Ana SayfaKeşifKeşif: Dengi Dengine: "Sürekli üretim halinde bir grubuz"

Keşif: Dengi Dengine: “Sürekli üretim halinde bir grubuz”

Rock, etnik, elektronik ve funk türlerini şarkılarında harmanlayarak farklı bir sound yakalayan Dengi Dengine ile bir araya geldik. 

Zeynep SİPAHİ / [email protected]

2004 yılında üniversitede okurken beraber bir cover grubu kuran baterist Reşat Saral ve vokalist-gitarist Buğrahan Çayır, aradan 16 yıl geçtikten sonra, tam da pandemi döneminde, yeniden bir araya gelmeye karar verdi ve Dengi Dengine bu şekilde kurulmuş oldu. Bas gitarda Onur Atar, gitarda Özkan Zeki, perküsyonda Çağrı Yüce ve klavyede Oğuz Akyüz‘ün de dahil olmasıyla grup son halini aldı. Daha önce ‘Akıl’, ‘Ahir Evvel’ ve ‘Meçhul’ gibi teklilerini yayınlayan grup, bestesi Mehmet Güreli‘ye ait olan ‘Kimse Bilmez’ parçasına yaptığı yeni cover’la dikkat çekiyor.

Aslında üniversiteden arkadaşsınız ve uzun yıllar sonra bir araya gelip Dengi Dengine’yi kurmaya karar veriyorsunuz. Bu süreç nasıl gelişti?

Reşat: Buğra ile çok eski dostuz. Üniversiteden ev arkadaşıyız. Birlikte sayısını bilmediğim kadar sahneye çıktık. Bir cover grubumuz vardı. Sonra okullar bitti, herkes bir yerlere dağıldı. Ama aslında tam olarak hiç kopmadık. Bu süre zarfında Buğra kendi solo projesine devam etti. Onur ve ben de birkaç kez o projede çaldık. 2014 yılında yaptığım 4-5 şarkı vardı ama yapıp rafa kaldırmıştım. Pandemi dönemi evlerde kalmak zorunda olduğumuz bir gün Buğra‘yı arayıp bu konuyu açtım. Zaten daha önce dinleyip çok beğendiğini söylemişti. Bu arada gitaristimiz Özkan Zeki’nin çaldığı melodilerin grubun sound’unda büyük etkisi var. Onur da eklenince şarkılar daha da güzel bir hale dönüştü. Sonra grupça o demoları son hallerine getirip tek tek yayınlamaya başladık. Bu sırada yeni şarkılar da yapmaya devam ettik, ediyoruz.

‘Kimse Bilmez’ teklinizi kısa bir süre önce yayınladınız. Cover’ın hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

Onur: ‘Kimse Bilmez’in bir demo halini yapmıştı Reşat, bu şarkı konserlerde çala çala sürekli daha güzel bir forma evrildi. Dinleyenlerin de konserlerde eşlikleri ve gelen tepkilerin güzel enerjisi bu şarkıya yoğunlaşmamızı sağladı. Şarkının kayıt aşamalarında son geldiği enerjik hali bizi çok heyecanlandırdı. Yaz mevsiminin de etkisiyle bizler gibi dinleyenlerin de eğlenmesini istedik.

Aslında birçok kez cover’ı yapıldığı için bu anlamda riskli bir seçim olduğunu söyleyebilir miyiz? Özellikle bu şarkıyı seçmenizin nedeni neydi? 

Buğra: Seyirciyle iletişim kurmayı çok seviyoruz ve birçok şarkıyı birlikte söylüyoruz. Bizim yaptığımız tarzda ‘Kimse Bilmez’ daha önce böyle cover’lanmadı. Şarkıyı ekip olarak çok seviyorduk ve kendi tarzımızda düzenleyip konserlerde çaldığımızda aldığımız tepkiler muhteşemdi. Bu yüzden şarkıyı çok sahiplendik. Mehmet Güreli de bu duygumuza şarkıyı bize emanet ederek destek oldu. Tekrardan çok teşekkür ediyoruz.

Sound’unuzu oluştururken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Reşat: Çocukluğumdan beri bizim evde Türk halk müziği, Neşet Ertaş, Cem Karaca, Selda Bağcan çalar. Babam halk müziği aşığıdır,  çok da güzel sesi vardır ve inanılmaz bir repertuara sahiptir. O yaşlarda pek sevmezdim aslında bu saydıklarımı. Rock, metal ve elektronik müzik dinlerdim sürekli. Ama daha sonra değerini anladım. Hepsi beynime işlemiş birer hazine. Dolayısıyla grubun sound’unda bunların hepsinin bir karışımı var. 

Onur: Ben grubun basçısı olarak kendimi çok özgür hissediyorum. Çok eskiden beri birlikte müzik yaptığımız için birbirimizden nasıl bir sound istiyoruz bunu çok iyi biliyoruz. Etnik, funk, rock bir tarzımız olduğu için şarkılar otomatik olarak oraya doğru yöneliyor.

Yakın zamanda albüm yapmayı planlıyor musunuz?

Reşat: Yeni dünya düzeni albümden ziyade tek tek şarkı çıkarmamızı gerektiriyor. Ancak kesinlikle bunları yeni şarkılar da ekleyerek bir albüm çatısı altında toplayacağız.

Müzik kariyerinizde gelmeyi hedeflediğiniz nokta nedir?

Buğra: Sürekli üretim halinde bir grubuz. Daha çok şarkı yayınlamak ve dinleyicilerle birlikte çalıp söylemek; sevdiğimiz, değer verdiğimiz yetenekli, özel müzisyenlerle ortak çalışmalar yapmak hedeflerimiz.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR