the Way I Love You” albümü adeta bir dönüm noktası oldu. 1971 yılında yayınladığı ‘Rock Steady’ şarkısı ise en dilimize dolananlar arasında.

Chaka Khan

Arif Mardin‘in hem vizyoner yaklaşımı hem de ticari yönden o dönemde neyin iş yapacağına dair nabzı çok iyi bir şekilde yoklamasının bir sonucu olarak 1984’te Chaka Khan‘ın çıkardığı “I Feel for You” yapımcının en büyük hitlerinden biri oldu.

Bette Midler

Aynı zamanda oyuncu olan Bette Midler ile 1989 yılında bir araya gelen Arif Mardin“Wind Beneath My Wings” albümünü yayınladı ve bu Midler için adeta kariyerinde bir dönüm noktası oldu.

Barbra Streisand

90’lı yıllar başarılı prodüktörün pop divalarıyla ödüllü albümlere imza attığı en parlak dönemlerden biriydi. 1997 yılında Barbra Streisand‘ın çıkardığı multi-platin “Higher Ground” albümündeki dört şarkının prodüktörlüğünü üstlenerek başarısına başarı katmıştı.

Jewel

Ünlü prodüktör 1999 yılında Atlantic Records’tayken Jewel ile bir araya gelerek “Joy: A Holiday Collection” albümünü yayınladı. Bu Jewel‘ın üçüncü stüdyo albümü olsa da bizim favorimiz hala 1995 yılında çıkardığı “Pieces of You” albümünde yer alan ‘Foolish Games” şarkısı.

Norah Jones 

Arif Mardin Atlantic Records’tan emekli olduktan sonra EMI Manhattan Records’a geçiyor. İşte tam da bu dönemde Norah Jones‘u keşfediyor. “Come Away With Me” albümünün prodüktörlüğünü üstlenen Mardin bu albümle hem Emmy Ödülü kazandı hem de Grammy’de Yılın Prodüktörü Ödülü’ne ikinci kez layık görüldü.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR