Onlar “gürültücü üç beş hayta”dan daha fazlasıydı. Kaosun içinde patırtı koparan bu ekip, Sex Pistols, “Anarchy in the UK” ile yalnız punk’ın değil müzik tarihinin de en önemli gruplarından biri oldu.

Her koşulda otoriteyi reddetmek anlamına gelen anarşi sözcüğü pek çoğumuz için 70’lerin marşlarından biri sayılabilecek “Anarchy in the UK” şarkısından tanıdık bir sözcük. Bu şarkı aynı zamanda punk müziğin de yükselişini simgeleyen kilometre taşı niteliğinde bir eser. Gelin, 26 Kasım 1976’de yayınlanan ve bugün 45 yaşına giren “Anarchy in the UK”in hikâyesine… 

Vokalde Johnny Rotten, gitarda Steve Jones, davulda Paul Cook ve bas gitarda Glen Matlock’tan oluşan Sex Pistols, bu şarkıyı efsane basçı Sid Vicious olmadan kaydetmişti. İngiliz hükümetinin kenarları köşeli, baskıcı ve tutucu rejimine bir başkaldırı olarak kaleme aldıkları bu eserde patlamaya hazır bir bomba gibiydiler. Rotten bir röportajında “İnsanlar neden bir grup olduğumuzu bilmiyor. Grubuz çünkü tüm bu eski model zırvalıklardan sıkıldık” diyordu. Evet sıkılmışlardı. Ve çoğu insanın da canını sıkmaya hazırlardı. Gitarist Steve Jones, “Biz müziğin içinde değiliz. Biz kaosun içindeyiz” diyerek de son noktayı koymuştu. 

Evet, kaos. En azından o dönem hissedilen sıcaklık bu yöndeydi. Sex Pistols’ın ruhundaki özgürlük ve şiddete kayan o hissiyat tüm dinleyicilere geçmeliydi. Tarihler 26 Kasım 1976’yı gösterdiğinde “Anarchy in the UK” yayınlandı. Ve bum! Ortalık birbirine girdi. Sonrasında Green Day de başta olmak üzere pek çok punk grubuna ilham verecek olan Sex Pistols, bu şarkıda İngiliz Kraliyet Ailesi’ne verip veriştiriyor, onların ülkeyi yönetme biçimlerini en ağır sözlerle eleştiriyordu. 

sexpistols2

KİLİSEDEN DE TEPKİ GÖRDÜLER 

İngiliz Hükümeti’nin yanı sıra Sex Pistols kiliseden de büyük tepki gördü. Çünkü şarkının içinde “anarşist” kelimesinin yanı sıra “I am the Anti-Christ” yani “Ben İsa karşıtıyım” diyen bir cümle de vardı. Bu cümle, şarkıyı “Anarchy in the USA” diye coverlayan Megadeth’ten Dave Mustaine’i bile tedirgin etmişti. Hatta Mustaine bir röportajında “Bundan sonra sahnede Pistols’tan Anarchy’i coverlamayacağım. Çünkü ben İsa karşıyı değilim. Herhangi birisine karşı da anti değilim” demek zorunda kalmıştı. 

Sex Pistols şarkıda zekice bir göndermede daha bulunuyordu. Şarkıda geçen “I use the enemy” yani “Düşmanı kullanıyorum” ifadesi, dünyaca ünlü müzik mecrası NME’ye bir göndermeydi. İngilizce okunuşları aynı olan “NME” ve “Düşman” sözcükleri aynı anlamda kullanılıyor ve Pistols da medyanın bir düşman olduğunu ama düşmanı kullandığını ifade ediyordu. 

Sex Pistols’ın “Anarchy” şarkısı 1977 yılında Kraliçe’nin saltanatını kutladığı 25’inci yıl kutlamalarına gölge düşürdü. Bir başka Pistols şarkısı “God Save the Queen” yani “Tanrı Kraliçe’yi Korusun”da da “She ain’t no human being” yani “O insan olamaz” cümlesi Kraliçe’lerine kökten bağlı İngilizleri delirtmeye yetmişti. Ama onlar Sex Pistols’tı. “No Future” sloganından hareket eden punk müziğin dahileriydi. Bu şarkıdan sonra 1976 yılında bir TV programına konuk oldular ve sorulan soruları küfürler eşliğinde yanıtlayarak yine İngilizleri şoka soktular.

İKİ YIL BOYUNCA PLAK ŞİRKETİ ARADILAR 

“Anarchy in the UK”i yayınlandıktan sonra üstüne bir de küfür skandalı patlayınca plak şirketi EMI bu durumdan rahatsız oldu ve Sex Pistols’la yollarını ayırmayı tercih etti.  Grup da iki sene boyunca kendilerine inanan, şarkılarını yayınlamayı kabul eden bir şirket aradı. En sonunda da Virgin Records’la el sıkıştılar ve Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols albümü yayınlandı. 

Bu albümden sonra Pistols’un bazı yerlerde sahne alması yasaklandı ve bazı müzik mağazaları da bu single’ı satmayı reddetti. Grubun ilk albümü buna rağmen İngiltere albüm listelerinde 1 numara oldu. Nirvana solisti Kurt Cobain, bu albümü en sevdiği ilk 50 albüm içinde listeledi ve hatta Nevermind albümünün adı da bu albümden ilham aldı.